נושאת המטוסים החדשה והמתקדמת ביותר של הצי האמריקאי, "ג'ראלד פורד", תצא בקרוב ל"פריסה" הראשונה שלה. מדובר בספינת המלחמה היקרה ביותר של האמריקאים, שעלותה כ-13 מיליארד דולר בין היתר בשל המערכות הטכנולוגיות המתקדמות בהן היא מצוידת.
בארה"ב לא ציינו מה התאריך המדויק בו הפורד תצא למה שנחשב להפלגה המבצעית הראשונה שלה, כשההערכות מדברות על תחילת שנת 2023. עוד קודם לכן, כבר בשבוע הבא היא תצא לסוג של גיחה קצרה לצפון האוקיינוס האטלנטי יחד עם קבוצת הקרב שלה וספינות מגרמניה, קנדה, פינלנד, צרפת, דנמרק, שבדיה, ספרד והולנד.
"אנחנו הולכים לעבוד יום ולילה יחד עם השותפים שלנו", אמר בכיר בצי האמריקאי. "יחד נבנה לקחים להפעלה משולבת, את הטקטיקה למקומות בהם הפורד מביאה את היתרונות שלה ונבדוק מה צריך לשפר".
#GoodNight @NATO allies from the Navy #AEGIS frigate ESPS #AlvaroDeBazan.
The Navy #AEGIS frigate is in #Norfolk ready to join the @USNavy's Ford-class aircraft carrier USS #GeraldRFord @Warship_78 strike group in its next deployment in the Atlantic.
@Armada_esp pic.twitter.com/ytI7251Jz1
הפורד תצא להפלגה בראש "קבוצת תקיפה נושאת המטוסים ה-12". זו תכלול מלבד הכנף האווירי ה-8 גם ארבע סיירות טילים ועוד שתי ספינות אספקה. לא כל מטוסי הכנף האווירי ייצאו לפריסה הראשונה. אולם יהיו כלי טיס מכלל טייסות הכנף בהם מטוסי קרב מסוג F\A-18, EA-18G ללוחמה אלקטרונית, מסוקי MH-60 ועוד. "כל סוג ודגם של מטוס יהיה מיוצג בפריסה שלנו".
יחד עם כלי השיט של שאר המדינות, מדובר בסד"כ כולל של 17 ספינות וצוללת אחת. במהלך ההפלגה כוח המשימה המשולב יתרגל תקיפות אוויר ארוכות טווח, הגנה אווירית, לוחמה נגד צוללות, תקיפת מטרות ימיות, כמו גם תרגול של יכולות נוספות. בצי האמריקאי מציינים כי במהלך ההפלגה יהיו על הפורד 4,700 אנשי צוות. "בהפלגה רחוקה מהבית אנחנו גם ניקח את האתגר הלוגיסטי לקצה, כדי לבחון שזה עובד נכון" , הסבירו.
יותר מטוסים לתקיפה בכל רגע
"ג'ראלד פורד" היא נושאת המטוסים הראשונה מסדרה של נושאות מטוסים חדשות בעל שם זה, אשר יחליפו את נושאות המטוסים הקיימות מסדרת נימיץ. היא נמסרה לצי האמריקאי ב-2017 ומאז, עוברת סדרה של ניסויים ומבחני ים, בטרם תיכנס לשרות מבצעי מלא.
"מסר של 100 אלף טונות לעולם", מכנים אותה בארה"ב, על בסיס משקלה. הספינה כוללת שורה של פיתוחים וחידושים טכנולוגיים, בהם כור גרעיני חדש וחזק יותר מהדגם של הנימיץ. הכור מגיע יחד עם מערכת חשמל עוצמתית פי שלוש מזו שיש בדגם הקודם. המשמעות היא מקום רב יותר, בזכות פינוי של מערכות מיושנות, גדולות וכבדות. הכור הגרעיני מאפשר להם לשוט 20 שנה בלי לתדלק.
Ready. To. Deploy. #Warship78 @US2ndFleet @COMNAVAIRLANT11 @USNavy @flynavy https://t.co/U7HKjHGWj6 pic.twitter.com/sx1Txlrev4
את מערכת הקיטור לשיגור המטוסים החליפה מערכת אלקטרומגנטית (EMALS), שקטנה יותר בנפח שלה. שזה אומר עוד מקום פנוי בספינה, ומה שחשוב מבצעית יש לה יכולת לשגר יותר מטוסים בזמן נתון. בעזרת המערכת הזו, גם מטוסים כבדים יותר או כאלה שיש עליהם יותר חימוש, יוכלו להמריא בקלות.
שיפורים הנדסיים מאפשרים לה להפעיל יותר מטוסים על הסיפון, ויותר מטוסים מוכנים להמראה ותקיפה בכל רגע נתון. על פי הצי, שינוי מבנה האי לבדו ומערכות שהותקנו, מאפשרים להם לשגר 33 אחוז יותר גיחות מאשר בדגם הקודם.
יש עוד שיפורים משמעותיים ביחס לדור הקודם, אולם זה מגיע כאמור עם תג מחיר אדיר, כ-13 מיליארד דולר, יותר מפי שתיים ביחס לנימיץ. לכך יש להוסיף עלות הפעלה שנתית, המוערכת ב-3 מיליארד דולר. ארה"ב מתכננת להכניס 11 נושאות מטוסים מהדגם הזה לשירות.