שעות לאחר שבעזה הפיצו הבוקר (שלישי) תיעוד של עבודות תשתית הנעשות בקו חשמל לקראת חיבור לרשת של חברת החשמל, מסמך ישראלי שהגיע לידי N12 מראה כי את ההוראה נתן שר הביטחון יואב גלנט לטובת הפעלת מתקן התפלה ברצועת עזה - מה שהביא לביקורת חריפה מתוך הממשלה.
גורם צבאי הבהיר בעקבות הביקורת על המהלך כי מדובר בפעולה ייעודית למטרות הומניטריות. "המתקן הוקם בידי יוניסף בשנת 2017, ומספק מי שתייה לאזורים הסמוכים המאכלסים כעת כמעט את כל אוכלוסיית הרצועה. למתקן יש כושר ייצור של כ-20 אלף קוב מים ביום", הסביר. "כיום הוא מייצר 5,000 קוב בלבד, עקב מגבלת אנרגיה. הפעלת המתקן באופן מלא מצריכה הספק של 5 מגה וואט חשמל, אותו ניתן לספק רק דרך קו חשמל".
גורם צבאי: זו פעולה נקודתית, נפקח שהחשמל לא יועבר
לדברי הגורם הצבאי, מטרת הפעולה היא "למנוע זיהום והתפרצות מחלות ברצועה שיכולה לסכן גם את מדינת ישראל. התפרצות מחלות ומגפות ברצועת עזה עלולה לסכן את החטופים, את הכוחות הפועלים ברצועה וכן את אזרחי ישראל". עוד הדגיש הגורם כי "ישראל הסכימה לחבר את קו החשמל נקודתית למתקן ההתפלה בתנאי שהיא תבדוק ותנתר כל העת את העברת החשמל, כדי לוודא שהוא מועבר למתקן בלבד והוא יחובר למד מתח של חברת החשמל, העוקב אחר הצריכה בפועל".
הגורם הצבאי הוסיף כי המתקן יספק כ-20 אלף קוב מי שתייה ביום, מה שיצמצם משמעותית את הצרכים המקומיים ויפחית את הביקורת הבין-לאומית בעניין מחסור במי שתייה בחודשי הקיץ ברצועה. לדבריו, הפעולה היא חלק ממאמצי הלגיטימציה שמקדמת ישראל במסגרת ההיערכות להחלטת בית הדין בהאג והיא קודמה בצל החשש מהפעלת לחץ נוסף על ישראל לעצור את הלחימה.
נציין כי לא מדובר בחיבור של רצועת עזה לחשמל ישראלי, אלא מתקן התפלה אחד שמספק מים במרחב פינוי אוכלוסייה. לדברי גלנט, מדובר במהלך שייתן "מענה על הצרכים ההומניטריים הבסיסיים". במסמך שתוכנו הגיע לידינו, נכתב כי "שר הביטחון מבקש להנחות את חברת החשמל בנושא ולמצות את התהליך באמצעות מתאם פעולות הממשלה בשטחים".
הצורך בהפעלת המתקן עלה בעקבות מחסור במי שתייה נקיים בעזה ובצל חשש כבד בישראל מפני התפרצות של מגפות ומחלות ברצועה - שעלולות לפגוע ולסכן גם את מדינת ישראל ולוחמי צה"ל בעזה. נציין כי הפעולה התבצעה בהתאם למדיניות שנקבעה לקידום צעדים הומניטריים לקראת החלטת בית הדין בהאג.
למרות שעל ההחלטה חתום שר הביטחון, ולמרות שכאמור מדובר במדיניות ישראלית - המהלך הביא לביקורת חריפה בתוך הממשלה. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר: "נפלנו על הראש לגמרי. במו ידינו אנחנו משקמים את עזה. לפני פירוז. ובעיקר את בתי החולים, כלומר מרכזי הטרור. אדוני ראש הממשלה, עצור את האיוולת הזו. הפעם אי אפשר יהיה לומר שלא ידענו כמו עם שחרור מנהל מפקדת הטרור בשיפא אתמול".
מנגד, שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן, שבין היתר מופקד על חברת החשמל, גיבה את ההחלטה. בריאיון לעופר חדד הוא הסביר כי "הייתה פנייה מצד המל"ל ושר הביטחון לחיבור חשמל למתקן התפלה באזור של פליטים כדי למנוע מגפה".
ליברמן: "ממשלת האיוולת"; סער: "מעניין על מי יגלגלו את האחריות הפעם"
חה"כ אביגדור ליברמן תקף גם הוא את המהלך - וקשר אותו למחדל שחרור מנהל בית החולים שיפא: "ממשלת האיוולת. אחרי שחרור המחבל הבכיר, ד"ר מנגלה, מנהל בית החולים שיפא, הממשלה ממשיכה באותו הכיוון".
"עבודות התשתית בעזה לקראת החיבור הצפוי לחשמל ישראלי, זו איוולת גדולה עוד יותר", המשיך ליברמן. "ההחלטה שחייבת להתקבל עוד היום היא ניתוק מוחלט בין ישראל לרצועת עזה. לא חשמל, לא מים, לא דלקים ולא סחורות, ניתוק מוחלט".
יו"ר הימין הממלכתי, חה"כ גדעון סער, ביקר גם כן בחריפות: "מעניין על מי יגלגלו את האחריות הפעם. ממשלת חלם עם שתי ידיים שמאליות".