טורקיה מדווחת על ביצוע ניסוי בטיל בליסטי חדש אותו הם פיתחו בחשאי. הטיל, "טייפון", נורה ממשגר נייד שהוצב בשדה תעופה סמוך לעיר הנמל ריזה, לעבר מטרה בים השחור. על פי גורמים טורקים, הטיל הגיע לטווח של 561 ק"מ, הארוך ביותר שהושג על ידי אמצעי-לחימה מפיתוח מקומי.
בתעשייה הנשק הטורקית, חברת "רוקסטאן" המפתחת את הטילים, סרבו לספק פרטים נוספים מעבר לטווח הטיל ועצם ביצוע הניסוי. מה שכן חשפו הוא כי לצד מטוסים ללא טייס, המזוהים עם התעשייה הביטחונית הטורקית לאחרונה, הם מפתחים כבר כמה שנים בחשאי טילים מתוצרת מקומית.
גורמים בטורקיה טוענים שהטווח של טיל הטייפון ארוך יותר ממה שהוצג בניסוי, ומגיע ל-800 ק"מ. מה שמכניס למעגל האיום כמעט את כל שטחה של יוון, האויבת המושבעת של הטורקים, בנוסף לשטחה של סוריה וחלק מעיראק.
מומחים שהתייחסו לשיגור הזכירו במפות שפרסמו גם את ישראל, כמי שטווח הטיל מכסה את שטחה, אך נראה שהמסר המאיים מיועד יותר ליוונים, לכורדים בעיראק ובסוריה וגם למצרים, עוד מדינה עם צבא גדול שמחליפה מסרים מאיימים עם הטורקים כבר תקופה.
משמעות הצעד הטורקי
לטורקיה יש תעשיית נשק מקומית הנחשבת למתקדמת ובעלת יכולות פיתוח גבוהות. לאור הבעיות הנוצרות מתלות בספקים חיצוניים, למשל הפסקת ההשתתפות שלהם בפרויקט ה-F-35, טורקיה שואפת לכמה שיותר עצמאות בתחום פיתוח אמצעי הלחימה.
ה"יהלום שבכתר" הטורקי זו תעשיית המטוסים ללא טייס שהפגינו, לפחות על פי הפרסומים, יכולות גבוהות בין השאר במלחמה בין אזרבייג'ן לארמניה, מה שהוביל לאחוז מכירות גבוה, שהגיע לכשלושה מיליארד דולר רק בשנה האחרונה. בתחום הזה ישנה אגב תחרות גדולה בין התעשייה הביטחונית הטורקית לישראלית.
הטורקים מכרו עשרות רבות של מל"טים לצבא אוקראינה, שעשה בהם שימוש מוצלח מתחילת הפלישה הרוסית. מכך מרוויחה טורקיה גם בעליה במכירות וגם בדלתות שנפתחות למשטרו של הנשיא ארדואן במדינות נוספות. כעת, נראה שהם מכוונים ליעדים דומים גם בכל הקשור לפיתוח טילים מתוצרת מקומית.