הרבה שנים חלפו מאז שהמלון הנטוש ליד ערד ראה תיירים בבגדי ים סביב הבריכה. המלון, שנמצא בלבו של נוף מדברי מטורף, הפך לאחרונה למתקן אימונים עבור לוחמי פלוגת ההכשרות של גדוד הסיור בחטיבת הנח"ל. מה שהמפקדים סיפרו לחיילים שלהם כדי להכניס אותם לעניינים, זה שהמלון הזה "ממוקם בלב לבנון", ושמשגרים ממנו רקטות לכיוון ישראל. האמת, כמו שאפשר לראות בסרטון זה עבד, אפילו עבד מעולה. "ברור שיש עוד מה לשפר, אבל החיילים עשו את זה טוב, ברעל", אומר סרן אריאל לוי, מפקד הפלוגה.
לא משנה איפה זה יקרה – לבנון, עזה ואולי בכלל בסוריה, כל מפקד בצה"ל יודע שחלק ניכר מהלחימה יעשה בשטח בנוי, ושוב מדובר בסיפור מורכב במיוחד. "בתרגיל הזה עשינו סוג של סיכום של כל מה שלמדנו בבא"ח, כאשר החיילים מסיימים למעשה אימון מתקדם", מסביר סרן אריאל. "המלון הנטוש בערד דימה שטח בנוי שאנחנו צריכים לכבוש, סוג של מתחם כפרי שממנו יורים נשק תלול-מסלול לכיוון ישראל, ואנחנו צריכים לכבוש את המקום ולהשמיד את המשגרים כדי להפסיק את הירי".
הוא מסביר שהתרגיל הזה דימה את המעבר מהשטח הפתוח לבנוי, נקודה קריטית ומאוד רגישה בסוג כזה של לחימה. הסיכון במעבר שבין השטח הפתוח והחשוף לבנוי נחשב עבור החיילים, ולא פחות עבור המפקדים, כמאתגר במיוחד. ברגע שהצליחו לעבור את נקודת הסיכון הראשונה הם מגיעים לאחת נוספת, ולא פחות מסוכנת - ההשתלטות על המבנה. כפי שניתן לראות בסרטון, הפעולה הזאת שואבת כוחות לא קטנים מהלוחמים: הם צריכים לדאוג שהכדורים יפגעו רק באויב, וסרן אריאל שמתורגל בעצמו, צריך לדעת איפה נמצאים הלוחמים שלו מבלי שהוא רואה אותם.
"זה מבנה מאוד מורכב שבנוי משלוש קומות, כשבכל קומה יש משהו כמו עשרה חדרים", מהסביר לוי. "היה צריך לבצע לחימה במקביל של מספר מחלקות שממש נבלעות בשטח. זה אתגר פיקודי מאוד גדול, כי כל הכוח שלך נבלע בשטח מאוד קטן. אנחנו עושים את זה בעבודה מאוד איטית, מבצעים חיפויים כמו שצריך תוך הרבה עבודה בקשר".
"הלוחמים הכי טובים בצבא"
עבור הלוחמים, זה מרגיש כמו משימה שלא מסתיימת: עוד חדר ועוד חדר, ואם ניכנס לסרט של התרגיל, צריך לדמיין שבחדרים האלה יש כמובן גם מחבלים שיעשו הכל כדי למנוע מהם להצליח במשימה. סרן אריאל מדגיש שמבחינת הלוחמים זה לא באמת משנה: "איפה שתשלח אותם ואיזה פקודה שלא תתן להם, הם יבצעו. חילקנו את הכוח ככה שכל מחלקה סרקה קומה כדי שלא נכביד על כוח אחד שיתמוטט מעומס. מחלקה אחת לא יכולה לקחת מבנה כזה לבד, ובגלל זה היה צריך פה לפחות שלוש מחלקות".
הוא מספר שכמפקד הפלוגה לא היה לו הרבה זמן להביט לצדדים מכיוון שכאמור, גם הוא בעצמו תורגל. "יש עוד מה לשפר, אבל החיילים בהחלט הבינו את העקרונות ומה צריך לעשות, איך מתקדמים ולאיפה לכוון את הקנה. צריך גם להגיד שהחיילים מורעלים, יש להם רעל בעיניים ורואים שהם רוצים להצליח ולעשות את זה ברמה הכי גבוהה".
דור לוחמי העתיד של גדס"ר נח"ל קיבלו מנטור צבאי ומפקד עתיר ניסיון, ללא ספק, הדמות שתסייע להם ללמוד את העבודה: סרן אריאל החל את השירות הצבאי שלו לפני שבע שנים בסיירת של החטיבה, שם סיים מסלול ובהמשך פיקד על צוות לוחמים. עוד הוא היה קצין לוחמה בסיירת וסגן מפקד בית הספר. חוץ מזה, הוא היה גם בתפקיד מ"פ ביחידה מבצעית של 8200, ואפילו הספיק לטייל כמה חודשים בדרום אמריקה לפני תפקידו הנוכחי.
הוא מספר שהלוחמים האלה התגייסו לצה"ל לפני כחצי שנה, וכעת סיימו את שלב האימון המתקדם, אבל הדרך שלהם לחזית עוד ארוכה, כאשר בהמשך המסלול מצפים להם עוד שמונה חודשים של אימונים קשים בדרום ובצפון. שאלת השאלות היא איפה הם יאלצו ליישם את מה שלמדו, והאפשרויות הן רבות. מאוד יכול להיות שזה יקרה בעזה, ומי יודע, אולי גם מעבר לגבול לבנון. סרן אריאל בטוח שברגע שהם יסיימו את המסלול הם יהפכו לאימת כל מי שיעמוד מולם, או כפי שהוא מדגיש - הלוחמים הכי טובים בצבא.
עוד ב- פז"ם: