בשעה מאוחרת ובאופן חריג, דובר צה"ל דניאל הגרי מסר הצהרה לתקשורת הזרה בנושא העימות עם חיזבאללה בצפון ואמר: ״התוקפנות הגוברת של חיזבאללה מביאה אותנו לסף של מה שעלול להיות הסלמה רחבה יותר - כזו שעלולה להיות בעלת השלכות הרסניות על לבנון והאזור. חיזבאללה מסכן את עתידה של לבנון, כדי שהיא תוכל להוות מגן למחבלי החמאס".

את הדברים אמר תא"ל הגרי רגע לפני הגעתו של המתווך האמריקאי עמוס הוכשטיין, שנשלח לאזור בבהילות על ידי נשיא ארה"ב כדי למנוע את ההתדרדרות האזורית כפי שזה מסתמן. בצה"ל מבינים שהמצב הנוכחי לא יכול להימשך ונראה שמכינים את השטח לקראת הסלמה משמעותית יותר בצפון. הבעיה שמדובר במהלך שעליו הדרג המדיני אמור להחליט והם אלה שהיו אמורים לדבר עם התקשורת הזרה, במקום לשלוח את דובר צה"ל.

ההצהרה של דובר צה"ל לתקשורת הזרה והאיומים ששיגר תא"ל הגרי לעברו של מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה, נעשו בתיאום עם הדרג המדיני. כך לפחות טוענים בצבא. זה מגיע אחרי הבנה במערכת הביטחון ובלשכתו של השר יואב גלנט, שהמצב בצפון החמיר ושכבר עכשיו ההשפעות הכלכליות צפויות להיות ארוכות טווח.

דניאל הגרי, האש בצפון (צילום: דוד כהן, אייל מרגולין / פלאש 90)
תא"ל דניאל הגרי, שריפות אחרי תקיפות חיזבאללה בצפון | צילום: דוד כהן, אייל מרגולין / פלאש 90

במערכת הביטחון גם מבינים שהמערכה בעזה רחוקה מלהסתיים ומכאן שגם זו שבלבנון, בעיקר כי לא נעשים שום מהלכים מדיניים לשינוי וסיום המלחמה בצפון, גם לא החלטות של ראש הממשלה על מהלך צבאי שיביא להסכם.

זה נאום שיכול להסתמן כדרמטי. הבחירה של הגרי לדבר באנגלית לתקשורת הזרה (תורגם גם לערבית ופורסם על ידי סא"ל אביחי אדרעי, דובר צה"ל בערבית) נועדה להעביר מסר לחיזבאללה שמדינת ישראל מתקרבת לקצה היכולת שלה להכיל את המצב אבל לא פחות מכך, גם לעולם בדגש על האמריקאים, שישראל עשתה הכל כדי להימנע ממהלך צבאי, אולם מגיע הרגע שאין ברירה.

וכדי למנוע מלחמה, האמריקאים והצרפתים צריכים ללחוץ חזק על הצד הלבנוני כדי שהאזור לא יתדרדר למלחמה שבסבירות לא קטנה יכולה לגלוש גם הרבה מעבר לגבולות לבנון. בישראל מזהירים מפני מה שעלול לקרות, והמהלך הזה יכול להיות בהמשך גם קו ההגנה של ישראל, כשתציג את עצמה כצד שהכיל חודשים של מתקפות משטח לבנון על אזרחיה, הצד שניסה למנוע מלחמה.

נכון להיום הדרג המדיני עדיין לא החליט ולא הנחה את צה"ל מה בכוונתו לעשות בלבנון ובמלחמה מול חיזבאללה. גם כעת ראש הממשלה בנימין נתניהו מעדיף לדחות את ההחלטה שלו בחזית הזאת. בצבא אומרים שהעדיפות היא להגיע למתווה של הסכם מדיני בלי מהלך צבאי, אך אם זה לא יושג דוחפים שם למהלך צבאי נרחב יותר תוך נטילת סיכון למלחמה כוללת בלבנון.

בינתיים מדינת ישראל מאבדת את הצפון. בקרית שמונה יש כבר כ-500 בתים שנפגעו, לא מעט מהם בצורה קשה שתדרוש הריסה ובנייה מחדש. מאות רבות של בתים נפגעו גם במטולה, אביבים ויישובים נוספים, כשגם התשתית באזורים האלה נפגעה קשה. לכך יש להוסיף קריסה מוחלטת של מערכת החינוך והמערכות העירוניות כמו גם מוקדי תעסוקה.

במשרד האוצר מעריכים שהשיקום של אזור הצפון כבר בשלב הזה יימשך למעלה מעשור. עוד מעריכים במשרדי הממשלה שאלפי אזרחים ישראלים, בעיקר בעלי יכולת כלכלית, כבר לא יחזרו לבתים שלהם בצפון, מה שיפגע עוד יותר באזור הזה, שהפך ל"רצועת ביטחון" של חיזבאללה בשטח ישראל.