גם 48 שעות אחרי – עדיין ממשיכים להתבהר הפרטים סביב "מבצע ארנון" לחילוץ החטופים מעזה ביום שבת. כעת הולך ונחשף מידע חדש על ההיערכות הקפדנית והקדחתנית של כוחות הביטחון במשך החודשים האחרונים לקראת המבצע, לצד מבצע איסוף המודיעין, בשיתוף ארה"ב ובריטניה, במטרה להביא לזיהוי ודאי של המיקום שלהם במחנה נוסיראת.
מבצע חילוץ החטופים - סיקור N12
- "הם בתת-תזונה קשה, עברו התעללות ממושכת"
- הלוחמים גוננו עליהם בגופם: תיעוד מחילוץ החטופים
- ארבעה חטופים חולצו בחיים מרצועת עזה
ההכנות למבצע נערכו לאורך החודשים האחרונים. בוושינגטון פוסט דווח כי נערכו היערכות ואימונים מיוחדים, בין השאר לכוחות הימ"מ שהובילו את המבצע, תחת מעטה כבד של חשאיות וסודיות. לאחר שהתברר כי ארבעת החטופים ממוקמים בשני בניינים בלב מחנה הפליטים נוסיראת – החלו הכוחות להתאמן על שני בניינים דומים, שנועדו לדמות את זירת הלחימה ולייצר תנאים אופטימליים ככל הניתן של מקום החזקת החטופים. על פי הדיווח, מדובר בהכנות שמזכירות את ההכנות למבצע אנטבה בשנת 1976.
במשך שבועות, כוחות ימ"מ, שב"כ וצה"ל התאמנו פעם אחר פעם על ביצוע המשימה בצורה נדירה לאור יום. היה ברור לכוחות: משמעותה של פעולה כזו באור יום מהווה סכנה גדולה יותר, והרבה יותר אנשים נמצאים ברחובות הסמוכים. למרות זאת, צוטט דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי אומר: "פעולה באור יום תהיה ההפתעה האולטימטיבית".
עוד עולה כי חלק מהלוחמים שהתאמנו לקראת הפעולה כלל לא ידעו את מטרתה המדויקת. "לשמור את זה בסוד היה אחד האתגרים הגדולים ביותר", סיפר סא"ל זיו, קצין בחטיבת גבעתי, בדברים שפורסמו על ידי דובר צה"ל.
ביום חמישי האחרון התקבלה ההחלטה לבצע את הפעולה, כך לפי הוושינגטון פוסט. ישיבת הקבינט הביטחוני בוטלה – במטרה למנוע הדלפות, כך לפי מקור ישראלי שהתייחס לדברים. לאחר מכן, ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם בכירים במערכת הביטחון ונתן אור ירוק לביצוע התוכנית.
בדיווח דומה שפורסם הבוקר בוול סטריט ג'ורנל התייחסו לשורת התקלות שהתעוררו במהלך ניסיון הפינוי של החטופים מזירת הלחימה. בשני רכבים שונים של צה"ל התגלו בעיות טכניות, ונאלצו להעביר את החטופים לרכב אחר. "היה גבול מאוד דק בין הצלחה במבצע לבין כישלון אדיר", אמר גורם בצה"ל.
למרות השמחה הגדולה בעקבות מבצע החילוץ ההירואי, גורמים רשמיים בישראל ובארה"ב אמרו לניו יורק טיימס כי לא ברור עוד כמה הזדמנויות נוספות יהיו לבצע מבצעים לחילוץ חטופים בעזה. ההערכה היא כי כעת חמאס ישנה טקטיקות, ויפעל להעביר עוד חטופים שנמצאים מעל פני הקרקע למנהרות ובמקומות שבהם יהיה קשה הרבה יותר לכוחות מיוחדים ישראליים להגיע אליהם.
המציאות כיום, אומרים אותם גורמים, היא כי פעולות החילוץ יהיו היוצאות מן הכלל והחריגות. הם מוסיפים ואומרים כי רק באמצעים דיפלומטיים ניתן יהיה לחלץ את מרבית החטופים שעוד נותרו בעזה.
איסוף המודיעין הרגיש לקראת המבצע
לצד ארה"ב, גם לבריטניה היה חלק חשוב באיסוף המודיעין הרגיש לקראת ביצוע מבצע חילוץ החטופים. מאז תחילת המלחמה פועלים מל"טים מיוחדים של ארה"ב ובריטניה בשמי רצועת עזה, מצלמים תצלומי אוויר ותמונות חוף גוף מנקודות שונות ברצועת עזה. אותם כלי טיס מנסים לאסוף רמזים ועדויות להתנהלות מחבלי חמאס – באופן שישפוך אור על מיקום אפשרי של חטופים וכמה זמן הם נשארים בכל מקום.
בניו יורק טיימס מדגישים כי החשיבות הגדולה היא לא רק באיתור מיקום אפשרי שבו נמצאים חטופים, אלא זיהוי דפוס פעולה במקום לאורך זמן. במצב כזה ניתן להבין מה חלון הזמנים האפשרי לביצוע פעולה כמו פעולה לשחרור חטופים.
המודיעין נאסף ומגיע בחתיכות ופיסות קטנות. מידע ספציפי או רמז אם חטוף מסוים בחיים, או רמז על איזו קבוצת מחבלים או ארגון טרור מחזיק בו, לא בהכרח יסייעו לחשוף את המיקום שבו הוא מוחזק, אך כן ייתן אינדיקציה על אזור שבו יש להגביר את פעולות איסוף המודיעין.
במקביל לתמיכה המודיעינית מארה"ב ובריטניה, ישראל שיפרה לאורך חודשי המלחמה את אופן איסוף המודיעין שלה בעצמה, למשל כתוצאה מחקירות של מחבלי חמאס שנתפסו ברצועה והובאו לישראל. ההערכה בישראל ובארה"ב כעת היא שייתכן שלא מעט חטופים יועברו כעת למקומות שונים ברצועת עזה, וכתוצאה מההרס הנרחב – מרחב הפעולה הפיזי של חמאס קטן, וההזדמנות לאתר חטופים נוספים גדלה.
על רקע ההרס הכבד ברצועה, יכולת התנועה מעל הקרקע וגם מתחתיה נפגעה. בנוסף, גם יכולת התקשורת של מנהיגי ומחבלי חמאס נפגעה, כך לפי גורמים רשמיים בארה"ב.
בכיר ישראלי הדגיש כי המודיעין שמספקות ארה"ב ובריטניה חשוב במיוחד, מכיוון שהוא מושג באמצעים שאין ברשותה של ישראל. מצד אחד, החיישנים המותקנים על המל"טים האמריקניים דומים למדי לאלו המותקנים על המל"טים הישראליים והבריטיים, אך הכמות הגדולה שלהם מאפשרת מעקב ואיסוף מודיעין גדול יותר על שטח גדול יותר ולאורך זמן רב יותר.