איך הגיעו כ-200 דסקיות אישיות של חיילי צה"ל מלפני עשרות שנים, לבורות באדמה בחורשה סמוך לרחובות? השאלה הזו מעסיקה בימים האחרונים את האדם שמצא אותן. ארז גן הוא מומחה לגלאי מתכות שהגיע לפני מספר ימים יחד עם חבר נוסף מהתחום, איגור לוקטיאונוב, "לחפש אוצרות" בחורשה, סמוך ליער בית אלעזרי-גדרות, קילומטר דרומית לגבעת ברנר (לא רחוק מאנדרטת הצנחנים).
"חפרנו בוקר אחד ומצאנו כמה דסקיות", שיחזר ארז בשיחה עם mako. "החזקנו בהתרגשות, הפעלנו שוב את הגלאי ומצאנו כל פעם ערימות של דסקיות. היינו בשוק מהכמות ובעיקר כיצד הן הגיעו לחורשה, מי 'קבר' אותן ולמה. יש לנו הרבה שאלות בלי תשובות. החביאו כמות עצמה של דסקיות לוחמים, כולל שמות שלהם ומספרים אישיים".
מדובר בדסקיות שלמות שיחסית לזמן שעבר מאז שהוחבאו הן במצב טוב. ארז הכין רשימה של כל החיילים ששמותיהם הופיעו בדסקיות. הוא הצליח ליצור קשר עם חמישה מהם ובני משפחותיהם, כדי להחזיר להם את הדסקיות.
"הם בעצמם לא יודעים איך הדסקיות הגיעו לחורשה", סיפר ארז. "אלו אנשים שלחמו בצבא לפני עשרות שנים. אנסה להגיע לכולם כדי לסגור מעגל ולהחזיר להם או למשפחות את הדסקיות".
מבדיקה עם צה"ל, גם להם אין תשובה בשלב זה לשאלה איך הגיעו הדסקיות לחורשה ומי עשוי היה לקבור אותן שם. מעבר לכך בחרו בצבא שלא להתייחס לנושא.
ארז המנהל את קבוצת הפייסבוק 'מתכות ישראל' וחברים קופצים כל שבוע למקום מסוים בארץ כדי למצוא פריטים ייחודיים. "זה הובי כזה ומוצאים לא פעם אוצרות ותגליות מדהימות, חלקן היסטוריות שאנחנו דואגים לתת למוזיאונים שונים ברחבי הארץ ולא פעם מאתרים אנשים או בני משפחותיהם, שהתגליות שמצאנו שייכות להם והם איבדו את הפריטים בשדה הקרב או במהלך מסע היסטורי".
"היו מקרים שמצאתי טבעות נישואין ושרשרות יקרות ערך והחזרתי לאנשים", הוסיף. "זה מרגש אותי לעשות טוב לאנשים וגם במקרה של הדסקיות אני מקווה שנסתייע בגורמים בצה"ל כדי לפתור את תעלומת קבורת הדסקיות ביער ולהחזיר אותן לחיילים. מצאתי הרבה פריטים בחיים שלי אבל זה היה הכי מרגש והכי מטורף. מעולם לא מצאתי כמות כזו של פריטים צבאיים השייכים לחיילי צה"ל ששירתו לפני עשרות שנים".