בעיתון הלבנוני אל-אח'באר המזוהה עם החיזבאללה דיווחו היום (שישי) כי שווי הנזק בנמל חודידה שבתימן בעקבות התקיפה הישראלית במקום נאמד בעשרות מיליוני דולרים. בעיתון ציינו שהנזק הכלכלי הוא בעיקר מהפגיעה במכליות הנפט, שבתימן עמלו ימים רבים כדי לכבות אותם. 

במקביל, מקורות צבאיים בצנעא מסרו לעיתון הלבנוני: "התגובה של תימן לתקיפה הישראלית לא תוגבל לפעולה אחת או שתיים. זו תהיה מלחמה פתוחה ללא קווים אדומים שלא תיפסק - אלא אם תיפסק התוקפנות הישראלית ברצועת עזה ויוסר המצור".

נמל חודידה בתימן (ארכיון) (צילום: רויטרס)
נמל חודידה בתימן (ארכיון) | צילום: רויטרס

"חודידה היא עורק החיים המרכזי של החות'ים. למעשה, היא הנמל היחיד שלהם, ולכן אם אתה פוגע בנמל חודידה אתה פוגע ביכולת שלהם לשלוט", העריך ד"ר יואל גוז׳נסקי, ראש הזירה האזורית וראש תוכנית המפרץ במכון למחקרי ביטחון לאומי inss, בשיחה עם N12. גוז'נסקי מסביר כי גם אם פגיעה בכלכלה של החות'ים לא הייתה בין מטרות התקיפה הישראלית בתימן, היא תוצר לוואי שלה. "זה לא יגרום להם לחדול מהמתקפות, אבל יש פה מנוף כלכלי לא מבוטל", הוא מציין.

"אני לא יודע אם ההתקפה מוציאה את הנמל בחודידה מכלל שימוש כי להבנתי העגורנים עדיין עומדים. לא ברור אם הרציפים נפגעו. יכול להיות שישראל שומרת את זה להסלמה נוספת, הרי אתה שומר לעצמך מדרגות של הסלמה. אם הנמל יצא מכלל פעולה, אז זו פגיעה מאוד משמעותית בחות'ים", אומר גוז'נסקי. "חודידה היא עורק החיים שממנו הגיעו רוב הסחורות לאזור החות'ים, והשלטון החות'י גם גבה עליהן מיסים".

חות'ים (צילום: רויטרס)
מורדים חות'ים. "הסכם השלום ממתין על המדף כבר שנתיים" | צילום: רויטרס

"אני לא חושב שהתקיפה תביא להפסקת המתקפות החות'יות, אפילו נהפוך הוא: יכול להיות שבהתחלה זה אפילו יביא לאסקלציה מסוימת", מעיר גוזנסקי. "אבל תראה, במקביל יש סנקציות אמריקניות על החות'ים ויש להם קושי לפעול במטבע זר, לסחור עם בנקים בחו"ל ולבצע טרנזקציות".

התקיפה הישראלית בתימן אירעה לפני כשבוע. דובר צה"ל עדכן כי הותקפו מטרות של החות'ים באזור נמל חודיידה שבמערב תימן - והבהיר: "צה"ל תקף לבד". מטוסי F-35 ו-F-15 תקפו 10 מטרות במקביל - בהן מתקני זיקוק, תחנת כוח לייצור חשמל ויעדים צבאיים. לפי הדיווחים מתימן, בתקיפה היו עשרות הרוגים ופצועים, נמל חודיידה הושבת.