הייתה זו שעת לילה מאוחר כשחמשת המחבלים שהיו בדרכם לפיגוע חצו את גבול ישראל-מצרים בקלות. הם עשו זאת לאחר תכנונים רבים, במקום בו עדיין לא נבנתה הגדר. זוג מחבלים אחד התקדם לעבר הגדר, ולאחר סימון מוסכם הצטרפה גם שאר החוליה. במדי הסוואה, חמושים מכף רגל ועד ראש, הם מתקדמים לעבר כביש 12 הידוע לשמצה. לאחר שחצו את הגבול הם היו בטוחים שהרע נמצא מאחוריהם – מבלי לדעת שכולם מסומנים על ידי לוחמי צנחנים, שקבלו מידע על החדירה מבעוד מועד. "3,2,1", סופר מפקד הכוח בלחש. "אש!" נשמעה לפתע הפקודה – ומטח אש קטלני נורה לעבר החוליה. בתוך פחות מדקה שכבו כולם מתים על הקרקע.
האור באולם נדלק. המסך נכבה. עוד תרחיש וירטואלי הסתיים באחד הסימולטורים המתקדמים של צה"ל.
מזיעים פחות, מדייקים יותר
בשבוע שעבר התגייסו לוחמים חדשים לחטיבת הצנחנים. כבר בשבוע הבא, אחרי שיסיימו את הטרום טירונות, הם יתחילו להתאמן בסימולטור חי"ר משוכלל שנמצא בבסיס הטירונות של החטיבה. רגע לפני שיתחילו באימונים וירטואליים יצאתי לבדוק את חשיבות המתקן ועד כמה הוא משפר את יכולת ההדרכה של לוחמי העתיד של החטיבה האדומה. בדבר אחד אין ספק: בשנים האחרונות הלוחמים של צה"ל מזיעים הרבה פחות באימונים, פשוט משום שחלקם עוברים את האימונים באולמות ממוזגים מול מסכי וידאו ענקי עם תמונות שמזכירות סרטים הוליוודיים.
"הסימולטור הגיע לבא"ח כדי לשפר את הירי של החיילים, כמו גם את יכולת ההדרכה שלהם", מסביר סמ"ר תום שקד, סמל סימולטור בצנחנים. "מיד לאחר שהחיילים חותמים על הנשק הם מגיעים לסימולטור ואנחנו בעצם מכינים אותם למטווח הראשון. כשהטירונים יירו את הכדור הראשון שלהם זה יהיה אחרי הדרכה במדמה, מה שישפר את יכולת הקליעה שלהם. את ההבדל רואים מאוד מהר; החיילים מגיעים אחרי מקצים מעטים לרמה גבוהה עם מקבץ ממוצע של 1.5 ס"מ". מקבץ, למי שלא בקיא בעגה הצבאית, הוא אוסף הפגיעות במטרה. מקבץ של 1.5 ס"מ אומר שכל הכדורים פגעו קרוב מאוד זה לזה, במקום הנכון.
שטח אש וירטואלי: יורים בכל הכלים
מלבד לשיפור הקליעה הסימולטור מכשיר חיילים בשימוש בכלי נשק אחרים. הלאו – רקטה נגד טנקים הנישאת על ידי חיילי החי"ר – למשל, הוא כלי שמתורגל רבות בסימולטור. בצה"ל הוחלט שאת הלאו ייקחו כל הלוחמים בזמן מלחמה, מה שמצריך הכשרה כוללת. "כל חייל יורה 15 טילים בלאו, בלי המתקן זה לא היה קורה והיכולת הייתה הרבה יותר נמוכה", מסבירים לי. סמ"ר בן מוסקוביץ נותן לי להתנסות בירי לאו בסימולטור וההרגשה אכן קרובה למציאות – יש צורך להקפיד על כל החוקים ממש כמו בשטח. למרות ההדרכה של סמ"ר מוסקוביץ המטרה שלי נשארה נקייה ואני מבטיח לחזור לשיעור נוסף.
"מלבד הטילים יש גם מא"גים, מרגמות וכל מה שקיים ביחידת חי"ר צה"לית", ממשיך סמ"ר שקד. "אנחנו נותנים לפק"לסטים תרחישי קרב בשטח בנוי, מחבלים שרצים מולם, לחימה מול רכב שפורץ מחסום, דברים שבמטווח רגיל לא קיימים". הסימולטור ממש מכניס את הלוחמים לסרט מלחמה כמעט מציאותי. "כל התרחישים נלקחו מהעולם המבצעי. החיילים צריכים גם להתחשב בטווחים ובמטרה, כי מי שירה ב M-16 על מטוס או טנק לא יקבל כלום".
לאחר שסיימו את שלב הפק"לים החיילים עוברים מבחן שנקרא צ'ק 05 אותו הם צריכים לעבור כדי לקבל את ההסמכה כרובאי 05. בזכות המאמן זמן ההדרכה מתקצר בגלל ש"לפני הצ'ק הם עושים את המבחן בסימולטור ואין אחד שהיה פה במתקן ואחר כך לא עבר את הצ'ק", העיד סמ"ר שקד. "הסימולטור ככלי חוסך לנו המון זמן החל מהריצה הלוך ושוב למטרה כדי לבדוק פגיעות ועד לזה שהם עובדים רגועים יותר עם יחס חניכה אישי ואפקטיבי". בזכות המערכת ניתן לנתח כל כדור שנורה ולהעביר לחייל משוב בונה על היכולת שלו עד לרמת תזוזת הקנה.
גם הטירונים מתנסים בפיקוד
הפתעה גדולה בתכני ההדרכה של הצנחנים הייתה בשלב המוקדם בו מתנסים החיילים בפיקוד, זאת מתוך הבנה של החטיבה שכל לוחם הוא מפקד בפוטנציה וחייל שיודע מה קורה סביבו מתפקד טוב יותר. "בזכות הסימולטור אנחנו נותנים להם את תחושת הפיקוד כבר בשלב הטירונות. אנחנו משכיבים פה כוח של חיילים ומגדירים את מפקדי החוליות ומ"כים שהם בעצם הטירונים עצמם. אנחנו נותנים לו מדונה שמחברת אותו למ"מ שמעביר לו פקודות. המדריכים רואים ובוחנים איך הוא משתלט על הכיתה ומחלק פקודות. מדובר בטירון ואין ספק שמלבד יכולת מקצועית גבוהה יותר זה גם נותן לו זווית ראייה שלא קיימת בדרך כלל אצל החיילים הפשוטים".
כאשר מגיעים הטירונים לשלב האימון המתקדם מכניסים להם המדריכים תרחישים יותר מסובכים ומורכבים. "זה כולל אימון קלעים שלא קיים בשלב הטירונות או אימון של מטולים ושאר הפק"לים כשהוא מורכב הרבה יותר. בשלב האימון המתקדם יש כבר תרחיש של מארב שבו צריך לדעת איך לעבוד ככוח לוחם ואיך לחלק את החיילים למטרות ממש כמו בשטח".
לדברי סמ"ר שקד בצה"ל כבר עובדים על הדור הבא ובשנים הקרובות "נראה סימולטור שמתקדם עם הלוחם מה שאומר שנתרגל התקדמות והסתערות של הכוח". בצבא הבינו שגם בתחום החי"ר הבוץ זה לא המקום היחיד בו צריך לאמן את הלוחם. ההבנה הזו שחלפה מהעולם שיפרה משמעותית את יכולת ההדרכה ובעידן של קיצוצים חסכה בכסף שנועד לאימונים ואף שדרגה באופן משמעותי את תוצאות ההדרכה. בצבא מתכננים גם לשלב את מערכת הצי"ד ששולטת בכוח, מה שילמד את לוחמי החי"ר כבר בטירונות כיצד לעבוד בשדה הקרב המשולב.