ביום חמישי האחרון פרסם צה"ל נתונים חדשים על הלחימה במרחב ציר פילדלפי ורפיח ("חטיבת רפיח הוכרעה"), ודיווח כי מאז חודש מאי, השתלט על 9 מנהרות שחצו משטח רצועת עזה למצרים. בצבא מעריכים שהם הצליחו לחשוף את כל המנהרות החוצות. עוד דיווח צה"ל כי השתלט על עוד מאות מנהרות שנחשפו באזור ציר פילדלפי, מנהרות שהתקרבו לשטח מצרים אבל לא חצו לשם.
בתדרוך של מפקד אוגדה 162 תא"ל איציק כהן, נמסר לכתבים שכל המנהרות החוצות נחסמו הרבה לפני המלחמה, אחרי נפילת שלטונו של מורסי במצרים (אירוע שהיה ביולי 2013), אך ל-mako הגיעו עדויות שונות. לפי העדויות שאותן פרסמנו מוקדם יותר, בין סוף חודש יוני האחרון לתחילת חודש יולי, צה"ל הזרים בטון נוזלי לאחת מאותן מנהרות שנחשפו, והבטון הגיע עד לפתח שבצד המצרי. אם אכן הייתה חסימה של המנהרה כפי שצה"ל טוען, הבטון לא אמור היה להגיע לשם. בהסבר שהתקבל מהצבא בימים האחרונים, נטען שהייתה חסימת עפר שאותה הבטון פרץ. ייתכן שחלק מהחסימות של חמאס נעשו באמצעות עפר, כדי שניתן יהיה לחזור ולהשתמש במנהרה, ולכן החסימה נפרצה.
מרגע שצה"ל הצליח להשתלט על ציר פילדלפי, החלו פעולות הנדסיות לגילוי אותן מנהרות חוצות, 9 במספר על פי הצבא כאמור. מה שעוד נעשה, הוא השמדה נרחבת של השטח הבנוי והשדות שהגיעו עד לפילדלפי, כדי להגן על הכוחות אבל לא פחות מזה, לחשוף את כל הפירים ופתחי היציאה ונקודות המסתור.
בצבא מעריכים, על בסיס "סריקות מוקפדות שנמשכו זמן רב, חישוף השטח ומודיעין", שהם מצאו את כל המנהרות החוצות. צה"ל גם השתלט על כ-200 מרחבים תת-קרקעיים באזור ציר פילדלפי. מרחבים שנועדו לקלוט את ההברחות דרך אותן מנהרות חוצות, להיות מרחב לאחסון והפצה לצד חלק מתשתית הלחימה ומרחבי השיגור באזור.
בכל הקשור לתשתיות תת-קרקע, ההערכה היא שלחמאס ייקח שנים לשקם את היכולת הזו, גם אם לא תהיה שום הפרעה. העניין הוא שההברחות ממצרים ממילא פחתו באופן משמעותי עוד לפני המלחמה. בעיקר כי בשנים האחרונות רוב הייצור של האמל"ח הרב בעזה, נעשה במפעלי נשק מקומיים את מה שכן הבריחו, חומרי הגלם, הכניסו לעזה בעיקר מעל לקרקע - דרך מעבר רפיח, מעבר כרם שלום ודרך הים.
השילוב בין השמדת רוב מפעלי הנשק בעזה, השמדת תשתיות תת-קרקע וחסימת ציר פילדלפי, הוא בין ההצלחות הגדולות ביותר של צה"ל במלחמה, הרבה מעבר לחיסול מחבלים. זה החלק של המלחמה שהחזיר את חמאס להיות עוד ארגון טרור וגרילה קטן באזור, כפי שהיו לפני 20 שנה בימי האינתיפאדה השנייה. נכון, בעזה עוד יש רקטות, מרגמות, RPG והרבה מאוד מחבלים. אבל זה צל של הארגון שהיה שם ב-6 באוקטובר, עם יכולות מאוד מוגבלות כרגע.
בהמשך לכך, צה"ל דיווח על ההכרעה של חטיבת רפיח, בדומה להכרעה של המסגרות של חמאס בצפון הרצועה. גם כאן, נסביר שלא מדובר על השמדה מוחלטת אלא על חיסול יכולות הפיקוד והשליטה של אותן מסגרות, חיסול התשתיות שלהן והריגה של מחבלים רבים. כך שאותן חטיבות וגדודים של חמאס, הפכו ממסגרת לוחמת לכמה חוליות גרילה, שצה"ל יודע להתמודד איתן.
מבחינה צבאית, צה"ל הכריע את חמאס וכעת, ישנה המתנה לדרג המדיני, שימנף את ההצלחות להסכם או למהלך שיביא להחלשת כוחו השלטוני של חמאס. כרגע זה לא קורה, והחשש הוא שההצלחות יישחקו עד כדי ייעלמו, וישראל תשקע למלחמת גרילה בעזה, ללא בשורה בנושא החטופים, שמוחזקים שם בשבי כבר כמעט שנה.