אחרי חודשים ארוכים שבהם נרשמו שיגורים בודדים של רקטות מרצועת עזה, בימים האחרונים נרשמה עליה קלה. בשבת שוגרה רקטה מאזור ח'אן יונס לכיוון קיבוץ נירים, מיירט כיפת ברזל שוגר לעבר הרקטה אולם כשל ביירוט, והיא נפלה בשטח פתוח. קודם לכן, ביום שישי הג'יהאד האסלאמי שיגר שתי רקטות לכיוון אשקלון והן יורטו.

בתקופה האחרונה חמאס מצליח לשגר רקטות לעבר עוטף עזה מדי כמה ימים, וכפי שקרה בסוף השבוע גם יום אחרי יום. גם ב-2 וב-3 בדצמבר שוגרו רקטות לכיוון עוטף עזה, שלא גרמו לנזק ולנפגעים. בתוך הרצועה ארגוני הטרור שיגרו רקטות ופצצות מרגמה לעבר הכוחות שפועלים בעזה.

בתגובה לכך אמר בכיר בצה"ל: "חמאס הובס והפך מצבא טרור לעוד ארגון במזרח התיכון. צבאית חמאס הוכרע והחזרנו אותו 20 שנה לאחור, אבל גם שנים של ישיבה בעזה לא יביאו להשמדה של הרקטה האחרונה, ה-RPG או המחבל האחרונים", הבהיר אותו גורם.

"הם משגרים רקטות כי זה חלק מפעולות הגרילה שנשארו מכל מה שהיה להם", נתן הבכיר את ההסבר שלו למתרחש. "סיום המלחמה, המדיניות, והמראה של עזה אחרי שנה וחודשיים של מלחמה, זה מה שיגרום להם לא להמשיך לשגר הרבה מאוד זמן" כך לדבריו.

בשלב הזה צה"ל עדיין לא מדבר על עלייה בהיקף השיגורים, אחרי חודשים ארוכים של שקט בתחום הזה. עד כמה מערך הרקטות נפגע ניתן לראות גם מההיקף הנמוך מאוד של השיגורים ביחס לתחילת המלחמה, גם מכך שלא שוגרו מטחי תגובה לחיסולי הבכירים ביותר בארגון הטרור כמו יחיא סינוואר, מוחמד דף ואיסמאעיל הנייה, וגם מהמשגרים המאולתרים ברובם שבהם משתמשים המחבלים, לרוב קרשים ושקי חול.

לחמאס גם קשה לשגר כי חלק מהמחבלים שלו חוסלו בדרך למחסני האמל"ח, למשגרים או במהלך השיגורים. מערך הרקטות של חמאס והג'יהאד האסלאמי הושמד ברובו, אבל ברחבי הרצועה עדיין מוסתרות עוד עשרות רבות של רקטות ויתכן שמעט מעבר לזה. בעיקר באזורים שבהם צה"ל לא פעל או שעבר זמן רב מאז שפעל בהם.

משגרים בצפון הרצועה (צילום: דובר צה"ל)
משגרים שאיתר כוח צה"ל במרחב בית לאהיא | צילום: דובר צה"ל

בחודש האחרון נראה שהיו כמה חוליות שהצליחו להגיע לרקטות, לרוב כאלה שהוסתרו בבתים פרטיים ומנהרות שלא הושמדו מהאוויר, ולשגר אותן לעבר עוטף עזה וכוחות צה"ל ברצועת עזה. מדובר במעט מקרים בשלב הזה, שחמאס גם דאג לתעד ולהפיץ סרטונים שלהם.

ההערכה היא שהם ינסו לשגר רקטות בודדות, כחלק מהלחץ על ישראל להפסקת אש, במקביל למשא ומתן על החטופים הישראלים שבעזה. השיגורים המעטים גם אינם מקריים. בשל הפרסומים בנושא, ארגוני הטרור בעזה ערים לתאריכי החזרה לקיבוצי השונים, ולכן הם משגרים לשם רקטות, מתוך הבנה שהתושבים חוזרים אחרי למעלה משנה.

מדיניות התגובה של צה"ל לשיגורים היא להכריז על פינוי אוכלוסייה מהאזורים ברצועה שמהם שיגרו רקטות ואז לתקוף מהאוויר ובחלק קטן מהמקרים גם לבצע תמרון מוגבל. אולם נראה שהמדיניות הזו שאולי השפיעה תחילה, משיגה כעת אפקט נמוך יותר. המשמעות של זה היא שצה"ל עשוי להידרש לתמרן לחלק מהמקומות, למשל ח'אן יונס שם לא פעלו כבר תקופה ארוכה, כשגם בעזה העיר ומחנות המרכז בחמאס ממשיכים לחזק את היכולות הצבאיות והשלטוניות שלהם.