בזמן שהמו"מ לעסקת חטופים נמשך, בעולם מסמנים ביומן את חודש רמדאן – שיתחיל ב-11 במרץ – כמעין תאריך יעד. המתווכות. וגם ארה"ב לפי הפרסום הבוקר, מעוניינות להגיע לעסקה עוד לפני רמדאן: השאיפה בעולם המוסלמי היא לייצר הפסקת אש במהלך רמדאן, במטרה לשפר את המצב ההומניטרי והרעב בעזה. מנגד, בישראל מודעים לאפשרות שרמדאן יהפוך לזרז שיצית את האזור כולו להסלמה, בדגש על יהודה ושומרון.
בישראל מעריכים כי נושא רמדאן יכול להיות מנוף שיקדם עסקת חטופים, ורוצים לנצל אותו לטובת האינטרסים הישראלים – הכלכליים, המדיניים והצבאיים. ייתכן שהרצון להוביל לעצירת הלחימה יוביל את חמאס להתגמש. במקביל במערכת הביטחון פועלים במטרה שהחג יעבור בשקט ככל הניתן – גם במעצרים ובסיכולי טרור, וגם בפעולות סביב נושא העלייה להר הבית.
בישראל מעריכים כי סינוואר עדיין מנותק קשר וממשיכים במצוד אחריו, ובמקביל מחכים לראות אם חמאס מגמיש את תנאיו. הצבא מתקדם בכל יום ויום במנהרות, מה שמותיר למנהיג חמאס פחות ופחות מקום להימלט אליו – אך במערכת הביטחון מודעים לכך שיש מרחבים רבים מתחת לקרקע שאינם ידועים עד כה, ולכן לא ניתן לקבוע שהוא עדיין באזור ח'אן יונס. עם זאת, ראש הלשכה המדינית של חמאס, איסמאעיל הנייה, הבהיר היום: "כל הסכם חייב לכלול הפסקת אש מלאה, נסיגה של צה"ל מהרצועה - ורק אז עסקת חליפין".
בעזה מאותתים שהמשבר רק יחריף: נציב סוכנות אונר"א התריע היום כי בחודש הבא הכסף ייגמר והארגון ייכנס לגירעון. פיליפ לזאריני אמר כי אם המדינות שעצרו את המימון לא יחדשו אותו, המצוקה הכלכלית של הארגון תקצין עוד יותר באפריל.
עוד הזהיר נציב אונר"א: "אני לא חושב שנוכל להמשיך לפעול אם תהיה פעולה קרקעית ברפיח". שר החוץ האירי הכריז על מימון נוסף בסך 20 מיליון יורו לאונר"א, וקרא לתורמים אחרים לחדש ולהרחיב את התמיכה.
שר החוץ האיטלקי אנטוניו טאיאני השמיע ביקורת חריפה וטען היום כי "התגובה הישראלית על הטבח שאירע ב-7 באוקטובר חרגה בחלק מהמקרים מעבר למידתיות". טאיאני טען כי ישראל "הורגת יותר מדי אזרחים", אך הבהיר כי "לא מדובר ברצח עם".
המהלך המדיני של ארה"ב - לפני רמדאן?
הבוקר (חמישי) דווח בוושינגטון פוסט כי ממשל ביידן, יחד עם כמה מדינות במזרח התיכון, פועל באופן מאומץ לגיבוש תוכנית ל"שלום ארוך טווח" בין ישראל לפלסטינים. לפי הפרסום, המהלך כולל "לוח זמנים נוקשה" להקמת מדינה פלסטינית בעתיד הקרוב: התוכנית עשויה להיחשף כבר בשבועות הקרובים, ייתכן שבמקביל להפסקת אש.
יוזמי המהלך המדיני מקווים שיהיה ניתן להסכים על הפסקת אש לפני תחילת חודש רמדאן, ב-11 במרץ, כדי להקל את המשבר ההומניטרי בעזה. לפי הדיווח, השותפות של ארה"ב לתוכנית הן מצרים, ירדן, קטאר, ערב הסעודית, איחוד האמירויות ונציגים פלסטינים.
לפי הפרסום, המהלך זוכה לדחיפות רבה ונקשר לדיונים על הפסקת אש בין ישראל לפלסטינים לצורך עסקת חטופים: "המפתח הוא עסקת החטופים", אמר בכיר אמריקני שהתייחס לתוכנית בעילום שם. עוד דווח כי הפסקת האש הראשונית צפויה להימשך לפחות שישה שבועות – מה שיותיר זמן לפרסום התוכנית להקמת מדינה פלסטינית ולגיוס תמיכה בין-לאומית.