על כוח רדואן של חיזבאללה שמענו לא מעט בתקופה האחרונה. אלו הם, אם תרצו, המקבילים מלבנון של מחבלי הנוח'בה. אלו שתכננו את "כיבוש הגליל". שמענו עליהם הרבה אבל לא ממש ראינו אותם בעיניים. בטח לא בתמרון הקרקעי של צה"ל באזור הגבול בדרום לבנון, אחרי שמחבלים רבים נמלטו משם עוד לפני הגעת הכוחות, על רקע התקיפות המשמעותיות של השבועות האחרונים וחיסול צמרת ארגון חיזבאללה.

מחבלי רדואן כאלה ראינו בעיניים בעיקר בתיעוד מרחפן שהפיץ דובר צה"ל במהלך חול המועד סוכות. בפעילות של כוחות מחטיבת הצנחנים במילואים 55 "חוד החנית", נראים שני מחבלי חיזבאללה מכוח זה. מטווח קרוב, באופן ברור, כשהוא לבוש מדים, תועד אחד מהם מבצע ירי RPG ונשק לעבר הכוחות, שחיסלו אותם ולאחר מכן השמידו את המבנה שבו התבצרו המחבלים, כדי לא להותיר להם סיכוי לחמוק.

במהלך החג השני, בשיחה מלבנון עם mako, שיחזר סגן-אלוף במילואים מאיר כרמי, מפקד גדוד 71 של החטיבה, את התקרית של הכוח שלו עם אותם מחבלי רדואן שתועדו בסרטון שהפיץ דובר צה"ל.

"זה היה מפגש עם חוליית אויב שניסתה לפגוע בנו", שיחזר סא"ל כרמי. "הגדוד היה בעמדות טובות והכוח שלנו נתקל באותו אויב שרואים בסרטון, ביצע לעברו ירי וחיסל אותו. לאחר מכן המטרה הושמדה לגמרי בתקיפת מטוס קרב של חיל האוויר, כמו שראיתם בסרטון. בסך הכל זו הייתה פעילות מוצלחת מאוד".

מפקד הגדוד הרחיב בשיחת הטלפון מעבר לגבול על מה שרואים משם. "השטח סבוך, צפוף ובנוי, פגשנו לא מעט גופות של מחבלים שחוסלו גם בהפצצות ומירי של כוחות צה"ל אחרים. האויב ברח, השאיר הרבה מאוד אמל"ח, ומי שנשאר מהמחבלים מושמד".

השלל שחיכה לכוחות מעבר לגבול (צילום: דובר צה"ל)
אמל"ח של חיזבאללה שתפסו לוחמי חטיבה 55 | צילום: דובר צה"ל

55 הינה חטיבת מילואים של יוצאי הצנחנים. ידועה בתור החטיבה ששחררה את ירושלים במלחמת ששת הימים, ולקחה חלק בכל מלחמות ישראל מאז. סא"ל כרמי, בן 41 ממושב היוגב נשוי לאורית ואב לארבע בנות. באזרחות עובד כסמנכ"ל בחברת שיווק ומכירות. התגייס בשנת 2000 לגדוד 202 של חטיבת הצנחנים. לאחר שהיה מפקד פלוגה השתחרר מהצבא בשנת 2008. בתפקידו הקודם במילואים היה קצין אג"ם ובארבע השנים האחרונות מפקד על גדוד המילואים 71.

המג"ד ציין כי הם כרגע חטיבת המילואים שמתמרנת הכי עמוק בשטח לבנון, כשהם פועלים כחלק מאוגדה 98, האוגדה המובחרת של צה"ל שכוללת קומנדו, צנחנים וכוחות מיוחדים. "המשימה של הגדוד והחטיבה היא משימת השמדת אויב וטיהור המרחב. מבצעים הרבה מאוד פשיטות לעומק השטח".

לדבריו, באותן פשיטות הכוחות חושפים "כמויות אמל"ח (אמצעי לחימה) הכי גדולות שראיתי ב-24 שנים שאני מתמרן בכל העימותים שהיו למדינת ישראל בתקופה הזו. חומר נפץ, נשקים, בכל בית שני אמצעי חבלה, מפקדות, פירים. מוציאים כל יום חומר מודיעיני, פוגעים שיטתית באויב".

סאל כרמי (צילום: דובר צה"ל)
מג"ד 71 במילואים, סא"ל מאיר כרמי | צילום: דובר צה"ל

"פה רואים איך האויב נערך מטר מהגדר, מבינים את גודל הקטסטרופה שהייתה יכולה להיות", הוסיף המג"ד כשהוא מתייחס לאפשרות שחיזבאללה היה מממש את תוכניתו לחצות את הגבול לעבר יישובי הגליל. "יכולות ההתקפה של האויב פה היו יכולות לגרום לתוצאה אפילו קשה יותר מ-7 באוקטובר".

הוא העריך כי "כשנצא מפה אני מאמין שנוכל לומר ששללנו את זה, ובלי התמרון הזה לא היינו יכולים לומר זאת. התמרון בצפון מאוד מדויק ואיכותי, רואים את הניסיון המצטבר מרצועת עזה, יודעים מהר יותר לפרק תת-קרקע מגיעים יותר מהר לקווי הסיום, זה משרת אותנו".

כאשר סא"ל כרמי מדבר על 7 באוקטובר בעוטף עזה הוא מבין היטב על מה הוא מדבר. "קפצנו וחילצנו תושבים בשבעה באוקטובר", הוא אומר על כך, "והלוחמים שראו את התופת בכפר עזה מבינים הכי טוב את המשימה לשלול מהאויב את היכולת לעשות את זה בצפון".

לחימת כוחות החטיבה ברצועה (צילום: דובר צה"ל)
לחימת כוחות חטיבה 55 הצנחנים במילואים ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

ב-7 באוקטובר קפץ גדוד 71 לכפר עזה, חילץ את שכונת הנעורים שבה שהו 50 משפחות ולקח חלק בפינוי חללים מכפר עזה. מספר ימים אחרי השביעי לאוקטובר החטיבה עלתה לנוהל קרב בצפון. בחודש דצמבר, החטיבה ירדה שוב דרומה, נכנסה ללחימה בח'אן יונס שבדרום רצועת עזה, ולחמה באזור כחודשיים. בלחימה הם תפסו והשמידו אמל"ח, חשפו פירים, תשתיות טרור וחיסלו מחבלים.

לאחר מכן החטיבה יצאה להפוגה של ארבעה חודשים. אחר כך בסבבים, החלו לתפוס את גזרת מטולה. ביום הכיפורים האחרון, החטיבה הוקפצה ללחימה בצפון ונכנסה לתמרון בלבנון.

"לא יודע כמה חגים עשינו השנה בבית, כל לוחם פה עם איזה 200 ימי מילואים, עכשיו גם שמחת תורה, סוכות, כיפור עשינו על מדים, לצערנו לא יכולנו לצום, ויש הקרבה אדירה של כוחות המילואים והמשפחות שמאחור. אין אצלנו פה טלפונים ותקשורת, אנחנו שומרים על ביטחון מידע בקנאות, השארנו עבודה, בית, משפחה וחברים אבל לגמרי מבינים למה אנחנו פה".

 

סאל כרמי (צילום: דובר צה"ל)
מג"ד 71 במילואים, סא"ל מאיר כרמי עם אנשיו בלבנון | צילום: דובר צה"ל

מפקד הגדוד הרחיב על ההקרבה של אנשיו: "זו הצטברות ימים מאוד מאוד גדולה וצריכים לנצל את הזמן שהם מגויסים היטב, לדעת לתמוך ולאפשר לאנשים לשמר חיים. עושים הרבה עבודה ברמת הגדוד בקשר עם המשפחות. למשל כשהיינו בתעסוקה מבצעית במטולה והחלה שנת הלימודים כל ילד שעולה לכיתה א' קיבל חבילה הביתה, יש לנו יוזמות אישיות לסיוע כלכלי לאנשים שלנו ואני גאה לומר שאנחנו על 85 אחוזי התייצבות גם באירוע הנוכחי".

המג"ד ביקש לציין גם את אנשי גדוד 28 שהמשיכו מקו מטולה לתמרון במסגרת כוחות האוגדה, לאחר שהמשפחות שלהם כבר ספרו את הימים לחזרתם המתוכננת הביתה ומשימתם התארכה. "זו משימה עיקרית לשמר את אורך הרוח. מתקשים לשמר מקומות עבודה, יש כאלה שהיו בקושי שבועיים עם תינוק שנולד להם ובאו, אנשים עוזבים הכל, לא שואלים שאלות ומבצעים את המשימות. אנחנו כל עם ישראל נצטרך ביום שאחרי לדעת לראות אותם ולסייע".

לשאלה אם הם כבר יודעים מתי יסיימו את משימתם השיב המג"ד: "הגדרנו את קווי סיום המשימה יש מטרות להשלים, לא נסיים בלי להשלים אבל יודעים כבר מה זמני הסיום פחות או יותר. המטרות והיעדים שהוגדרו בתמרון הזה נכונים, מודיעין מדויק שעובד בקרקעי כמו בפעולות היותר העמוקות שנעשו, מרגישים מאוד בנוח במשימות והן ברות השגה, ואפילו מותחים אותן ומשיגים יותר מהמטרות".

"גם בעזה הכרענו את האויב אבל פה ההכרעה יותר חזקה ומדויקת", הוסיף סא"ל כרמי באותה מגמה. "העבודה מאוד ממוקדת, מאוד אגרסיבית, נלחמים בעומק אבל כל הזמן מסתכלים אחורה ורואים את שטח מדינת ישראל ומבינים כמה חשוב מה שאנחנו עושים, כל מחסן אמל"ח שמשמידים מבינים כמה קרוב זה היה".

המג"ד מחטיבה 55 סיכם ואמר: "עם ישראל צריך להיות גאה בלוחמי המילואים והכי חשוב לדעת שאנחנו מנצחים פה, האויב הוכרע בגזרה הזו, פגש צה"ל מאוד חזק ומוכן שמכריע אותו בכל מפגש. עדיין כמובן צריך להיות זהירים וחכמים. כשנסיים, נחזור ונדאג גם למשפחות שלנו".