הנשיא הנבחר דונלד טראמפ חוזר לבית הלבן - ואיתו האג'נדה התקיפה נגד איראן. לפי דיווח שפורסם היום (שישי) ב"וול סטריט ג'ורנל", יועציו של טראמפ בוחנים דרכים שונות למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני - ובהן האפשרות לבצע תקיפת מנע נגד מתקני הגרעין.
טראמפ אמר לנתניהו בשיחותיהם האחרונות כי הוא "מודאג שאיראן תגיע לפצצה במשמרת שלו" במהלך המשמרת שלו - ומעוניין לקדם תוכניות שימנעו זאת. בתוך כך, בסביבתו של הנשיא הנבחר מדגישים כי הם לא מעוניינים להצית מלחמה נרחבת עם איראן ולסכן חיילים אמריקנים, למרות הרמז בראיון של טראמפ עם מגזין טיים, שאמר על אפשרות של מלחמה עם איראן: "הכול יכול להיות".
מהדיווח עולה כי המהלך עתיד לגרום לשינוי דרמטי במדיניות ארה"ב, שכן כהונת ביידן התמקדה בעיקר בדיפלומטיה ובסנקציות. גורמים בכירים בצוות המעבר של טראמפ ביצעו הערכה מחודשת למטרות הצבא על רקע "התפתחויות אזוריות משמעותיות", כמו נפילת משטר אסד בסוריה (בת בריתה של איראן). עוד הם דנו בעתיד הכוחות האמריקניים באזור, ובמכות הקשות שספגו ארגוני הטרור חיזבאללה וחמאס במלחמה.
לפי הדיווח, לאיראן כיום יש די אורניום מועשר כדי לייצר ארבע פצצות גרעיניות לפחות, ולפי שעה היא המדינה היחידה ללא נשק גרעיני שמייצרת חומרים גרעיניים ברמת העשרה של 60%. המשמעות היא שתוך ימים ספורים ניתן להמיר את המלאי לדלק גרעיני ברמה צבאית.
ב"וול סטריט ג'ורנל" ציינו כי יועציו של טראמפ מגבשים כמה תוכניות צבאיות במקביל לכוונה להחזיר את מדיניות ה"מקסימום לחץ" על איראן. בין התוכניות: תגבור נרחב של כוחות צבא ארה"ב באזור קידום המאמץ להשיב לישראל כלי נשק מתקדמים, כמו פצצות חודרות בונקרים.
שתי האפשרויות העיקריות שנמצאות על השולחן: הגברת הנוכחות הצבאית האמריקנית במזרח התיכון ומכירת נשק מתקדם לישראל, או שימוש באיום הצבאי והסנקציות כדי לדחוף את איראן לפתרון דיפלומטי - אסטרטגיה דומה לזו שננקטה מול צפון קוריאה בקדנציה הקודמת של טראמפ.
האיום החריג של מעצמות אירופה
במקביל לדיוני של יועציו של טראמפ, מעצמות אירופה (בריטניה, גרמניה וצרפת) הביעו גם הן נכונות להפעיל את מנגנון ה"סנאפ בק" נגד איראן - צעד שיחזיר את כל הסנקציות הכבדות על המשטר. המנגנון, שנקבע במסגרת הסכם הגרעין מ-2015, אינו כפוף לווטו של רוסיה וסין במועצת הביטחון של האו"ם, אך ניתן להפעילו רק עד אוקטובר 2025.
בשבועות האחרונים החריפה איראן את צעדיה בתחום הגרעין והתקינה 4,000 צנטריפוגות חדשות ומתקדמות במתקנים התת-קרקעיים בפורדו ובנתנז. יו"ר הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, רפאל גרוסי, הזהיר כי טהראן האיצה "באופן דרמטי" את קצב העשרת האורניום לרמה צבאית של 60%. במערב מדגישים כי אין תקדים למדינה שהעשירה אורניום בהיקף כזה שלא למטרת פיתוח נשק גרעיני.
על פי דוח המודיעין האמריקני, לאיראן יש כיום את התשתית והידע לפתח במהירות חומר מועשר לנשק גרעיני. מצבורי האורניום המועשר שברשותה לרמות של 60% ו-20% גדולים בהרבה מהדרוש למטרות אזרחיות, והיא תוכל לפתח יותר מתריסר פצצות גרעיניות אם מאגרי האורניום יעברו העשרה נוספת. מומחים מעריכים כי איראן נמצאת ימים פורים בלבד מהשגת היכולת לייצר חומר בקיע ברמה צבאית, אם וכאשר תתקבל החלטה כזו על ידי המנהיג העליון.
שלושת המרכיבים ההכרחיים לפיתוח נשק גרעיני יעיל ואקטיבי בידי איראן
- חומר בקיע ברמה וכמות מספקות (אורניום מועשר): לפי אחת מההערכות, הרפובליקה האיסלאמית רחוקה ימים בודדים מהשגת היעד - אם וכאשר המנהיג העליון עלי ח'אמנאי יקבל החלטה מפורשת. היכן איראן עומדת? קרובה מאוד להשגת היכולת, בהינתן החלטה ברורה.
- אמצעי לנשיאת הפצצה: מה שיכול לשאת פצצה גרעינית הוא טיל בליסטי או מטוס. "אנו יודעים שלאיראן יש היכולת לשגר לוויינים לחלל, ונשיאה של לוויין או פצצה – רכיב רגיש בעל אלקטרוניקה מסובכת – דומה מהבחינה הזאת", אמר האלוף (במיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), לשעבר ראש אמ"ן. "כיום אין לאיראן מטוס שיוכל להטיל פצצה, אולם אם אכן תצא לפועל עסקת מטוסי הקרב הרוסיים SU-35 בתמורה לסיוע האיראני במלחמה של רוסיה באוקראינה, אז תהיה לאיראנים גם היכולת הזאת". היכן איראן עומדת? יש לה את היכולת.
- מתקן נפץ – הרכיב המסובך ביותר בתוכנית הנשק מבחינת האיראנים. מדובר במתקן מיוחד שיוכל להביא לידי פיצוץ מדויק של החומר הבקיע ולגרום פיצוץ גרעיני עז. היכן איראן עומדת? אין לה את היכולת הזו. בתרחיש הגרוע - איראן תוכל לפתח מתקן כזה בתוך כמה חודשים.