גורם מדיני ישראלי אמר היום (שלישי) כי ההצעה שעברה באו"ם מאפשרת לישראל להשיג את יעדי המלחמה שהציבה - החזרה של כל החטופים והשמדה של חמאס. גם בחמאס התבטאו היום בעד המתווה, אך גורמים המעורים במו"מ אמרו שהמתווכות טרם קיבלו תגובות רשמיות ממי מהצדדים.

אותו גורם מדיני צוטט בסוכנות הידיעות רויטרס: "ישראל לא תסיים את המלחמה לפני שתשיג את כל מטרות המלחמה שלה: השמדת יכולות הצבא והשלטון של חמאס, שחרור כל החטופים והבטחה שעזה לא תהווה איום על ישראל בעתיד".

ההצעה, שעלתה במועצת הביטחון של האו"ם, אושרה אתמול ברוב של 13 מדינות. סאמי אבו זוהרי, דובר חמאס, שוחח עם רויטרס ואמר כי ארגון הטרור "מקבל את ההצעה להפסקת אש שאושרה אתמול במועצת הביטחון, ומוכן לדון על הפרטים". 

בכיר החמאס הוסיף כי "על וושינגטון להבטיח שישראל תעמוד במתווה. הממשל האמריקני עומד בפני מבחן אמיתי למימוש התחייבויותיו לאלץ את הכיבוש לסיים לאלתר את המלחמה ביישום החלטת מועצת הביטחון של האו"ם".

שר החוץ האמריקני בלינקן, שביקר בישראל, אמר על הודעת חמאס שהיא "סימן מעורר תקווה". בהמשך הודיע בלינקן בוועדה בירדן שעסקה בנושא הסיוע לעזה כי ארה"ב תספק סיוע הומניטרי נוסף בסך 404 מיליון דולר לתמיכה באזרחים פלסטינים בעזה, בגדה המערבית ובאזור.

מדובר בהצעה שהציג הנשיא ביידן כ"הצעה ישראלית", שפרטיה המלאים נחשפו אתמול ב"המהדורה המרכזית". כתבנו המדיני ירון אברהם חשף כי את המתווה הישראלי ישראל העבירה לפני כחודש למתווכות. אורך המסמך 4 עמודים, הוא כולל 3 שלבים - ולא נחשף בפני הקבינט.

סעיפי מסמך ההצעה הישראלית לחמאס (צילום: חדשות 12)
סעיפי מסמך ההצעה הישראלית לחמאס | צילום: חדשות 12

לפי ההצעה, בשלב הראשון (ההומניטרי) שנוגע לשחרור הנשים, המבוגרים, החולים, הפצועים והחיילות, ישראל הציעה את החזרתם תמורת 30 אסירים לכל הפחות תמורת כל חטוף, ו-50 במקרה של חיילת שתשוחרר, ונכתב כי השחרור יהיה "כפוף לרשימות שיספק חמאס".