חיסולו של ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמאעיל הנייה נחשב למכה של ממש - אלא שבשורותיו של ארגון הטרור כבר מקיימים היום (רביעי) שיח לגבי השאלה מי צפוי להיכנס לנעליו? N12 עם היורשים הפוטנציאליים וכל מה שידוע.

ח'אלד משעל

המועמד המוביל שצפוי להיכנס לנעליו של הנייה הוא חא'לד משעל, האישיות הבכירה בלשכה המדינית של חמאס. משעל בן ה-68 משמש כיום כמנהיג ארגון הטרור בחו"ל, כמו כן כיהן כראש הלשכה המדינית של חמאס במשך יותר מ-20 שנה, בין השנים 2017-1996.

"בדרום שורר שקט שלא היה 20 שנה" (צילום: רויטרס)
חאלד משעל והנייה בביקור ברצועת עזה | צילום: רויטרס

בכיר הרשות הפלסטינית חוסין א-שיח' אותת על חשיבותו של משעל בשיחה שקיים עימו. "התקשרתי לח'אלד משעל וניחמתי אותו על מותו של ראש הלשכה המדינית איסמאעיל הנייה - אובדן גדול לעם הפלסטיני. הדגשתי בפניו שהבחירה שלנו היא האחדות והחוזק של עמנו אל מול הכיבוש", כתב א-שיח'. 

 
משעל נולד בכפר סילוואד שבאזור רמאללה, כאשר ב-1987 החזון שבו נאחז זכה להגשמה עם תחילת פעילות חמאס בגדה וברצועה, והוא הפך לדמות מפתח בכל מערך הגיוס הפוליטי והזרמת הכספים מחו"ל פנימה, בדרכים עקלקלות, לתוך השטחים. זו המומחיות שפיתח וזה מה שקירב אותו אל ההנהגה. בשנים האלה הוא גם התחתן, הביא לעולם שבעה ילדים, והיגר פעם נוספת - לירדן.

בכיר חמאס חאלד משעל  (צילום: Abed Rahim Khatib, Flash90)
ידוע בחיי הנהנתנות שלו, הונו האישי של משעל מוערך בכ-2.5 מיליארד דולר | צילום: Abed Rahim Khatib, Flash90

משעל ניצל בשנת 1997 מניסיון חיסול באמצעות רעל שהותז לעבור ברחוב בבירת עמון, בירת ירדן. בתחילת שנות ה-90, בזכות הדחיפה שנתן לשלל פעילויות התנועה מחו"ל, הוא הוקפץ לתפקיד חבר הלשכה המדינית, הגוף הפוליטי המתווה את מדיניות התנועה וגם את יעדיה הצבאיים. בתוך זמן קצר, החליף בתפקיד את קודמו מוסא אבו מרזוק, שאז נעצר ונכלא בארצות הברית בגין פעילות טרור.

בשנות ה-90 גורש משעל מירדן לקטאר, ולאחר מכן עבר להתארח בסוריה, בחסות משטר אסד. הוא ישב בדמשק עד בוא האביב הערבי והחלטתו לתמוך בחימוש המורדים - דבר שהוביל לגירושו פעם נוספת. תחילה מצא מקלט זמני במצרים, ולאחר מכן, בשנתיים האחרונות, שוב הוא מתגורר בקטאר.

מנשק את אדמת עזה. משעל (צילום: רויטרס)
חאלד משעל מנשק את האדמה בעזה | צילום: רויטרס

חיי הנהנתנות במגורי יוקרה ובמלונות חמישה כוכבים הם חלק בלתי נפרד מסגנון החיים שלו. הונו האישי מוערך בלפחות 2.5 מיליארד דולר.

לצד זאת, יש לציין כי מינוי של משעל לתפקיד עלול להצטייר כבעייתי מבחינת הקשרים שחמאס מנהל עם איראן ואותם טיפח אסמאעיל הנייה. משעל הסתכסך עם האיראנים לאחר שהביע תמיכה במורדים נגד אסד, במהלך מלחמת האזרחים בסוריה שפרצה ב-2011. 

מוסא אבו מרזוק

שם אחר שנחשב כמועמד פוטנציאלי לתפקיד נורא בכיר חמאס בחו"ל מוסא אבו מרזוק, גם הוא משמש כאחד מחברי הלשכה המדינית. בדומה למשעל, אבו מרזוק אף הוא מכיר מקרוב את התפקיד של הנייה שאותו מילא בשנים 1995-1992 בעת שהותו בעמאן.

מוסא אבו-מרזוק, ארכיון (צילום: רויטרס)
מוסא אבו מרזוק | צילום: רויטרס

בשנת 1999 אבו מרזוק גורש בשנית מירדן, עם שובו מאיראן. בהמשך הוא התגורר בדמשק ולאחר מכן, גר במשך תקופה בקהיר. על פי הערכות, הונו מוערך בכ-2–3 מיליארד דולר.

בריאיון לאתר החדשות אל-מוניטור שקיים מוסא אבו מרזוק בדצמבר האחרון, הוא הציע לכאורה שחמאס יכיר בישראל בעקבות אש"ף, כצעד לקראת סיום הפילוג הפנים-פלסטיני: "אנחנו מבקשים להיות חלק מאש"ף, ואמרנו שנכבד את ההתחייבויות שלו".

בצל הסערה שעורר הריאיון, כמה שעות לאחר מכן פרסם אבו מרזוק הבהרה שלפיה דבריו הוצאו מהקשרם, ש"ההתנגדות תימשך" ושחמאס לא תוותר על הזכויות של העם הפלסטיני. למרות שאבו מרזוק הגן בריאיון לאל-מוניטור על הפעולות של חמאס ב-7 באוקטובר, הוא אמר כי "חטיפת נשים וילדים הייתה טעות".

משלחת חמאס בראשות מוסא אבו מרזוק בביקור במוסקבה
משלחת חמאס בראשות מוסא אבו מרזוק בביקור במוסקבה

ח'ליל אל-חיה

ח'ליל אל-חיה שנחשב לסגנו של הנייה כרגע לא נמנה בין השמות הפוטנציאליים, שאחד מהם צפוי להיכנס לנעליו ולהחליפו, לפחות באופן זמני. במסיבת עיתונאים שקיים הערב על רקע החיסול, אמר: "הנייה היה במקום גלוי ולא במקום סודי, חיסולו לא הישג מודיעני. ישראל יודעת שזה לא יעבור ללא תגובה. על הישות הציונית לשלם מחיר כבד על הפשע הזה. מי שיירש את הנייה - ילך באותה הדרך". 

הנייה לפני החיסול בטהרן (צילום: Veronique de Viguerie/Getty Images)
ראש הלשכה המדינית של חמאס, איסמאעיל הנייה, לפני חיסולו בטהרן | צילום: Veronique de Viguerie/Getty Images

כך פועלת הלשכה המדינית של חמאס

מאז השתלטות חמאס על רצועת עזה בשנת 2007, ארגון הטרור נחשב לריבון בעזה ומורכב מהיררכיה מסודרת. לצד הזרוע הצבאית של חמאס שביצעה את המתקפה נגד ישראל, פועלת גם זרוע פוליטית שמתפקדת כמעין "הנהגת מדינה" לכל דבר.

מדובר בגוף דומיננטי שנחשב למשפיע על קבלת ההחלטות בארגון, ובין היתר מספק מקורות מימון לפעילויות הטרור. בכל ארבע שנים מתקיימות בחירות להנהגה של ארגון הטרור, כאשר הבחירות הקרובות צפויות להתקיים בשנת 2025 - ואז יבחר מחליף להנייה שיכנס לנעליו של המחליף הזמני שיהיה.

התהליך הזה כולל גם בחירות ביהודה ושומרון ובזירת החוץ, שכן חברי ההנהגה בחו"ל אמונים על יחסי החוץ של בארגון בעולם המוסלמי. שיאו של התהליך - בחירת ראש הלשכה המדינית בידי מועצת השורא הכללית, מוסד ההנהגה העליון של החמאס.