יחידה קטנה בחיל האוויר מופקדת על אחת המשימות החשובות של החיל: גילוי ירי של טילים ורקטות לעבר שטחי ישראל. המעקב אחר שיגורים נעשה במשך 24 שעות ביממה, במרכז לניהול תמונה בליסטית (מנת"ב) – מערכת בת שנה וחצי בלבד במערך ההגנה האווירית (נ"מ). עד כה, יחידת המנת"ב הכשירה את חייליה באופן עצמאי, באמצעות קורסים מצומצמים אשר הועברו במנת"ב עצמו, לאחר הגעת החייל ליחידה. בקרוב יפתח בית הספר להגנה אווירית קורס חדש, שיכשיר את החיילים לקראת תפקידם: "מש"ק גילוי להתרעה".
"עכשיו נוכל להתמקד ב-100 אחוז במשימה"
"בית הספר להגנה אווירית יכשיר את חיילי המנת"ב בכל הרמות, על פי תפיסת ההפעלה אשר התגבשה בעקבות הלקחים שהופקו בהסלמות האחרונות", מסביר סא"ל גרשון זלוטניק, ראש ענף תורה והדרכה במפקדת מערך ההגנ"א. "רוב ההכשרה תועבר בבית הספר, כאשר לעיתים יגיעו החיילים להדרכה במנת"ב עצמו".
השינוי בהכשרות צפוי להקל על המנת"ב. "העברת ההכשרה לבית הספר להגנה אווירית והסדרתה כהכשרה מן המניין במערך ההגנ"א, מאפשרות למנת"ב לעסוק במשימה המבצעית", מסביר רס"ן אופיר וולפיש, מפקד המנת"ב. "כאשר ההכשרה הייתה מוטלת עלינו, חלק מהמשאבים שלנו הופנו לטובתה. מעתה נוכל להתמקד ב-100 אחוז במשימת הגילוי להתרעה".
המנת"ב הוא אחד המכלולים האחראים על ניטור ובקרה של הטילים והרקטות הנורים לעבר ישראל. לאחר הגילוי, לחיילים יש שניות בודדות להעריך את מסלול השיגור ולקבוע מהי נקודת הפגיעה המשוערת, על סמך נתונים ומידע המגיעים ממערכות גילוי שונות אליהן מחובר המנת"ב.
המרכז אחראי להכרעת הרלוונטיות של השיגור: האם הוא מהווה סכנה או לא. במידה והשיגור עלול לפגוע באוכלוסייה, על המנת"ב להעביר את המידע לפיקוד העורף, אשר מפעיל את אזעקת "צבע אדום" באזורי הסיכון.
>> בעקבות כיפת ברזל: מערך ההגנה האווירית הוא המבוקש ביותר על ידי מתגייסי מרץ