כבר לפני יותר מעשור הבינו בצה"ל שהגיע הזמן להוציא מהשירות את נגמ"שי ה- M-113 ה"עתיקים". יחד עם ההחלטה לרכוש מטוסי F-35 לחיל האוויר התקבלה החלטה לצייד את צבא היבשה בנגמ"שי נמ"ר (נגמ"ש מרכבה).
הצבא ביקש למעלה מ-700 יחידות אבל קיבל רק 500. הממשלה אישרה תקציב של 10 מיליארד שקלים וגולני היו הראשונים לצאת לדרך, אבל אז הגיעו הקיצוצים והמספר צנח דרמטית לרכש של 170 נמ"רים בלבד.
בעקבות אסון הנגמ"ש במבצע צוק איתן, בו נהרגו 7 לוחמי גולני מפגיעת טיל בנגמ"ש בו נסעו בשכונת סג'עייה ברצועת עזה, הוחלט להעלות את הכמות ל-267 נמ"רים בעלות של 2.5 מיליארד.
את הפער בין הביקוש לכלים לבין ההיצע, הוחלט להשלים בפיתוח וייצור של נגמ"ש חדש מסוג "איתן" והסבה של טנקי מרכבה סימן 2 שייצאו משירות, לנגמ"שי לחימה בשם "אופק".
על פי אתר משרד הבטחון, הנמ"ר הוא הנגמ"ש הממוגן ביותר בעולם המיגון נוכח המיגון המתקדם שהותקן עליו. כחלק מלקחי "צוק איתן" הוחלט לצייד גם את הנמרים במערכת ההגנה האקטיבית "מעיל רוח".
עוד על פי משרד הבטחון, לנמ"ר יכולות מיגון ועבירות, ביכולתו לשאת שלושה אנשי צוות יחד עם שמונה לוחמים והוא מצויד במערכות נשק משניות, מערכות שליטה ובקרה ומערכת ניהול קרב, המופעלות על ידי 3 מסכים ו-8 מצלמות. כמו כן מותקנות מערכת מיזוג אוויר, מערכת הגנת אב"כ ואפילו מי שתייה ללוחמים.
לאחרונה חשפו בצה"ל נמ"ר חילוץ ואחזקה חדש, שנועד להביא את אנשי הטכנולוגיה והאחזקה האמונים על תיקון התקלות בכלים עד לקו האש.
כמו בצה"ל, גם הצבא הגרמני נמצא בעיצומה של תכנית לקליטת נגמ"ש לחימה חדש עבור כוחות החי"ר וההנדסה שלו, רק שהמספרים קצת שונים.
השבוע התברר שהנגמ"ש הגרמני ה"פומה", שגם ככה נחשב היקר בעולם, הפך יקר עוד יותר, לאחר שנחשף כי עלות הפרויקט הכפילה את עצמה. הערכת הממשלה מדברת על עלות כוללת של כ-6.7 מיליארד דולר בעבור רכש של כ-350 כלים, התייקרות של כ-3 מיליארד.
הדבר נחשף אחרי שחברי פרלמנט גרמניים פנו למשרד ההגנה בבקשה לקבל את הנתונים וקיבלו הסבר לא מפורט, לפיו ההתייקרות הגיעה כתוצאה מ"שדרוגים הכרחיים", נוכח האיומים הגוברים בשנים האחרונות.
כעת, מחירו של נגמ"ש פומה בודד הגיע ל-7 מיליון דולר. לשם השוואה, מחירו של הנמ"ר הישראלי עומד על כ-3 מיליון דולר ליחידה. המקבילה הרוסית, נגמ"ש ה- T-15 ארמאטה בין 3.1 ל-3.6 מיליון דולר ליחידה.
הפומה הגרמנית הוא נגמ"ש לחימה בעל מיגון מודולרי ויכולת להגיע למהירות גבוה. משקלו למעלה מ-40 טונות והטווח שלו מגיע לטענת היצרן לכ-600 ק"מ. הכלי מופעל על ידי שלושה אנשי צוות ויכול להוביל בין 6 ל-9 לוחמים על ציודם. יש לו צריח עם תותח 30 מ"מ, ממנו ניתן לשגר גם טילי נ"ט ישראלים מסוג ספייק (LR).
את הפומה החלו לתכנן סביב שנת 2000 בדומה למועד תחילת פיתוח הנגמ"ש הישראלי. כעת נראה ששני הצבאות נתקלים בקושי תקציבי דומה, בזמן שחלק מהכוחות שלהם ממשיכים להתנייד בכלים מיושנים.