בצה"ל משרתים בני מיעוטים רבים שמחליטים להתנדב ולתרום בשירות צבאי, לעיתים כלוחמים, על אף שאינם מחויבים לעשות זאת. מתוקף כך הם זכאים להטבות והקלות שונות, אך לא כולם מודעים לכך או מגלים זאת מאוחר מדי. כך גם במקרה של י', צעיר נוצרי תושב העיר חיפה שהחליט להתגייס לצה"ל למרות שחבריו הקרובים ובני משפחתו הזהירו אותו מהתגובות האלימות שהוא עלול לקבל מסביבתו. י', נחוש להיות לוחם בצה"ל, לא ויתר – אך זה עלה לו ביוקר.
"ידעתי שאני הולך לשלם מחיר כבד. רוב החברים שלי ניתקו איתי קשר מאז שאני בצבא, החרימו ונידו אותי. הם לא ראו בעין יפה את העובדה שלא הקשבתי להם והחלטתי להתגייס", טען י' בשיחה עם משפחתו. לפני כשלושה חודשים הוא התגייס לגדוד הסיור הבדואי, יצא לקורס חובשים קרביים אבל מיעט להגיע הביתה מחשש לחייו.
בחודשיים האחרונים התגורר י' בבית החייל. "בפעמים המעטות שהגעתי הביתה, קיבלתי איומים על חיי מאנשים שונים שמתגוררים ועובדים בשכונה שלי. הם זעמו על כך שאני מסתובב על מדים ומשרת ביחידה קרבית. הם הביטו עלי במבטים מאיימים, וזה עבר לאיומים ברצח ולתקיפות פיזיות. העדפתי לישון בבית החייל ולא להגיע הביתה כדי שלא יפגעו בי ואת הנשק הפקדתי בבסיס מחשש שיחטפו לי אותו או ינסו לפגוע בי באמצעותו", הוסיף י'.
באחד הביקורים האחרונים בביתו הוא הותקף פיזית על ידי עובר אורח. "הוא תקף אותי באגרופים רק בגלל שלבשתי מדים. נאלצתי להדוף אותו מעליי ולתת לו חבטה כדי לברוח. הוא אמר לי: 'אני אזיין אותך ואת המדינה. אתה והחברים שלך בוגדים'. זה מפחיד, זה יכול להיגמר בפעם הבאה ברצח", הסביר י' באמצעות פרקליטו, עו"ד אייל פלטק.
לפני כשלושה שבועות פנה י' למפקדיו בבקשה לקבל אישור נסיעה בתחבורה ציבורית בלבוש אזרחי. הוסבר לו שבקשתו תאושר כנראה, אולם לא באופן מיידי: חיפה לא נחשבת ליישוב עוין, ועל כן יש לבחון את בקשתו באופן פרטני. "למה מחכים? שידקרו אותי?", אמר י' לעורך דינו. בינתיים הוא נאלץ לשלם כ-300 שקל מהמשכורת הצבאית שלו על נסיעה בתחבורה ציבורית בלבוש אזרחי.
מבדיקת פז"ם עולה כי י' יכול היה לחסוך לעצמו את אי הנעימות - ובוודאי את התקיפה הפיזית - לו הביע כבר בשלב צו הגיוס אפילו חשש קל באשר לתגובה הצפויה בסביבתו. לחלופין, פנייה למש"קית ת"ש מיד עם הגיוס הייתה מסייעת לו לקבל פטור מלבישת מדים באזרחות כבר לפני שבועות ואולי חודשים. אלא שהוא לא היה מודע לנהלים.
על מנת למנוע מקרים דומים בעתיד, ולהבהיר למלש"בים בסיכון (לרבות חרדים וקבוצות אוכלוסייה אחרות במצב דומה) את מעמדם ואת מעמד מקום היישוב שלהם, מערכת פז"ם פנתה לצה"ל בבקשה להבין מהו הנוהל הסדור לקבלת פטור כזה - אילו יישובים מקנים פטור אוטומטי והיכן יש צורך בפנייה מצד המלש"ב או החייל. להפתעתנו ולצערנו, בדובר צה"ל סירבו לפרט לגבי היישובים והנהלים.
"חייל נוצרי מסכן את חייו כדי לשרת בצה"ל, רוצה לתרום למען ביטחון המדינה, הוא בסך הכל מבקש להגן על חייו כדי שיוכל לבקר את הוריו ללא כל חשש לפגיעה בו", טוען עו"ד פלטק. "עצם העובדה שבמשך חודשיים הוא ישן בבית החייל מעידה על כך שחייו היו בסכנה מוחשית".