"יצאנו הלילה לפעילות מבצעית במרחב העיר ג'נין שממוקדת במחנה הפליטים בג׳נין. זוהי פשיטה מבצעית חטיבתית ממוקדת למחנה הפליטים, והיא חלק מרצף הפעולות שאנחנו מבצעים ונמשיך לבצע". את הדברים אמר הבוקר דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי.
תכלית המבצע - סיכול תשתיות טרור במחנה הפליטים ג'נין, פגיעה במחבלים, מעצר מבוקשים, סיכול מפקדות וחמ"לים, מעבדות מטענים ואמל"ח. כל הפעולות הללו יפגעו בהיותה של ג׳נין כעיר מקלט למחבלים, מקווים בצה"ל אולם גם שם מבינים שמבצע צבאי בלי המשך של הדרג המדיני יהיה מוגבל בתוצאות והאפקט שלו.
למה צה"ל יצא עכשיו למבצע ולמה בג'נין?
ההחלטה לצאת למבצע הקבלה ואושרה לפני עשרה ימים. מדובר בעיר מקלט ממנה יצאו מעל ל-50 פיגועי ירי. 19 מחבלים ברחו לג'נין מאז 2022 בתחושה של שהיא עיר מקלט. 59 מחבלים שיצאו משם ביצעו פיגועים שגרמו ל-3 אזרחים הרוגים ועוד 14 פצועים בשנת 2022.
צריך לומר שצה"ל פעל תחת לחץ כבד של הדרג המדיני, לתת פתרון למצב בו הטרור התגבר בשנה האחרונה. ולכן הם חיפשו מבצע שיהיה מאוד ממוקד ומתוחם. חשוב להדגיש שלא מדובר בחומת מגן 2. מדובר בסד"כ בהיקף חטיבתי, כלומר כמה אלפים בודדים מאוד של לוחמים שפועלים בשטח מיחידות כמו אגוז, דובדבן, סיירת גולני, מגלן, כוחות גדולים של הנדסה ועוד בגיבוי כלי טיס רבים.
מה יעדי המבצע?
המפתח של המבצע זה חופש פעולה לצה"ל. המטרה העיקרית להפחית טרור מג'נין ובנוסף לזה לאפשר חופש פעולה, כאשר צה"ל ייכנס למעצרים עתידיים בג'נין וזה לא יהפוך ליום קרב כמו שקורה היום. שהמעצרים שם יהיו כמו בכל ערי הגדה השקטות יותר. השאיפה של צה"ל זה להשאיר את המבצע קצר וממוקד מבלי להסתבך. לפגוע בכמה שיותר מחבלים ולעצור מבוקשים.
בפקודת המבצע של מפקד אוגדת איו"ש תת אלוף אבי בלוט, נכתב: "משימתנו לייצר שליטה מבצעית, לסכל ולעצור מחבלים, להשמיד תשתיות אויב ולהחרים אמצעי לחימה". לדברי תא"ל בלוט, הציפיה היא כי בסיום המבצע מחנה הפליטים בג'נין יהיה מוחלש ומורתע, וכי בזכות המבצע יתהווה פוטנציאל לדינמיקה חיובית באזור יהודה ושומרון כולו".
צה"ל ושב"כ פועלים בשעות האחרונות במבצע מתוחם וממוקד בעיר ג'נין לסיכול טרור pic.twitter.com/JqE5w2OH38
מה הייתה המפקדה שתקפו בתחילת המבצע?
המבצע בג'נין החל ב-01:10 כאשר כטב"מ תקף חמ"ל - מפקדה משותפת של כל הפלגים מארגוני הטרור בג'נין. במפקדה היה מחבלים ואמל"ח. מדובר בחמ"ל מרכזי בלב מחנה הפליטים ממנו ארגוני הטרור מתאמים ביניהם את הלחימה נגד צה"ל בכל כניסה למחנה.
שם גם מתאמים ומנהלים את הירי לעבר ישובים ישראלים באזור. בנוסף לזה, החמ"ל נבנה כשסביבו מתחמים ציבוריים: ביה"ס, מרפאה, מרכז חלוקת מזון ועוד, על מנת להגן על ההימצאות שלו שם.
באופן מכוון, החמ"ל הותקף מהאוויר ולא על ידי הגעה של כוחות יבשה. כל כטב"מ (כלי טיס בלתי מאויש) מקבל משימה מוגדרת שיועדה לו מראש. כאשר מעבר לזה כלי הטיס הלא מאוישים מייצרים הרתעה. שנים לא ראו כמות כזאת של כטב"מים באזור הזה. לאחר התקיפה הראשונה, היו מספר תקיפות של כטב"מים שפגעו במחבלים ואמל"ח.
"מהלך הפתיחה הזה יצר הפתעה בשטח", הסביר דו"צ תא"ל הגרי. "האויב הופתע מתקיפה אווירית בלב העיר ג'נין במקומות שחשב שאנחנו לא מכירים. ההפתעה הזאת אפשרה לשמור על בטחון כוחותינו, ובכך הצלחנו לאפשר את הפשיטה ולהקטין את החיכוך בשטח". הפלסטינים ידעו שהמבצע זה רק עניין של זמן והם התכוננו. בין השאר באמצעות יריעות בד שפרסו בסמטאות העיר, במטרה למנוע תצפית ממטוסי סיור ומטוסים ללא טייס. שיטה שהם העתיקו מעזה.
מה תפקידו של חיל האוויר במבצע?
מלבד מהלך הפתיחה שבוצע ברובו מהאוויר, ישנה כמות גדולה יחסית של כלי טיס בשמי ג'נין והאזור. אלה מעבירים מידע מודיעיני לכוחות על הקרקע, מחפים עליהם ובמקרים מאוד ממוקדים, תוקפים מחבלים מהאוויר.
האם המבצע יתרחב מעבר לג'נין?
בשלב זה המבצע של צה"ל מתמקד רק בעיר ג'נין. אולם ישנה כוונה להרחיב את המבצע ליעדים נוספים בצפון השומרון, שבשלב זה לא ניתן לפרט. בצה"ל מסרבים לומר כמה זמן המבצע ימשיך. אולם השאיפה למבצע בו ישיגו את היעדים כמה שיותר מהר, ימים בודדים, מתוך הבנה שככול שהמבצע ימשך יש פוטנציאל הסתבכות.
מה השוני ממבצע חומת מגן או המבצעים בעזה?
דבר ראשון, בהיקף הכוחות. זה מבצע הרבה יותר קטן בהיקף הכוחות שלו ובמטרות שלו. סד"כ חטיבתי מוגבר פועל בג'נין ואם וכאשר המבצע יתרחב, כך יגדל היקף הכוחות. אולם, עדיין זה יהיה קטן משמעותית. צה"ל לא מפעיל טנקים, תותחים וכלים כבדים במצע הזה.
איך ארגוני הטרור צפויים להגיב?
בצה"ל מעריכים כרגע שגם המחבלים בג'נין וגם ארגוני הטרור בעזה והאזור הופתעו מעוצמת המהלך הישראלי, למרות שידעו שהוא צפוי. בשלב זה הערכה היא שארגוני הטרור לא צפויים להגיב. אולם הדבר תלוי בהיקף ההרוגים הפלסטינים, אם יהיו עשרות הרוגים, ישנה היתכנות שהמבצע יזלוג לעזה בדמות ירי רקטי, גם אם זה יהיה מוגבל. זה נכון גם למקרה של פגיעה באזרחים רבים. פעילות כזו יש לציין מושכת תקשורת בינלאומית וגם זה צפוי להגביל את המבצע הישראלי.