הבוקר (יום ראשון) החל בסערה תקשורתית, אחרי שבסוכנות הידיעות AP פרסמו על הפסקת אש הומניטרית יומית למשך מספר שעות במרחב רפיח. מבדיקה מול גורמים בצבא עולה שמדובר בדיווח לא מדויק שהוביל לשרשרת של טעויות, עד שצה"ל הוציא הבהרה בנושא.
מבדיקה של mako עולה שצה"ל לא תדרך על הפסקת אש הומניטרית מהשעה 08:00 עד לשעה 19:00 ברפיח כפי שפורסם, וכלל לא הייתה כוונה של הצבא ללכת להפסקת אש כזו. מכאן שהסיבה שמהלך כזה לא דווח לראש הממשלה ושר הביטחון, היא כי כלל לא היה מהלך כזה.
מה שכן הוחלט עליו, זו הפסקת אש הומניטרית בשעות האלה רק במרחב הציר ההומניטרי, וזאת מכיוון שהוראת ראש הממשלה ושר הביטחון לצבא הייתה להגדיל את מספר המשאיות שמובילות את הסיוע ההומניטרי. מטרת ההפוגה באזור הספציפי הזה, שהתקבלה על ידי מפקד פיקוד הדרום אלוף ירון פינקלמן, נעשתה כפי שטוענים בצה"ל במסגרת ההנחיה של הדרג המדיני ומימוש של אותה ההנחיה על ידי הצבא.
אין הפסקת לחימה בדרום הרצועה, והלחימה ברפיח נמשכת. כמו כן, אין שינוי בהכנסת הסחורות לרצועה. הציר המוביל את הסחורות יהיה פתוח במהלך שעות היום בתיאום עם ארגונים בינ״ל, לשינוע הסיוע ההומניטרי בלבד
חלק ממה שגרם לסערה היה הודעה של צה"ל לתקשורת הזרה שבה נכתב כי "בנוסף תהיה הפסקת אש בציר מכרם שלום על צלאח א-דין עד לבית החולים". השימוש במילה 'בנוסף' יצר רושם שצפויה הפוגה ברפיח וגורמים בצבא מודים שהיה צריך לדייק יותר את המסר. בצה"ל אומרים כי אין שינוי בלחימה וגם לא במעבר הסחורות.
שרשרת הטעויות האלה שעוררה סערה ציבורית, חשפה גם את הניתוק הקיים בין הדרג הצבאי לדרג המדיני, במלחמה מתמשכת וזה גם צפוי להשפיע מאוד על היום שאחרי המתקפה של צה"ל על רפיח. משבר האמון המחריף בין צה"ל לממשלה מבוסס גם על כך שלצה"ל, מעבר למטרות הטקטיות, אין מטרות שישפיעו על המשך ואף סיום המלחמה.
בצבא מבהירים שסיום המבצע ברפיח לא יביא לסיום המלחמה. הבעיה הגדולה היא בשלב הבא, כשלא ברור מה יהיו היעדים האסטרטגיים, מעבר לפשיטות טקטיות מבוססות מודיעין. בגלל המצב הזה, צה"ל מתכנן והגיש לאחרונה לדרג המדיני סדרה של תוכניות להמשך כדי לאשר אותן. כלל התוכניות האלה כוללות את אותן פשיטות טקטיות לעבר מקומות שצה"ל כבר היה בהם, או כניסה לאזורים במרכז הרצועה ובמרחב רפיח שצה"ל עדיין לא פעל בהם.
בצבא מבינים שכך ייראו החודשים הקרובים במסגרת המלחמה בעזה, כניסות ויציאות של צוותי קרב חטיבתיים ממרחבים שונים, וככל שיעבור הזמן, גם אחריות גדולה יותר של צה"ל על סיוע הומניטרי לאזרחי רצועת עזה, באמצעות מה שמכנים בצבא כ"ארב"ל", ארגונים בינלאומיים ואבטחה שלהם.
כל עוד לא יהיה שינוי קיצוני במצב, השלב הזה צפוי להימשך גם מעבר לחודשים הקרובים. כאן צריך לומר שמגיעה הביקורת של הדרג המדיני על הצבאי, כשלטענתו הצבא לא מצליח לחסל את הבכירים ביותר של חמאס כשהכוונה לסינוואר, מוחמד דף וכל מי שברמה שלהם.
בדרג המדיני טוענים גם שצה"ל אחרי יותר משמונה חודשי מלחמה, לא הצליח להשמיד את גדודי חמאס וחוליות הטרור, כשגם המשימה להשמדה של מנהרות ומרחבי שיגור, לא התקדמה כפי שהם צפו או לפחות חשבו שיהיה. גם הטענות האלה יושבות על חוסר אמון בין המערכת האזרחית לצבאית, שנראה כי השיח ביניהן מנותק באופן כזה שפוגע במטרות המלחמה.