יותר משמונה חודשים מאז 7 באוקטובר, סקר חדש שערך הסוקר ד"ר ח'ליל שקאקי בקרב פלסטינים ביהודה ושומרון וברצועת עזה - חושף את התמיכה בטבח הרצחני ובהתנהלותו של סינוואר, ואת החלק בציבור הפלסטיני שחושב שיש לפרק את הרשות. בנוסף, הסקר בדק מהן ההשלכות האפשריות של החלטת בית הדין בהאג. N12 עם עיקרי הנתונים מהסקר.

המישור המלחמתי

הסקר הנרחב שערך הסוקר הפלסטיני ד"ר ח'ליל שקאקי עסק בשאלות מהותיות הנוכחות בסדר היום הפלסטיני והציג אותם כנתונים, שאלות שגם בצד הישראלי צריכים לשים לב אליהן בקפידה רבה. השאלה הגדולה, "האם החלטת חמאס לפתוח במלחמה נגד ישראל ב-7 באוקטובר הייתה נכונה?", נענתה בתשובה חיובית על ידי 67% מהנשאלים. רוב גורף לתמיכה בהחלטה לבצע את המתקפה נרשם ביהודה ושומרון, שם כ-71% מהנשאלים ענו שההחלטה אכן הייתה מוצדקת.

שאלה כללית יותר בסקר עסקה במי לדעת הנשאלים ינצח במלחמה - ישראל או חמאס. לשאלה זו תשובה יחסית מפתיעה - 67% מכלל הפלסטינים מאמינים כי חמאס ינצח במלחמה. גם בשאלה זו הפלסטינים שמתגוררים בשטחי יהודה ושומרון מביעים אמון כמעט מוחלט בהצלחת חמאס עם כמעט 80 אחוזים. 2% בלבד מאמינים כי ישראל תנצח במלחמה.

כוח נוח'בה של חמאס
מקבלים תמיכה רחבה מהציבור על מעשיהם. כוח נוח'בה של חמאס, ארכיון

נתון נוסף שעלה במישור המלחמתי, הוא ש-96% אחוז מהפלסטינים שלא צפו בסרטונים מ-7 באוקטובר מאמינים כי חמאס לא ביצע את הזוועות. לעומת זאת, בקרב אלו שכן צפו, רק 44% אחוז האמינו לסרטונים ולתיעודים שרצו ברשתות החברתיות. למרות הפעילות הענפה של צה"ל בשטחים ובכלל הזירות, התמיכה הציבורית בקרב הפלסטינים באינתיפאדה חמושה עומדת כעת, לפי ד"ר שקאקי, על 63% מהדהדים.

המישור הבין-לאומי

המעורבות של בין הדין הבין-לאומי בהאג לא עושה רושם על הפלסטינים. במסגרת הסקר נשאלו הפלסטינים אם הם חושבים שהבכירים שנגדם הוצאו צווי מעצר, ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון גלנט, מנהיגי חמאס סינוואר והנייה - ייעצרו ויישפטו. לשאלה זו 71% מתוך הפלסטינים שנשאלו ענו כי לדעתם אף אחד מהבכירים לא ייעצר. לדעת 52% מהם, צו המעצר לנתניהו וגלנט לא יתרום לסיום המלחמה ברצועה.

רוב מוחלט של הנשאלים בסקר מרוצים מתפקודם של השחקנים האזוריים במהלך המלחמה, חוץ ממצרים וירדן שכלפיהם הובעה שביעות רצון נמוכה מתמיכתם. המובילה בסקר היא תימן, שקיבלה 80% של שביעות רצון בנוגע להשתתפותה במלחמה. ארגון חיזבאללה קיבל כמעט 60% של תמיכה, כמו גם קטאר. הנתון המפתיע בנוגע לשאלה זו היא 49 האחוזים בלבד שקיבלה איראן, אחת מהתומכות הגדולות ביותר של חמאס, ארגון שקיבל רוח גבית מרוב הפלסטינים בסקר.

קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג
תמיכתו לא מרשימה את הפלסטינים. קארים ח'אן, התובע הראשי בהאג, ארכיון

היום שאחרי והשליטה ברשות הפלסטינית

אחת השאלות הגדולות שמעסיקה גם את הצד הפלסטיני וגם את הצד הישראלי בלחימה היא מי ישלוט ברצועת עזה לאחר המלחמה. 61% מכלל הפלסטינים ממשיכים להאמין בחמאס ומאמינים כי הארגון הוא זה שצריך להישאר בשלטון גם לאחר הפסקת הלחימה ברצועה. עם זאת, מירב הקולות לטובת חמאס נרשמו ביהודה ושומרון, שם הארגון לא שולט באוכלוסייה. המצב שונה ברצועת עזה, שם פחות מחצי מהנשאלים מאמינים שחמאס צריך לשלוט גם ביום שאחרי.

יחיא סינוואר ממשיך לקבל תמיכה רבה ו"עולה בסקרים". 65% מהנשאלים מרוצים מהתנהלותו של מנהיג חמאס ברצועה. לעומתו, ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן מקבל 10 אחוזים בלבד וממשיך לרדת בתמיכה שהוא מקבל. 89% אף מאמינים כי על אבו מאזן להתפטר מתפקידו. בנוסף, 62% מאמינים כי יש לפרק את הרשות הפלסטינית ככלל, שיצאה מארגון הפת"ח. למרות זאת, מרוואן ברגותי, שרבים מאמינים כי הוא המחליף הטבעי לאבו מאזן, מקבל תמיכה גדולה יותר מאיסמעיל הנייה מחמאס במקרה של בחירות.

יחיא סינוואר מנהיג ארגון הטרור חמאס ברצועת עזה (צילום: MOHAMMED ABED/AFP via Getty Images)
מקבל תמיכה נרחבת מהפלסטינים. יחיא סינוואר, ארכיון | צילום: MOHAMMED ABED/AFP via Getty Images

אחד הנתונים שבולטים במיוחד הוא התמיכה לה זוכה ברגותי כאדם ולא כארגון, שכן חמאס זוכה לתמיכה של 40% מכלל הפלסטינים שענו על הסקר, לעומת 20% בלבד להם זוכה ארגון פת"ח. מאז הסקר האחרון שנערך בחודש מרץ, ישנה ירידה ניכרת באמונה כי פתרון שתי המדינות נותר מציאותי. לעומת 62% בחודש מרץ, 32% בלבד ברצועת עזה מאמינים כעת כי הפתרון אפשרי. גם ביהודה ושומרון נרשמה ירידה של שני אחוזים בתמיכה בפתרון שתי המדינות, והתמיכה בכך עומדת כעת על 32% בלבד.