הכותרות של השבועות האחרונים, על כך שצה"ל יפעיל מטוסים תוקפים ללא טייס בפעילות מבצעית ביהודה ושומרון, עמדו לסוג של בוחן מציאות ראשון בתקרית הירי בה נהרג רס"ן בר פלח ז"ל. במקרה, הזה המל"ט לא הופעל מאחר והכוחות לא היו בטוחים שהחשודים חמושים.
מי שפרש את הפרסומים בנושא כסוג של "פתרון קסם" מול החמושים הפלסטינים, לא לקח בחשבון כנראה שהפעלת מל"טים תוקפים זהו נושא מורכב, שלא במקרה רק לאחרונה הותר לפרסום על ידי הצנזורה הצבאית.
צה"ל עושה כבר שנים שימוש נרחב במל"טים במסגרת הלחימה נגד הטרור. תחילה, משימתם העיקרית הייתה מודיעין קרבי והכוונת כוחות. אולם כבר בשנת 2004 הפלסטינים החלו לדווח על סיכולים ממוקדים ממל"טים.
בדצמבר 2004 דיווח ה-BBC, שהיה זה מל"ט ישראלי ששיגר טיל לעבר מכוניתו של ג'מאל אבו-סמהדנה, מראשי החזית העממית, שבאותו אירוע נמלט בשנייה האחרונה. הוא חוסל בסופו של דבר שנתיים לאחר מכן, ככול הנראה בעזרת מל"ט.
לטענת הפלסטינים, איאד קדאס, מראשי גדודי חללי אל-אקצה בעזה, היה אחד מהראשונים שצה"ל חיסל עם טיל ששוגר ממל"ט. גם מחמוד ערקאן, מבכירי ארגון "ועדות ההתנגדות העממית", חוסל בשנת 2005 מטיל ששיגר לעברו מל"ט חמוש של חיל האוויר.
הערכות הן שלאורך השנים כ-500 פלסטינים חוסלו מהאוויר, רובם על ידי מטוסים ללא טייס. הרוב המכריע של התקיפות ברצועת עזה, אולם על פי פרסומים זרים היו מספר סיכולים ממוקדים גם בלבנון ואפילו בסודן.
במהלך האינתיפאדה השנייה היו מספר דיווחים זרים על בסיס הטענות של הפלסטינים, כי גם באיו"ש היו סיכולים ממוקדים ממל"טים. אולם זירה זו תמיד הייתה חריגה ומוגבלת מבחינת צי המל"טים של חיל האוויר. זה קרה בעיקר בשל הרגישות העולמית המדינית.
ברחבי העולם יש רגישות אדירה לתחום המל"טים התוקפים, שמכונים לא פעם "רובוטים מחסלים". למעשה, זו הייתה הסיבה העיקרית לכך שהצנזורה אסרה במשך עשרות שנים לפרסם את המידע על כך שחיל האוויר מפעיל מל"טים חמושים, למרות שזה היה סוד גלוי מאוד. בישראל מבינים שירי טילים ממטוסים ללא טייס בשטחי הגדה, יהיה קשה לעיכול יותר מכל זירה אחרת.
כבר למעלה משנה שצה"ל מצביע על התדרדרות ביטחונית בשטחי יהודה ושומרון. בניגוד לשנים קודמות, כל כניסה למעצר הופכת ליום קרב של ממש. בעבר פרסמנו ב-mako שמפקדים באוגדת איו"ש דרשו בלא מעט דיונים להשתמש במטוסים ללא טייס גם בגזרתם.
"השמיים לא יוצפו כמו בעזה"
למל"טים יש יכולת מעולה, לאתר את המחבלים שפותחים באש לעבר הכוחות שנכנסים לבצע מעצר של מבוקשים, ואף לפגוע בהם. אולם בהוראת הדרג המדיני, שימוש זה נאסר על הצבא. צריך לציין שגם הרמטכ"ל אביב כוכבי התנגד בשלב הזה לשימוש במטוסים ללא טייס בגזרת איו"ש ממה שהגדיר כשיקולי עלות-תועלת. כל זה השתנה כאמור לאור המצב.
"הכנסת מל"טים ליהודה ושומרון נובעת מהרחבת האיומים ואירועי הירי, כעוד כלי שיהיה למפקד בעת הצורך", מסביר בכיר שב"כ בעבר לוטן. "אני מניח", הוא מוסיף, "שהשימוש בזה יהיה במשורה והשמיים לא יוצפו במל"טים כמו ברצועת עזה. זה יהיה משהו אחר, למקרים בהם יהיו אירועי קרב ומבצעים, כשמזהים מטרות רלוונטיות בוודאות. כל מעצר הופך ליום קרב ורוצים לאפשר עוד יכולת הגנה על הכוחות".
בשנה האחרונה מל"טים חמושים מוצגים כסוג של "פתרון קסם" ללא מעט מצבים, כולל בשטחי יהודה ושומרון. אבל המציאות מורכבת יותר. כלל לא בטוח שמדובר באמל"ח שרלוונטי לרוב האיומים בגזרה.
עמר דנק, נווט קרב לשעבר ששירת במחלקת תכנון המערכה ובמחלקה האסטרטגית בצה"ל וכיום, בעל הבלוג "שאלה אסטרטגית", מסביר שיש כמה סוגיות שהופכות הפעלת כוח אווירי תוקף ביהודה ושומרון ליותר מורכבות.
"הראשונה שיש בשטח הזה אזרחים שלנו, וכל כוח אווירי הוא תמיד מנותק מהשטח במידה כזאת או אחרת", מפרט דנק. "הנכונות שלך לטעויות היא חלק מקריטריונים של ההפעלה. לכן, אם אתה פועל בסביבה שיש בה אזרחים ישראלים, זה הופך את האירוע להרבה יותר מורכב. לכן, כשמדברים על יהודה ושומרון צריך לראות על איזה תא שטח מדובר, כי להפעיל מל"ט חמוש בג'נין זה לא כמו הפעלה בקו התפר, כמו באירוע האחרון, לצורך הדוגמה".
"הסוגיה השנייה", ממשיך דנק, "היא האם ההפעלה של המל"ט נעשית במסגרת מבצע מתוכנן או כחלק מ'מקרים ותגובות', במסגרת אירוע בזמן אמת". הוא מסביר כי מדובר בשני מצבים שונים מאוד זה מזה.
"במבצע מתוכנן אתה יכול לתדרך את מפעילי המל"ט, כשצריך להבהיר שאין פיקוד ישיר על מפקד המל"ט. אתה מפעיל אש לסיוע מבחוץ, באירוע שלא פשוט לתאם את השליטה והתקיפה שלו, מה שהופך למורכב מבחינת סמכויות ופתיחה באש, מבחינת שפה משותפת. לכן, במבצע מתוכנן כשאתה הולך לבית של מחבל, ניתן תחת מגבלות להשתמש בחימוש של מל"ט לעבר מטרות מתוחמות".
חשוב להדגיש שאומנם מפקדים בשטח דורשים בשנה האחרונה הפעלה של מל"טים חמושים שילוו אותם בכל מבצע ומעצר. אולם הדרישה לא בהכרח מלמדת על כך שהם מבינים עד הסוף את המורכבות, ההשלכות והמשמעות.
"הפעלת כוח אווירי תוקף ביהודה ושומרון זה אירוע הרבה יותר מורכב, עם חשש גדול מאוד לטעויות", מתייחס לכך דנק. "אני לא יודע לקבוע, אבל יכול מאוד להיות שהדרישה היא חלק מצו השעה ונהמות הציבור".
בנוסף לזה, למפקדי הפלוגות ואפילו הגדודים לא תהיה סמכות אמיתית להפעיל מל"ט חמוש, בטח לא באירוע מתגלגל. האישור כך מקובל נעשה בדרך כלל רק בדרגים הגבוהים ביותר, בגלל המורכבות, המקצועיות, הסיכון, וגם הרגישות שנדרשים.
בכיר השב"כ לשעבר לוטן, שברזומה שלו מאות מבצעים מהסוג הזה, מסביר שבניגוד לעזה למשל, ביהודה ושומרון אין צורך "להציף את השמיים" במל"טים. "באיו"ש אתה נכנס קרקעית בכל לילה, רוב הסיכולים בשטח שאתה שולט בו", הוא מפרט. "נזכיר שיש למעלה מ-2,000 עצורים מתחילת השנה, זה סרט אחר לגמרי שלא נכון להשוות לעזה".
למל"ט יכולת פגיעה מדויקת עם נזק סביבתי נמוך. לוטן מעריך שהפעלה של מטוסים חמושים ללא טייס ביהודה ושומרון "לא תקרה בכל לילה ולא בכל מעצר. אבל אנחנו מדברים על זה עכשיו והמציאות באזור שלנו מאוד הפכפכה. אנחנו לא יודעים מה ילד יום ומדינת ישראל יכולה לצאת מחר בבוקר למבצע בג'נין".
התרחיש הריאלי: סיוע נקודתי
בכיר שב"כ לשעבר לוטן מסייג את דבריו ומדגיש: "שוב, להערכתי השימוש במל"טים יהיה במשורה, לאותם מקרים בהם צריך יהיה לנטרל מקורות ירי מהאוויר. לא נראה הפעלה דומה לעזה או לבנון".
לא כולם בשב"כ אהבו את הכניסה של כוח אווירי תוקף לשטחי הגדה, וכלל לא חשבו שמדובר בהפעלה נדרשת ויעילה במקרה של רוב התרחישים. במקרה של ירי מחבלים על הכוחות ממבנים וחלונות בסביבה אזרחית צפופה, ובמסגרת של אירוע שהוא יום קרב באזור, שתחת שליטת הכוחות של צה"ל, למל"ט לא תהיה יכולת פעולה מלאה, וכלל לא בטוח שיהיה צורך להשתמש בו.
תחת מגבלות כבדות מאוד, כלי הטיס החמושים יכולים לפגוע במחבלים שיורים מגגות הבתים או הסמטאות. שוב, כפי שניתן לראות בלא מעט סרטונים, ירי כזה מבוצע לצד קבוצות גדולות של אזרחים, בהם ילדים, ולא בטוח שאישור יינתן בקלות, גם בתרחיש כזה.
במקרה כמו ההיתקלות האחרונה על הגדר, לשם הוקפץ "זיק" חמוש, הפעלת החימוש שתחת כנפיו מוטלת עוד יותר בספק. "מה הוא יכול היה לעשות? כלום", טוען הנווט לשעבר דנק. "מה, היינו תוקפים את השניים האלה עם מל"ט זיק, למה? אני לא נכנס לשיקולי המח"ט כי אין לי את כל הנתונים, אבל הרי הכוח שם יכול היה לירות בהם בעצמו, ולזיק לא היה שום יתרון".
הפעלת זיק חמוש במבצע מתוכנן מראש בג'נין או שכם, אז ניתן לתדרך את המפעילים ולתחם גזרת פעולה, תהיה ככל הנראה הסיטואציה בה יופעלו מל"טים תוקפים באיו"ש.
"למרות שיהיה קשה מאוד להבין מהכוח בשטח מאיפה יורים עליו ולהבין שיורים עליו", מסייג דנק. "אבל יכולות להיות סיטואציות שזיק עם מטע"ד (מטען ייעודי) טוב יכול לזהות חלק מהדברים האלה ואפילו לסייע בהפחתת הסיכון על הכוחות. בכל הסיטואציות האחרות אני לא יכול להבין איך הסיכונים לא גוברים על התועלת, ולא רואה את זה קורה".