עשרות טנקים, איתם מאות חיילי חי"ר, כוחות לוגיסטיקה, כוחות רפואה, כוחות אוויר ועוד כוחות רבים לקחו חלק בתרגיל רחב של חטיבה 401 בשבוע שעבר ברמת הגולן. התרגיל שבא לדמות תרחישים שכרוכים במלחמה, בחן את הכוחות השונים ואת התיאום ביניהם ובסופו כמובן, העלה מסקנות וההחלטות לשיפור ולשימור.
אחד ההיבטים שנבחנו בתרגיל היה שירותי הרפואה הניתנים ללוחם בשדה הקרב. "אנחנו מתרגלים על פי דוקטורינה מאוד ברורה – הדרך הכי טובה להציל חיים, זה לתת טיפול טוב במקום ובשעות הראשונות שלאחר הפציעה. המאמצים שלנו מתמקדים בציוד הכי טוב, בצוותים הכי טובים, בפעולות הכי טובות", אומר סרן דודי סגל, קצין הרפואה של חטיבת השריון 401.
ערכות עזרה ראשונה לכל חייל
שירותי רפואה בחזית משמעם ביצוע פרוצדורות רפואיות מצילות חיים תחת אש – החל מהפשוטות ביותר כמו הנחת חסם עורקים ועד ביצוע ניתוחים דחופים בתנאי שדה, תוך סיכון של חיי צוותי הרפואה. התפיסה של רפואה בחזית התקבלה לאחר שנמצא כי ניתן להציל חיים באמצעות פעולות מידיות שנעשות בשטח, כך על פי סגל. "אנחנו מביאים את הלוחמים עצמם לעזרה הראשונה הכי טובה באמצעות ערכות עזרה ראשונה שכל אחד מהם מקבל ובאמצעות הדרכות יסודיות שהם עוברים. בנוסף, החובשים מתרגלים את כל האמצעים כדי לתת טיפול רפואי מהיר וגם בהיבטי הפינוי", הוא מסביר.
עוד מספר סרן סגל כי במסגרת הבאת הרפואה אל החזית ואל שדה הקרב בכל גדוד שריון משובץ רופא, זאת בנוסף לחובשים שבעצם עוברים את מסלול ההכשרה יחד עם בני מחזורם, מה שמעניק לצוותי הרפואה ולכוחות הלוחמים שפה משותפת שהיא חיונית לתפעול טיפול רפואי ופינוי פצועים תחת אש. "בזכות העובדה שמדברים בשפה משותפת משפרים את הרפואה לאין ערוך. יודעים איך להתמודד עם המכונה הזו. היתרונות של הרופא שחי עם הגדוד הוא עצום", אומר סגל.
התרגיל, כך מבקש להבהיר דודי, תוכנן לפני זמן רב. הוא בא להכין את הכוחות הלוחמים ללחימה בכל הגזרות ומול כל אויב. רמת הגולן משמשת כוחות רבים לאימונים ותרגילים בשל ריבוי סוגי תוואי השטח שבה, הריחוק הגדול יחסית בין הישובים וכן בשל תנאי הקיצון שהיא מזמנת בחורף – בוץ, שיטפונות וקור ותנאי הקיצון שהיא מזמנת בקיץ – חום גבוה וסכנת התלקחות בשדות הקוצים. בשנה האחרונה אירעה בשטחי רמת הגולן תאונת אימונים שגבתה את חייו של חייל צה"ל, מה שהביא להפקות לקחים ושינויי נהלי בטיחות באימונים.