נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התווה בנאומו בליל שישי את שלושת השלבים לסיום דה פקטו של המלחמה עם חמאס, אבל פרט לקווים כלליים של העסקה שעל הפרק הוא לא צלל לפרטים, וסימני שאלה רבים עדיין נותרו. חמאס, שאמנם בירך על נאום הנשיא, עדיין לא אימץ את המתווה, ולמרות זאת בישראל כבר החלו להישמע האולטימטומים - השרים סמוטריץ' ובן גביר הבהירו לנתניהו שאם יקבל את המתווה ויתקדם עם העסקה - הם יפרשו מהממשלה.
אחרי נאום ביידן - סיקור נרחב ב-N12
- לשכת רה"מ עודכנה על נאום ביידן רק כ-3 שעות לפני
- האולטימטום של סמוטריץ' ובן גביר לנתניהו
- 3 שלבים שיסתיימו ב"שקט בר קיימה" ברצועה
- ביידן הציג את העסקה שהועברה לחמאס
אלה כמה סימני שאלה אחרי הנאום של הנשיא:
- ביידן אומר ובצדק שמדובר בהצעה ישראלית, כלומר כזו שישראל הניחה על השולחן. עם זאת, הוא קורא לישראל "לאמץ את העסקה". מדובר בפרדוקס שכן אם ישראל העלתה את העסקה, הרי שהיא לכאורה אמורה לעמוד מאחוריה ולתמוך בה. נציין שנתניהו עצמו פרסם הודעה למוחרת הנאום ואמר שישראל לא תקבל עסקה שכוללת את סיום המלחמה כל עוד חמאס מהווה איום ביטחוני ואם תנאיה של ישראל לא מתקיימים.
- מהו סדר הזמנים לעסקה? המו"מ על פרטיה לא מתקיים בשלב זה, אך מה אמור להניע אותו? תשובה ישראלית ברורה שאומרת כן מלא? היענות של חמאס?
- ביידן אומר שחמאס לא מהווה איום ביטחוני על ישראל משום שהוא לא יכול לבצע עוד מעשים דוגמת אלה שביצע ב-7 באוקטובר. אך מי ערב, לפי העסקה, שחמאס לא יחזור להתעצם, ומהר מאוד יוכל לבצע פעילות טרור, גם אם לא בהיקף של לפני 8 חודשים?
- ביידן אמר שחמאס לא ישלוט ברצועה, אבל המו"מ על שחרור החטופים מתקיים מולו, ובינתיים אין גורמים אחרים ששולטים באזורים שנכבשו על ידי צה"ל ברצועה. דה פקטו, ייתכן שאחרי שעסקה כזו תצא לפועל, חמאס יהיה זה ששולט ברצועה או בחלקים ממנה - והוא יכול למנף את זה כניצחון אסטרטגי - גם אחרי 8 חודשי לחימה מול ישראל הוא נותר על הרגליים ועדיין מהווה כתובת שלטונית בעזה.
- מה הם מנופי הלחץ של קטאר ומצרים על חמאס מחד, ואיך ארה"ב מתכוונת ללחוץ על ישראל מאידך להתקדם מהשלב הראשון לשני, ומהשני לשלישי בלי לחזור ללחימה?
- מהו מפתח האסירים שישוחררו בתמורה לחטופים? כמה מהם עם דם על הידיים? כמה מהם הם "סמלים" פלסטיניים?
- הדיונים על השלב השני, קרי - על הפסקת האש הקבועה ושחרור החטופים שלא במסגרת ההומניטרית - אמורים להתנהל במקביל להפסקת אש מתמשכת. איך מקדמים ערבויות לכך שחמאס לא גורר רגליים כדי שהפסקת האש תימשך מחד אך הוא לא יצטרך לשחרר את שאר החטופים מאידך?
- מה יעלה בגורל הנהגת חמאס? ישראל הבטיחה לחסל את סינוואר ובכירי ארגון הטרור. האם הם יישארו ברצועה ויוכלו לחיות כרצונם? האם יוגלו?
- האם עסקה עם חמאס, אפילו נכונות לשלב הראשון שלה בשלב זה, אכן תקדם נורמליזציה עם סעודיה? הרי יש דרישות נוספות של הסעודים והפסקת אש בלבד היא לא ערובה לחתימה על הסכם.
- איך ארה"ב מתכוונת לסייע בפתרון דיפלומטי מול חיזבאללה? האם יש תכנית על הפרק שנסראללה ייעתר לה שכוללת את הרחקת אנשי ארגון הטרור מצפון לליטני?
לצד סימני השאלה, מגיע גם אולטימטום מצד שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והשר לביטחון לאומי בן גביר. אלה תקפו אמש (מוצאי שבת) את ההצעה הישראלית לעסקה והודיעו כי יפרקו את הממשלה אם היא תצא לפועל. "הסכמה לעסקה כזו איננה הניצחון המוחלט - אלא התבוסה המוחלטת", כתב בן גביר. סמוטריץ' הוסיף: "לא לשחרור סיטונאי של מחבלים שישובו חלילה לרצוח יהודים".
יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' פרסם הודעה לתקשורת לאחר שיחה שקיים עם רה"מ נתניהו: "הבהרתי לו שלא אהיה חלק מממשלה שתסכים למתווה המוצע ותסיים את המלחמה ללא השמדת חמאס והשבת כל החטופים. לא נסכים להפסקת המלחמה לפני השמדת חמאס, לא לפגיעה קשה בהישגי המלחמה עד כה באמצעות נסיגת צה"ל וחזרת עזתים לצפון הרצועה, ולא לשחרור סיטונאי של מחבלים שישובו חלילה לרצוח יהודים.
דקות לאחר מכן, השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, פרסם הודעה ברוח דומה: "העסקה כפי שפרטיה פורסמו היום - משמעותה סיום המלחמה וויתור על מיטוט חמאס. זו עסקה מופקרת, שמהווה ניצחון לטרור וסכנה ביטחונית למדינת ישראל. הסכמה לעסקה כזו איננה הניצחון המוחלט - אלא התבוסה המוחלטת".
תוכנית ביידן
בנאומו פירט הנשיא האמריקני את שלבי העסקה המוצעת. לדבריו, השלב הראשון בעסקה "יימשך שישה שבועות, ויכלול שחרור חטופים תמורת מאות מחבלים. זאת לצד הפסקת אש ונסיגת כוחות מעזה". בניגוד להכחשות בישראל, ביידן אמר כי ההצעה כוללת את סיום המלחמה.
"המשא ומתן יימשך עד שיגיעו לכל ההסכמים לשלב השני", הבהיר. "ארה"ב וקטאר יוודאו שהמו"מ יימשך עד שיגיעו לכול ההסכמים וניתן יהיה להתחיל בשלב השני. בשלב השני יהיו חילופים בתמורה לכול החטופים שלא שוחררו בשלב הראשון, לרבות חיילים וגברים, והסגת הכוחות הישראליים מעזה".
בשלב השלישי, לדבריו, "תצא לפועל תוכנית שיקום מקיפה של עזה. אם יהיו עוד גופות חטופים בעזה, הן יוחזרו למשפחות. זו ההצעה שמונחת על השולחן".