402 ימים לפרוץ המלחמה. בצה"ל מדווחים על ירידה חדה באחוזי ההתייצבות למילואים. גורמים בצה"ל אמרו ל-mako שככל שהמלחמה נמשכת קשה יותר להביא אנשים שכבר שירתו 250 ימי מילואים, בעיקר בגלל המצב בבית, מצב כלכלי וגם ניהול לקוי של יחידות מילואים שמוקפצות או שמאריכים להן את השירות בהתראה קצרה.
הנתונים מדווחים בין השאר על רקע הזעם של אלפי אנשי מילואים שהתבקשו לאחרונה להחזיר למדינה אלפי שקלים ששולמו להם. ההערכה היא שהנתון ירד עוד יותר.
יותר משנה למלחמה והצבא מתוח עד הקצה בגזות השונות, בעיקר עזה, לבנון ויהודה ושומרון. כמעט מחצית מאנשי המילואים של צבא היבשה שירתו בשנה האחרונה למעלה מ-190 ימים במילואים והשחיקה שלהם אדירה.
גורמים בצה"ל חושפים שאם בתחילת המלחמה אחוזי ההתייצבות עמדו על למעלה מ-100 אחוזים וביחידות רבות נרשמו גם 110 אחוזי התייצבות, כעת הנתון צנח דרמטית לממוצע של 75 אחוזי התייצבות. בלא מעט יחידות הנתון נמוך יותר. מה שמטריד זאת ההערכה שלהם שבעוד כרבעון עד חצי שנה הנתון הממוצע צפוי לצנוח עוד יותר לכ-60 אחוזים.
"הקושי הגדול נמצא בגיוס של שכבת הביניים הצעירה. סטודנטים, מי שבתחילת הקריירה שלו ועצמאיים", אמר קצין בכיר. "יש אלפי מילואימניקים שאיבדו את הפרנסה שלהם אחרי שפוטרו בשלל תירוצים. המון שצברו חובות. אנחנו צבא שמדמם אנשי מילואים בקצב גבוהה ונשלם על זה מחיר כבד כצבא העם, ביכולות האופרטיביות שלנו".
קצין נוסף אמר: "אחד הלקחים הברורים של המלחמה, זה ההבנה שאנחנו כצבא צריכים צבא מילואים בריא וגדול שנים קדימה. כל התרחישים שאנחנו צופים שנים קדימה, דורשים צבא מילואים מקצועי, מאומן ורחב. כבר עכשיו אין מספיק חיילים. בראייה קדימה ניאלץ לתעדף בין משימות שכולן קו אדום".
חשוב לציין שצה"ל מניף דגל אדום ובתקופה האחרונה גם מנסה להקל על אנשי המילואים על ידי דילול כוחות, למשל בלבנון. אבל מחדל ניהול כוח האדם והיחידות על ידי אמ"ץ, וחוסר הסדר בחלוקת המשימות בין יחידות המילואים מוסיף לבריחה של המשרתים.