מערכת HIMARS לשיגור רקטות לטווח בינוני שאוקראינה קיבלה לפני חודש מארה"ב הולכת ומסתמנת כבעיה קשה לצבא הרוסי. אמנם מדובר במספר קטן של משגרים – 8 בסך הכל שנשלחו לאוקראינה – אך מדיווחים עולה כי הנשק הזה פוגע קשה בשורות הפיקוד הרוסי, במחסני אמל"ח ויעדים אסטרטגיים.
"המערכת השמידה למעלה ממאה מטרות רוסיות בעלות ערך גבוה", ציין גורם בכיר בפנטגון שהוסיף כי צבא אוקראינה הרג או פצע קשה קצינים רוסים רבים כולל בדרגות בכירות, כאשר "אחוז גבוה מהם" להגדרתו, נפגע בתקיפות הימרס.
המערכת הזו הפכה ל"איימת החייל הרוסי" על פי הדיווחים מהחזית. כדי לשחוק עוד יותר את המורל של חיילי רוסיה, האוקראינים פרסמו כמה סרטונים בהם ניתן לראות את הפעלת המערכת. באחד מהם רואים אחת כזו נוסעת, עוצרת ומיד משגרת רקטות. לאחר מכן עזבה במהירות, מה שמראה אומנם על חשש מפגיעה רוסית, אבל גם על יכולת הפעולה שלה.
רק בשבוע האחרון נפגעו בין 10 ל-15 מחסני אמל"ח רוסיים שהכילו בעיקר ארטילריה, שהפכה למרכיב חשוב בשלב הנוכחי של המלחמה. עוד נפגעו שטחי התארגנות ולוגיסטיקה של הצבא הרוסי, מפקדות ומאגרי דלק.
"נשק הפלאים" זה הכינוי שניתן למערכת שלא מעט מדינות בעולם כבר הכריזו כי בכוונתן לרכוש. קייב ביקשה אותה מארה"ב מתחילת הפלישה הרוסית. תחילה נתקלה בסירוב אולם ביוני האחרון המצב השתנה והאמריקאים העבירו שמונה משגרים. בקרוב אוקראינה תקבל ארבעה משגרים נוספים וההערכה היא שהמספר צפוי לגדול עוד יותר.
ניידת, מדויקת, חסינה
מדובר במערכת שיגור רקטות רב-קנית M-142 שהאמריקאים פיתחו בסוף שנות ה-90. היא משלבת בין ניידות גבוהה, יכולת שיגור מהירה, דיוק וחסינות מפני מערכות אויב - שילוב שהוא היתרון שלה.
מערכת ה-HIMARS נושאת צביר בודד של 6 רקטות לטווח של 70 ק"מ אותו ניתן להחליף במהירות אחרי שיגור, או טיל בודד ATACMS בעל טווח של 300 ק"מ. ניתן גם לשלב בין הטילים והרקטות. מדובר בטווחים משמעותיים שמגיעים בדיוק גבוה גם לשטח רוסיה עצמה.
אם בתחילת המלחמה טילי הסטינגר והג'אוולין היו לכוכבים הגדולים של צבא אוקראינה, הרי שהיום המערכת הזו היא הכוכב החדש. זה כמובן מתבטא בחתימה על חוזים ביטחוניים. טאיוואן תרכוש לפחות 11 משגרים, אסטוניה הודיעה כי תרכוש 6 ופולין לפחות 50 משגרים בתור התחלה. עוד מתעניינות אוסטרליה, קטאר וקנדה. ישראל בשלב זה לא מוזכרת בין המתעניינות ובצה"ל עושים שימוש במערכות מקבילות מייצור מקומי.