קורס החובלים הוא אחד משני הקורסים הכי יוקרתיים ומוכרים שצה"ל מציע, יחד עם קורס הטיס. הקורס שצבר לא מעט מוניטין במשך השנים איננו קל בכלל, רבים מאלו שמתחילים אותו לא מסיימים אותו וכל מי שמתחיל אותו, מגיע לרגע של שבירה שאחריו הוא צריך לבנות את עצמו מחדש עד הנקודה של הטוב ביותר ומעבר לזה.
בשנה וחצי האחרונות הסתיימו שלושה מחזורים של קורס חובלים ובקרוב יסתיים קורס נוסף. תפסנו את שלושת המצטיינים מהקורסים במחזורים האחרונים כדי שיספרו לנו איך הם עשו את זה.
השלב הראשון – קבלה לקורס
כמו בכל מסלול יוקרתי שהביקוש בו גדול בהרבה בהשוואה להיצע המקומות, נדרשים המועמדים לעבור מסכת מיונים תובענית שבסופה יוחלט אם מקומם במסלול או שמא לא. בשונה מקורס הטיס שדלת הכניסה אליו היא אחת, לקורס החובלים יש שלוש דרכים להגיע.
"יש שתי אפשרויות להגיע לקורס הזה, בעצם שלוש", אומר סגן אייל שמואלי, מפקד דבורה ותושב כרם מהר"ל שסיים את הקורס בהצטיינות במחזור 123 שהסתיים בספטמבר 2011. "אפשרות אחת זה גדנ"ע חובלים שעושים בכיתה י"א, אפשרות שנייה זה דרך יום סיירות שממנו אתה מגיע למיונים לקורס חובלים והאפשרות השלישית היא באיתור צדדי – מאתרים את החבר'ה שלא קיבלו יום סיירות ויכולים לשרת בחובלים". סמואלי מספר שהוא התקבל לקורס דרך הגדנ"ע מבלי שהכיר את המסלול קודם לכן.
"שוברים את האדם שבך ובונים אותו מחדש"
קורס החובלים מתחיל בפרק הצבאי שאף חייל לא מצליח להימנע ממנו – הטירונות. צוערי הקורס מתחילים את השירות בטירונות בסיסית בבה"ד חיל הים, טירונות שמטרתה כניסה לראש הצבאי, השרשת משמעת והקניית כישורי חילות בסיסיים כמו ירי בנשק ושמירה בסיסית. לאחר הטירונות, חניכי הקורס יורדים מבה"ד חיל הים בחיפה לאילת, ובעלם לביקור הכי טראומטי שהם יזכרו מעיר הנופש הדרומית – קורס ימ"פ (ימאות ופיקוד). זהו למעשה השלב שבו ילמדו החניכים את הכישורים הימיים הבסיסיים הדרושים להם כחובלים ויכירו את הים, אבל זהו גם השלב שבו רובם יחוו את רגעי המשבר הקשים ביותר בקורס.
"שלושה חודשים של קריעת תחת – מנסים לשבור אותך מנטלית ופיזית", אומר אייל. "זה שלב שלא מדברים בו עם הבית, עובדים מאוד קשה. מבחינתי, אלו שלושה חודשים חווייתיים מאוד, אבל קשים". "שוברים את האדם שבך ובונים אותו מחדש", אומרת סגן ירדן סל-מן, החובלת הראשונה בחיל הים שסיימה את הקורס כמצטיינת, בוגרת מחזור 124. "זה היה ניתוק מהעולם, היו לנו כמה דקות לדבר בטלפון ביום שישי בטלפון ציבורי שכולם צריכים להשתמש בו. כל הזמן בוחנים אותך במצבי לחץ ושמים אותך לאורך זמן בלחץ סטטי".
לסגן מתן חזן, החובל המצטיין הצעיר ביותר, הימ"פ זכור היטב, "זה חלק מאוד פיזי ואינטנסיבי שמכין אותך להמשך הקורס". "בפעם הראשונה עשיתי דברים באופן מסוים שחשבתי שהוא בסדר מבחינת הצבא והמפקד שלי בא וצייר את הדברים כאילו עשיתי אותם באופן שונה לחלוטין", הוא נזכר. "אין לך שיח עם המפקדים. אני זוכר שהיה לי מאוד קשה לקבל את זה. לפעמים היו שופטים אותי שם על השורה התחתונה – כל המחשבות והשיקולים הם לא רלוונטיים בשלב הזה".
במחזור קורס החובלים הצעיר ביותר הפועל בימים אלו התקיים ראשונה מסע כומתה לציון סוף קורס הימ"פ. די בהתרשמות ממסע הכומתה כדי להבין כמה קשה היה השלב עצמו. מסע הכומתה החל בהקפצה בשעה שתיים בלילה, המשיך במסע רגלי בנחל שחמון שצופה על המפרץ כולו, לאחר המסע הרגלי החליפו החניכים את המדים היבשתיים בבגדי שחייה שחורים ובסנפירים ויצאו לשחייה לילית לרוחבו של המפרץ עד נקודת הגבול עם ירדן. לאחר שלב השחייה שהסתיים עם דמדומי הבוקר, החניכים עלו על סירות גומי ויצאו לשיט עד לנקודה הדרומית ביותר בישראל – הגבול עם מצרים ומשם חזרה אל החוף – שם חיכו להם ההורים.
עולים על הדבר האמיתי – ספינות דבורה
לאחר קורס הימ"פ המפרך, החניכים עוזבים את העיירה הדרומית וחוזרים לבה"ד חיל הים, שם לראשונה יוצאים להפלגה ראשונה בכלי הבט"ש (ביטחון שוטף) של חיל הים – הדבורות.
"זה השלב שבו נבחנת החברות", אומרת ירדן ונוגעת בנקודה מרכזית בכל התפקידים הימיים בחיל הים – כישורים חברתיים. בשל ההפלגות הארוכות וההכרח של שהות ארוכה בצפיפות מתמדת בחברת שאר אנשי הצוות בכלי השיט, נדרשים כישורים חברתיים גבוהים מאוד. "יש לנו בשייטת את 'ערך הדבורנות' שהוא מקביל לערך הרעות ביבשה", אומר אייל. "כל הזמן חושבים בשביל הכלל, בשביל הספינה ובשביל החברים שלך ולא על עצמך. זה בא לידי ביטוי בזה שמחכים לכולם כשאוכלים ושעושים לחיים כולם ביחד לפני שאוכלים", הוא אומר. "כשאתה בצפיפות כזו בספינה. זה לא יעבוד אחרת. זה לא יגיע למצב של החברות המטורפת הזו שלא ראיתי באף מקום אחר".
שלב ההפלגות בספינות הדבורה משלב בתוכו גם הרבה למידה של חומר טכני חיוני לתפקוד של החובל על הספינה והרבה לימודים ריאליים שנדחפים אי שם בין הלחץ הנפשי לבין הקושי הפיזי שהקורס עדיין דורש, "בשלב הבסיסי זה הרבה הפלגות, פיזיקה ומתמטיקה", אומרת ירדן.
תואר ראשון תוך שנה
שינוי שחל לפני מספר שנים בקורס החובלים, כמו בקורס הטיס, הוא התוספת של שלב האוניברסיטה בקורס. שלב של לימודי תואר ראשון במשך שנה אחת מהקורס. "זה מעין שמונה חודשים של הפסקה מהקורס", אומרת ירדן. "מצד אחד, זה החלק הכי רגוע בקורס, מצד שני, אתה עושה תואר ב-8 חודשים". שלב האוניברסיטה נועד להקנות לחובל ידע שהוא מעבר לידע שיש למפקד הבסיסי, מה שיוסיף לשיקול הדעת שלו במהלך ביצוע המשימות. "זה שלב נחמד. לומדים המון, יחסית מנותקים מהחיל עצמו", ירדן מספרת ומוסיפה, "זה שלב שבונה אותך בתור בן אדם".
"הייתי צריכה להשקיע פי 15 כדי שהבנים יראו אותי כמו שהם רואים את הבנים"
ירדן, שהייתה חלק ממיעוט נשי בקורס ומהווה מיעוט בקרב החובלים המשרתים בחיל, חוותה לא מעט קשיים בקורס על רקע מגדרי. "בנות עוברות בקורס הזה תהליכים ומשברים שהבנים לא נחשפים אליהם", היא אומרת. "בפעמים הראשונות שמגיעים לקורס, בחורה לא נראית כל כך טוב בנוף של גברים וצריך לשבור את הקו הזה", היא מסבירה. "הייתי צריכה להשקיע פי 15 כדי שהבנים יראו אותי כמו שהם רואים את הבנים" ,ירדן מסבירה ואומרת, "זה משהו שלא קורה וצריך לשבור אותו. לאורך כל הקורס זה להילחם על נהלים כמו שמירה במתחם של הבנים, השתתפות מוגבלת במסעות והקלות שניתנות לבנות". "מבחינת הצבא המשמעות היא ששומרים עלי, המשמעות של זה מבחינתי היא שמרחיקים אותי מההישגים האלו".
ירדן כאמור, היא החובלת הראשונה שסיימה את קורס החובלים בהצטיינות. בקורס החובלים ובקורס הטיס קיימת מעין תקרת זכוכית שהמין היפה לא מצליח לשבור כבר שנים וכתוצאה מכך, אחוז הנשים בקורסים האלו מצומצם משמעותית.
לאחר השלמת תואר ראשון אינטנסיבי, החניכים חוזרים למציאות של קורס, של צבא ושל ים. "השלב האחרון מחולק לשני חלקים", מסבירה ירדן. "יש את השלב הייעודי – הכשרה סופית שבה אתה נבחן על כל התכנים של הקורס. בלמידה למבחנים אתה נתקל בעומס לא נתפס של כמות חומר. לא חשבתי שמוח אנושי יכול להכיל כל כך הרבה חומר, אם חשבת שיש לך מאה אחוז, אתה מגלה שיש לך עוד יותר".
החלק השני והאחרון הוא החלק שבו החניכים מגיעים לספינות כאנשי סגל לכל דבר, מגבשים את הפיקודיות שלהם ובעצם נכנסים לתפקיד החובל, כמה שבועות לפני שיקבלו את סיכת החובל הנכספת ואת דרגות הקצונה. זהו גם השלב שבו בוחרים במצטיינים ומודיעים להם ולחבריהם בקורס.
>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם
"אני חושב שכשהודיעו לי שאני מצטיין הקורס זה היה הרגע שבו הרבה לחצים התנקזו לנקודה אחת שהשתחררה לי", אומר מתן ומוסיף, "הזורעים בדמעה ברינה יקצורו". הוא משחזר את הרגעים המרגשים שבהם הודיעו לו שהוא מצטיין, "מפקד בית הספר לקצינים הכניס אותי לחדר, בגלל שחיל הים הוא חיל מאוד מקצועי הבסיס לקורס הוא המקצועיות. הוא הדגיש לי שלא מגדלים מכונות, שרואים מי אתה במהלך הקורס, בין השאר על פי מה שהחברים לקורס כותבים עליך בסוציומטרי ושזה גם משהו שנלקח בחשבון". אייל וירדן לעומת זאת, קיבלו את הבשורה שהם מצטיינים, אבל אף אחד לא פרש בפניהם את הסיבות והם קיבלו את זה כעובדה מוגמרת.
ירדן נשאה את הכבוד להיות הנציגה הראשונה של המין היפה שתסיים את הקורס כמצטיינת, היא מסבירה איך לדעתה זה לא קרה עד עכשיו. "אני לא יודעת למה בדיוק. לי זה עדיין נראה קלוש שקיבלתי מצטיינת. מבחינה מספרית, אנחנו סיימנו שלוש בנות את הקורס, כך שסטטיסטית זה הרבה יותר בעייתי. אני לא חושבת שיש כאן אפליה. זה פשוט סוג הבנאדם. בנות עוברות בקורס הזה תהליכים ומשברים שהבנים לא נחשפים אליהם".
מביטים אל האופק
כעת השלושה משרתים בחיל בתפקידים שונים על הספינות ורואים לא מעט ים. את הראיונות הם מקיימים בהפוגות על היבשה בין הפלגה להפלגה וצפויות להם לא מעט שנים בין הים ליבשה וחיים שלמים כחובלים.
ירדן משרתת היום כקצינת גנ"ק (גילוי, ניווט וקשר) על ספינת הטילים רומח. במסגרת התפקיד שלה היא אחראית על החיילים על הספינה ועל משימת הניווט המאתגרת בלב ים. צפויות לה עוד שלוש שנים לפחות במדי חיל הים הצחורים במהלכם צפויה לה תקופת לימודים, תפקיד נוסף בכלי שיט ועוד תפקיד על החוף.
מתן משרת על ספינת הטילים נירית סהר 5 כקצין משמרת גשר בים וכסגן קצין מחלקה בספינה. במסגרת תפקידו הוא משרת בתור ממלא המקום של מפקד הספינה ולמעשה מתפקד כמפקד מוצב ימי אשר אחראי על התיאומים מול כלי שיט במרחב. מתן רואה את עצמו כאיש חיל הים עוד שנים רבות ומקווה לעבור לשרת בדבורה, הוא יקבל תשובה לגבי זה בקרוב.
אייל, הותיק בין השלושה בדרך להגשמת החלום שלו עוד מהשלב השני של הקורס – פיקוד על דבורה. כעת הוא בקורס פי"ם (פיקוד ימי) שהוא המקביל לקורס מפקדי פלוגות ביבשה, בסופו יוכשר לפקד על דבורה. "בשלב הדבורות בקורס החלטתי לסיים את הקורס ולהיות מפקד דבורה ויהי מה. בעוד שלושה חודשים זה יתגשם".