אחרי שצה"ל התיר לפרסום שמנהרה של חמאס חצתה את הגדר כ-500 מטר לעומק שטח ישראל, דיווח כי המנהרה לא שימשה לטבח 7 באוקטובר ונשלטה בתצפית ובאש לאורך המלחמה, מידע חדש שהגיע ל-mako חושף כי למרות דברים אלו של צה"ל, לאחר 7 באוקטובר יצאו ממנה, בצד העזתי של הגדר ובאזור שבו צה"ל טען ששלט, מחבלים בכמה תקריות, שבאחת מהן אף נהרג לוחם צה"ל, סמל תמיר ברק ז"ל.
עוד עולה מהמידע החדש שהגיע לידינו, שמול קיבוץ ניר עוז שבעוטף עזה הייתה מנהרת "התקרבות לגדר" שגם אותה הכירו בצה"ל, וגם דרכה יצאו במספר מקרים מחבלים, בשטח הרצועה, ותקפו את הכוחות שנכנסו לדרום הרצועה.
דבר קיום המנהרה הותר לפרסום במוצאי השבת האחרונה. על פי צה"ל, המנהרה הזו נחשפה בשנת 2019, ונחפרה לפני בניית המכשול התת-קרקעי, שנועד לשלול את איום המנהרות החודרות, ומאז הייתה במעקב. בנוסף, נמסר מצה"ל כי הותקנו בה לצורך שליטת צה"ל גם חיישנים ומטעני חבלה.
מהמידע החדש שאנו חושפים כאן עולה כי בפועל, חמאס השתמש במנהרה הזו כדי לתקוף את כוחות צה"ל על הגדר ובקרבתה, כבר בימים הראשונים של המלחמה, עוד לפני התמרון הקרקעי.
לפחות שתי היתקלויות כאלה תועדו באוגדה 143 של צה"ל. באחת מהן, כאשר כוחות צה"ל נכנסו לשטח רצועת עזה מול כיסופים, מרחק קטן מאוד מהגדר, כדי לבצע הכנות לתמרון הקרקעי וכדי לאתר גופות ישראלים שהיו פזורות אז בשטח, חוליית מחבלים יצאה מאותה המנהרה והתקילה כוח הנדסה. מההיתקלות הזו ב-22 באוקטובר, נהרג סמל תמיר ברק ז"ל ומספר חיילים נפצעו, אחרי שמחבל שיצא מהמנהרה ירה לעברם RPG. פרטים אלו מובאים כאן לאחר שגורם צבאי מסר שמשפחת החלל מכירה את הפרטים.
גורם בצה"ל שעסק בנושא המנהרה הזו, העיד שהייתה מה שהגדיר כ"התעסקות" של צה"ל עם המנהרה במשך כחודש וחצי לפחות, תקופה שנועדה לחקר, איתור פירים ופעולות נוספות. עוד עולה מהמידע שהגיע ל-mako, שאחרי שהחל התמרון הקרקעי חטיבות 646 ו-55 פעלו כדי לאתר את אותה מנהרה. כלומר נראה שרק חלק ממנה היה מוכר לצה"ל. פה חשוב להסביר שמנהרה זה שם כולל למרחב לוגיסטי שנחפר, ויש לו עורק ראשי אחד לפחות, עם עוד פיצולים והסתעפויות רבות. לכן, קשה מאוד לדעת כמה פירים וכמה הסתעפויות חוצות יש באמת.
מול קיבוץ ניר עוז שבעוטף עזה, היה מרחב תת-קרקעי נוסף כזה שיצא מנקודה מזרחית לח'אן יונס, ועד אוקטובר היה ויכוח בין אוגדה 143 לפיקוד הדרום אם המנהרה שם חוצה או לא. נראה שבסופו של דבר היא לא חצתה לשטח ישראל, אולם היא התקרבה מאוד לגדר הגבול.
נושא המנהרות היה העיסוק המרכזי של רוב קציני המודיעין בגדודים ובחטיבות שנכנסו לעזה, וגם זו במרחב שמול ניר עוז, שהייתה מוכרת, העסיקה אותם רבות, כאשר בחודש-חודשיים הראשונים יצאו ממנה חוליות מחבלים רבות, שהתקילו את כוחות צה"ל, כשבלא מעט מקרים זה היה מהעורף שלהם. לאורך כל גבול הרצועה, מדרום לצפון היו מנהרות התקרבות שהגיעו קרוב מאוד לגדר מבלי שחצו לתוך שטח ישראל, ושלא התגלו על ידי המכשול המשוכלל.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה:
"כחלק מפעילות צה"ל אל מול מערך תת-הקרקע של ארגוני הטרור ברצועה, בשבועות האחרונים הושמדה מנהרה שנחשפה בשנת 2019, לפני הקמת המכשול התת-קרקעי, כאשר סנף אחד של המנהרה חצה במאות מטרים בודדים לשטח מדינת ישראל. הסנף החוצה היה מאז בשליטה ובאחיזה מבצעית ומודיעינית מלאה של צה"ל והונחו בו סנסורים ומטענים במטרה לשמש את צה"ל במידה והיה נדרש לכך, זאת כחלק מפעילות מיוחדת אל מול מערך תת-הקרקע של ארגון הטרור חמאס. נדגיש כי שני אירועים של היתקלות כוחות צה"ל עם מחבלים התרחשו כתוצאה מיציאת מחבלים מפירים של המנהרה בתוך שטח הרצועה. צה"ל החל בתחקיר אירועי המלחמה, בסיומם יוצגו הממצאים בשקיפות למשפחות ולאחר מכן לציבור".