מספר מפקדי גדודים ופלוגות במילואים, המיועדים לצאת לתעסוקה ואימונים בשנה הקרובה, מעידים על "סרבנות אפורה", כפי שהגדירו זאת, שמשמעותה יכולה להיות היעדרויות תכופות שיפגעו בכשירות, או התייצבות לצו אך סירוב לצאת לפעילויות עצמן.
"לוחמים ומפקדים שתמיד הגיעו למילואים מבקשים להשתחרר מהקו", סיפר מג"ד במילואים. "אף אחד לא דיבר איתי על פוליטיקה והם מספקים שלל תירוצים. אבל בין השורות אתה מבין שזה הסיפור, בטח כשהמספרים חריגים ביחס לשנים קודמות. כל האירוע הזה מחלחל לגדוד ופוגע בנו".
דברים דומים אמר מפקד פלוגה במילואים: "אנשים טובים שתמיד היו מגיעים לא באו לאימון האחרון. צפוי לנו קו ולוחמים, גם מפקדים, כבר הודיעו שאין להם אפשרות להגיע. סיפקו כל מיני סיבות כי הם עושים את זה כאדם פרטי ואין להם כוונה לחשוף את עצמם לניגוח, אבל לא צריך להיות גאון כדי להבין מה הסיבה".
"נפסיק טיסות אם המהפכה תעבור"
בנוסף, ל-mako נודע כי מספר טייסים ונווטים במילואים בחיל האוויר, פנו למפקדים שלהם ועדכנו אותם על כוונתם "להפסיק טיסות ביום שבו המהפכה המשפטית תעבור", כפי שהגדירו זאת. מספרם של אלה אינו ברור. ההערכה היא כי ישנם יותר מ-15 אנשי צוות אוויר כאלה שכבר פנו למפקדי הטייסות. גורמים בחיל האוויר אמרו שישנם מספר קצינים נוספים ש"לא מתכוונים לחכות לקריאה השלישית של החוק ויודיעו על הפסקת התנדבות בשירות מילואים בקרוב".
זה לא קורה רק בחיל האוויר, כפי שפורסם בסוף השבוע, למעלה מ-100 קצינים ולוחמים המשרתים במערך המבצעים המיוחדים חתמו על עצומה, בה הם מודיעים כי יפסיקו להגיע למילואים החל מהיום בו תאושר הרפורמה המשפטית. בין החותמים גם תתי-אלופים ואלופי-משנה.
מערך המבצעים המיוחדים נמצא בליבת אגף המודיעין של צה"ל ואחראי על מספר יחידות עילית בהן סיירת מטכ"ל ואחרות, שלא כולן נחשפו. המערך מורכב מכוח לוחם, כוח עורפי מודיעיני וכוח טכנולוגי. בין הדמויות המוכרות של מערך המ"מ - סא"ל מחמוד ח'יר א-דין ז"ל, שנפל במבצע סודי שהסתבך ברצועת עזה בנובמבר 2018.
"מי שלא מתגייס שלא יטיף מוסר"
אחד מהחותמים על מכתב אנשי המילואים של המערך, רס"ן במיל' א', אמר בשיחה עם mako כי יפסיקו להגיע למילואים "דווקא בגלל הערכים שגדלנו עליהם בצבא. מה שיעבור על ישראל זה תהליך מטורף שמשנה את פני המדינה", המשיך א'. "אנחנו אנשים שגם מי שלא הגיע לגיל נחשבים מתנדבים, בגלל כמות ימי המילואים שאנחנו עושים בכל שנה. לצבא ולמדינה היה נוח עם ההתנדבות וההתגייסות שלנו. מרגע שהמדינה הופכת להיות דיקטטורה, זה לא יקרה יותר".
הוא גם השיב למי שמבקרים את החתימה על העצומה ואמר: "כל מי שלא מתגייס מסיבות דתיות אידאולוגיות, שלא יטיף לי מוסר. גם כשאותו ציבור לא נשא בנטל והשתמט בחסות החוק והפוליטיקאים, המשכנו להגיע למילואים, מאהבת המולדת וההבנה שאין מי שיהיה שם", המשיך. "אבל מרגע שהמולדת משנה את פניה אנחנו באירוע אחר. אני, אנחנו, לא חולקים על תוצאות הבחירות. אבל מרגע שפועלים לשינוי כזה אנחנו לא נהיה חלק מהמשחק, עם כל הקושי שבכך".
קצין נוסף בחיל האוויר (סא"ל במיל') שלח אתמול מכתב למפקד חיל האוויר ולרמטכ"ל בבקשה להפסיק את התנדבותו לשירות מילואים פעיל, "לאור ההפיכה המשפטית", כפי שכתב. מדובר בקצין המילואים השני שעושה זאת באופן מפורש, כמה ימים אחרי שקצין אחד בדרגת תא"ל הודיע על כוונתו להפסיק טיסות ואת תפקידו במילואים. קדם לו טייס בכיר נוסף שהודיע על צעד שכזה במכתב דומה קודם לכן.
הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, התייחס לנושא בנאום שנשא בטקס סיום קורס קצינים בשבוע שעבר. "מחלוקת מטלטלת את החברה הישראלית". צה"ל, כך הלוי, "הוא נקודת מפגש ייחודית של צבא וחברה ולפיכך המחלוקת מגיעה גם אל משרתיו". הרמטכ"ל הוסיף: "לרחשי המשרתים בדבר המחלוקת נהיה קשובים, לא על מנת לתפוס בה צד, אלא כדי להותירה בחוץ ולשמור על צה"ל אחד, מלוכד סביב משימותיו המורכבות".
אולם נראה שהנאום של הלוי היה מיועד בעיקר לממשלה, כדי להצביע על סכנה לצה"ל. רוב אנשי המילואים שמבקשים להפסיק שירות הם מתנדבים, המהווים 11% מסך משרתי המילואים בצה"ל, כמות משמעותית.
במקומות כמו חיל האוויר, אגף המודיעין ויחידות עילית, אנשי המילואים הם מרכיב קריטי. הרמטכ"ל מבין את פוטנציאל הסכנה לכשירות וליכולות של צה"ל ולכן, התייחס לנושא ונראה שבדבריו אותת שגם על שר הביטחון וראש הממשלה להתערב.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה:
משרתי המילואים הם חלק חיוני ביכולתו וכשירותו של צה"ל לעמוד בייעודו ובמשימותיו השונות. הרמטכ"ל התייחס למחלוקת הקיימת בחברה הישראלים בשבוע שעבר בנאומו בטקס סיום קורס קציני יבשה קרביים, והדגיש את החשיבות שבהשארת המחלוקת מחוץ לצה"ל. הרמטכ"ל הנחה את המפקדים לשוחח עם משרתי הסדיר והמילואים, להסביר את ייחודיותו של צה"ל ואת חשיבות לכידות השורות מול הגורלית שבמשימות - הגנת המדינה".