צה"ל ממשיך לתחקר את אירוע חדירת המזל"ט של חיזבאללה ביום שישי האחרון, שלא יורט למרות הפעלת מגוון רחב של אמצעים מולו, כולל שיגור מיירט של כיפת ברזל.
לטענת חיזבאללה, המזל"ט שחדר לישראל נכנס לעומק של כ-70 ק"מ והגיע עד מצפון לכינרת, בטרם חזר ללבנון. עד כמה הטענה נכונה, נגלה סביר להניח בעתיד כאשר ארגון הטרור יפרסם צילומים, בהנחה שאלו קיימים.
חדירת המזל"ט הביאה את מחלקת הגנה אווירית ואיסוף שבמטה חיל האוויר להפעיל מגוון רחב של אמצעי הגנה מולו: מטוסי קרב, מסוקי קרב ואף סוללת כיפת ברזל.
דווקא העובדה שמדובר בכלי טיס קטן ופשוט מאתגרת את המערך. לכן התקבלה ההחלטה להפעיל מספר כלים עם יכולות שונות, במטרה לכסות את כל האפשרויות ולהפיל את המזל"ט. רק שזה לא קרה והיירוט כשל.
מדובר באירוע טקטי, כזה שדומים לו כבר קרו בעבר. מזל"טים חדרו לישראל ועוד יחדרו אליה. למרות היכולות הגבוהות של צה"ל, חלק מהם יצליחו לחזור בשלום לבסיס ממנו שוגרו. הדוגמאות לכך רבות. בנובמבר 2004 חדר מזל"ט של חיזבאללה לצפון הארץ, הגיע עד נהריה וחזר ללבנון אחרי שצילם שם. אז צה"ל בכלל לא היה מודע לחדירה עד שאזרחים שהתקשרו ודיווחו על המתרחש.
ביולי 2005 זה קרה שוב, מזל"ט של חיזבאללה טס בצפון הארץ ולא יורט למרות שהוקפצו מטוסי ומסוקי קרב. זה קרה עוד מספר פעמים, ביולי 2017 מזל"ט חדר לצפון מסוריה. שוב הוא הצליח לחזור בשלום למרות שמטוסי קרב הוזנקו לעבור ואף שוגרו טילי פטריוט. חדירת כלים שלא הופלו התרחשה מספר פעמים גם מעזה.
כל אירוע כזה מתוחקר על ידי הגורמים הרלוונטיים בכדי למנוע מקרים דומים, אבל בצבא יודעים שתמיד יהיו חדירות של רחפנים ומזל"טים לישראל. הרוב הגדול כן מיורט בהצלחה, אך לא כולם.
"לא היה נכון לסגור ולאבד ניסיון"
בחיל האוויר כבר יש קולות הקוראים לפתוח מערכים שנסגרו, כמו למשל טילי כתף ותותחי וולקן. אלה נסגרו לפני שנים רבות מכיוון שלא היו רלוונטיים יותר לזירה. מנגד, אמרו לנו בכירים שעוסקים בנושא, כי הסגירה של אותם מערכים טקטיים לא הייתה נכונה, ונעשתה מראייה קצרת טווח.
"הבעיה הייתה קיימת והיה ברור שזה רק יתעצם", אמר גורם שקשור לנושא בשיחה עם mako. "פתיחה של מערך מחדש היא תהליך ארוך, מבחינת מבנה, תשתית, אימונים וגם ניסיון. יכול להיות שהיה נכון יותר להתאים את האמל"ח לאיום קיים ועתידי, אבל לא לסגור ולאבד את הניסיון".
הדבר נכון במיוחד לאור העבודה שכל סבב לחימה עתידי, בלבנון או עזה, יכלול בתוכו להקות גדולות של מטוסים ללא טייס ורחפנים. בכל סבב כזה למטוסי הקרב והמסוקים יהיו הרבה מאוד משימות אחרות לעסוק בהן, כך גם למערכי ההגנה האווירית.
כך או אחרת, בצה"ל "שיחקו לידיים" של חיזבאללה כאשר על פי דיווחים ערבים שלחו בתגובה את מטוסי הקרב של חיל האוויר לעשות "בומים" על קוליים מעל לרובע הדאחייה בביירות. סביר שגם בלי הבומים האירוע הזה היה נשאר קטן, בדיוק כפי שצריך היה להיות.
גם ההודעות הרשמיות שהפיץ דובר צה"ל בעיצומו של האירוע הוסיפו לחוסר הבהירות ולנפח שקיבלה התקרית. ההודעות יצאו באיחור והיו קצת לא ברורות, כמו זו בה נכתב מצד אחד שעבד המגע עם המזל"ט ומצד שני שיש שגרה מלאה בעורף.
גם ההתייחסות לכלי של חיזבאללה כ"טיסן" אינה ברורה, ונראית יותר כמו ניסיון להקטין תקלה, שלגמרי יכולה לקרות ובסך הכל צריך לתחקר אותה ולהפיק ממנה לקחים. השורה התחתונה של כל האירוע הזה היא לשמור על פרופורציה, ולחשוב איך לפעול מחוץ למשוואה של חיזבאללה.