יחידות לוחמות של צה"ל נחתו השבוע בקפריסין, שם תרגלו פשיטה לעומק שטח חיזבאללה בלבנון. מדובר בתרגיל הגדול ביותר של צה"ל בקפריסין, בשיתוף המשמר הלאומי המקומי והצבא היווני. האימון הוא רגע שיא בשינויים שהיו בצה"ל לאחרונה כולל בתחום הרכש והשפיעו על אימוני הצבא.
הלוחמים מחטיבות הצנחנים והקומנדו בסדיר, מיחידות "יהל"ם" ו"עוקץ" וכוחות מילואים, בשיתוף פעולה עם חיל האוויר והים, תרגלו ניתוק של לוחמי חיזבאללה בדרום לבנון ופגיעה בהם בעומק השטח בשליטתם. "המלחמה הבאה בצפון תתנהל בשטח של חיזבאללה ונגיע לשם מכל ממד אפשרי. אין להם יכולת לעצור דבר כזה", אמר ל- mako קצין צנחנים בכיר שהשתתף בתרגיל.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΑΜΣ ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022#ΕθνικήΦρουρά #ΕίμαστεΠερήφανοι #nationalguard pic.twitter.com/ELVe87oqjn
כבר תקופה ארוכה שצה"ל מציג לדרג המדיני וגם לציבור כיצד תראה המלחמה הבאה בלבנון. מבחינת הצבא, במלחמה כזו יהיה צורך להיכנס לעומק השטח. אם צריך, לכבוש את כל לבנון כמעט ולהגיע עד לכביש ביירות-דמשק, כפי שקרה במלחמת לבנון הראשונה. "כיום יש לחיזבאללה יכולת שיגור של כאלף רקטות ליממה. אין שום דרך לעצור את זה בלי כוחות שיכנסו פנימה וישמידו את המשגרים", מסביר הקצין עמו שוחחנו.
עוד אמר הקצין, לו היה חלק משמעותי בתרגיל בקפריסין, כי לצה"ל: "ברור שבכל סוג של אירוע או לחימה מול חיזבאללה, נדרש ללכת להכרעה. נגמרו הימים של תמונת ניצחון. את ההכרעה נשיג רק בתמרון של אוגדות כבדות לעומק שטח לבנון, השמדה מקסימלית ויציאה משם. את חיזבאללה אי אפשר להעלים. זה ברור".
להעלים אמנם אי אפשר, אך הקצין מוסיף כי "ההערכה היא, וזה גם מה שהוצג לדרג המדיני, שפגיעה קשה ביריב והשמדה של נכסים כולל תשתיות בלבנון, היא שתביא לשקט ארוך שנים, עד לפעם הבאה שנאלץ לצאת למלחמה בלבנון".
האימון בקפריסין זכה לשם "מעבר לאופק" והוא המשך ישיר לחודש המלחמה של צה"ל, "מרכבות האש". במשך שלושה שבועות התאמנו בצה"ל על תרחיש ירי הרקטות ומעבר להתקפה בשטח לבנון. אוגדות כבדות שהורכבו מצק"חים (צוות קרב חטיבתי) תרגלו כניסה לשטח לבנון בכדי להשמיד "שמורות טבע" ואתרי שיגור של חיזבאללה, כמו גם את כוחות רדואן המיוחדים של ארגון הטרור.
"לא ניכנס לתוכניות אופרטיביות, אבל תדמיין שאתה לוחם חיזבאללה שנלחם בדרום לבנון", ממשיך קצין צה"ל, "ופתאום אוגדה שלמה וכוחות מיוחדים נמצאים בעורף שלך. מהלך כזה מנתק את שרשרת האספקה של חיזבאללה ומביא להשמדת אתרי שיגור, עוד לפני ששאר הצבא הגיע לשם. יש עוד כמה דברים שזה יוצר אבל לדעתי, לא פחות חשוב שמהלך כזה יצור פחד ויוציא להם את הרוח מהמפרשים".
בשנת 2006 צה"ל הטיס במסוקים חטיבה שלמה במסגרת מבצע "שינוי כיוון". בשלב הזה מסוק הופל על ידי חיזבאללה, חמישה אנשי צוות נהרגו וכל הפעולה המוסקת נעצרה. אני שואל את הקצין מי מבטיח שדבר כזה לא יקרה שוב.
"מלחמה זה לא משחק סטרילי", הוא משיב ומדגיש. "מסוקים ואולי גם מטוסים יפלו. חיילים יהרגו. זה משהו שצריך להבין ולהגיד. אבל למרות האבדות שיהיו, ויהיו, לחיזבאללה אין שום יכולת לעצור מהלך של צה"ל. אזרחים בישראל צריכים להבין שהרוגים זה לא כישלון של פעולה, הרוגים ופצועים הם חלק ממנה".
הרמטכ״ל, רב-אלוף אביב כוכבי, נחת אמש בקפריסין לביקור במסגרת תרגיל ״מעבר לאופק״ כחלק מחודש המלחמה של צה״ל.
עם נחיתתו קיבל אותו רמטכ״ל קפריסין, רב-אלוף דימוקריטוס זרוויקיס pic.twitter.com/5Fwgbz2DZ5
הקצין הבכיר מבקש לשים דברים בפרופורציות. "אנחנו לא מדברים על נחיתה או צניחה במלחמת העולם השנייה. צה"ל לא שולח את הלוחמים שלו להתאבד. יש תורת לחימה מאוד מסודרת לביצוע של מהלך כזה. זה משהו שאנחנו מתאמנים עליו לא מהיום. כאן בקפריסין אנחנו יכולים לבחון את זה בשטח לא מוכר, שדומה מאוד למה שנפגוש בלבנון".
במסגרת האימון הנרחב, עליו פיקד תא"ל עופר וינטר שהגדיר אותו כ"תרגיל ייחודי וראשון מסוגו", לוחמי צה"ל פשטו מ-נחתת של הצי היווני לכיוון החוף של קפריסין, אחרים הגיעו במסוקים. הפשיטות האלו נעשו אחרי שהתקבל מודיעין ובנוסף לזה, אחרי שיחידות מיוחדות הגיעו לשטחי הנחיתה, אבטחו אותם והעבירו דרכם את הכוחות ליעדים שלהם.
הכוח פשט וכבש את מרחב העיר פאפוס ולאחר מכן השמיד את היעדים שנקבעו בשטח שכבשו, כמו מתחמים לשיגור רקטות, מנהרות ומפקדות מתחת לפני האדמה ויעדים נוספים. במקביל לאימון הזה, הם קיבלו אספקה מכלי טיס של חיל האוויר, כולל סיוע אווירי.
מה קפריסין נותנת לכם שצאלים או אליקים לא?
"בעיקר שטח גדול ולא מוכר. בסופו של יום הלוחמים ובטח שהמפקדים מכירים היטב את שטחי האימונים בישראל, מכירים את צירי הניווט בעל פה, איפה המטרות שזה בעצם איפה האויב. כאן הם מנווטים פתאום בשטח לא מוכר. הכל חדש להם, הגבעה, הוואדי, הסבך ומקומות המסתור. התרגיל אינטנסיבי יותר. הלא נודע, המחסור במידע ובהכרת השטח, מעלה את רף הקושי והלחץ. בסוף, במלחמה הבאה, גם אם יקבלו את כל המודיעין הם יכנסו לשטח לא מוכר, עם הרבה אי ודאות".
כמסר לחיזבאללה, הלוחמים ניצחו בתרגיל את האויב?
"לא באנו לפה כדי לנצח", הוא מפתיע בתשובתו. "בסוף כשאנחנו בונים אימון, לא משנה כמה נקשה על הכוחות, אנחנו ננצח. לא מכיר אימון שהפסדנו בו. פה המטרה שלנו היא לבחון למעשה את התו"ל (תורת הלחימה) ותוכניות המלחמה שבנינו. באימון הזה אנחנו בודקים שמה שכתוב על הנייר עובד גם בשטח ובמקום שצריך, נפיק לקחים לשיפור וגם לשימור".
חיל האוויר והפתרונות של צה"ל
לאימון בקפריסין יש חשיבות גדולה גם עבור אנשי חיל האוויר, שביחס לצבא היבשה מבצעים לא מעט אימונים בחו"ל. "עבורי כצוות אוויר מדובר בשטח שהוא יחסית לא מוכר, שגם דומה מאוד לשטח לבנון", אמר טייס מסוקים שהשתתף בתרגיל בקפריסין. "דבר נוסף זה שאנחנו גם מתורגלים מול מערכות כאלה ואחרות שאין לנו בישראל".
הוא הסביר כי "שטחי האימונים של מדינת ישראל מצומצמים וקשה מאוד לייצר בהם סביבת לחימה באופן שיהיה הכי קרוב למה שנפגוש בקרב. האימון בקפריסין מספק לנו מענה בהקשר הזה".
צוותי האוויר, כמו גם על הקרקע, התמודדו עם מערכות הגנה אווירית שנפרסו על ידי המשמר הלאומי של קפריסין ויוון. בנוסף, "את חלק מהמשימות קיבלנו בקבועי זמן קצרים מאוד, כולל שינוי משימה תוך כדי טיסה", הסביר טייס המסוקים.
הוא מוסיף ש"כל עבודה עם צבא זר, משהו שנכון לכל אימון בינלאומי, מייצר עבורנו הפריה הדדית, גם חיל עם ניסיון מבצעי גדול יכול למצוא איזה פתרון או תהליך שלא חשבת עליו עד שראית את זה כאן".
כוחות חיל האוויר תרגלו בקפריסין משימות מגוונות בתנאים קרובים ככול הניתן למצב אמת, מחילוץ טייס נוטש דרך אספקה אווירית לכוחות ועד למשימות הטסת כוחות לוחמים, סיוע אווירי ומודיעיני.
כבר לא מעט שנים שצה"ל מקיים תהליך חשיבה נרחב בתחום בניין והפעלת הכוחות שלו, אל מול האיום מצפון ובכלל. בצבא מפעילים לחץ כבד כלפי מעלה כדי שבכל עימות בצפון יופעל גם התמרון היבשתי, "לצורך הכרעה ברורה".
אולם צריך לומר, שהצבא "מנחש" מה רוצה הדרג המדיני, משום שתהליך חשיבה אסטרטגי משמעותי טרם נעשה. הצבא מכין תוכניות ענק, על כל המשמעות של זה כולל רכש ואימונים, כאשר כלל לא ברור אם הדרג המדיני יאשר לו לבצע את זה בזמן אמת.
מאוד יכול להיות שצה"ל מתאמן על תרחיש שכלל לא יבצע, על חשבון אימונים נדרשים אחרים. "בסוף אנחנו כצבא מכינים סל כלים כמה שיותר רחב", סיכם ואמר הקצין הבכיר ביחס לכך. "הכל במסגרת המגבלות כמובן, כשעם הסל הזה הרמטכ"ל יבוא לדרג המדיני ויאמר: זה המצב ואלו הפתרונות שיש לנו".