גדוד השריון שהגיע לתרגל לחימה בשטח פתוח ובנוי מתחלק לכלים בהאמרים שהתחפשו לטנקים ולנגמ"שים. על כל כלי עולים מפקד טנק ותותחן, אך את נהגי הטנק השאירו הפעם בבית; מי שמתפעל את הכלים הכבדים הן חיילות צעירות שלא עושות חשבון וקורעות את השטח - מפעילות ההאמרים.
>> לכל התמונות מהתרגיל כנסו לאלבום המלא בפייסבוק של פז"ם
הכלים נכנסים לסדר תנועה ומדלגים ממחפורת אחת לשנייה. כאשר הם מגיעים לשטח הבנוי כוח אחד נשאר לרתק, בעוד ששאר גדוד השריון מסתער אל הכפר המדומה בשיתוף עם חיילי חי"ר. בין לבין אנחנו מדלגים ממקום למקום בהאמר של סגן אנה, מפקדת פלוגת אלה ביחידת מפעילות ההאמרים. סגן אנה דואגת שהבנות שלה יתפקדו בצורה הטובה ביותר ויעשו בדיוק את מה שדורשים קודקודי השריון. הבנות, שנוהגות מהשעה שתיים בלילה, שומרות על עירנות ונוהגות בהאמרים במיומנות שנותנת לנו תחושת נסיעה על פרייבט בכביש חלק, ולא על ג'יפ מפלצתי בדיונות של צאלים.
ענף שהפך למרכזי באימון הצבא
יחידת מפעילות ההאמרים הקרביים הוקמה כבר בשנת 2001, אז היו שלוש פלוגות נפרדות במסגרתן התאמנו חיילי צה"ל בצורה לא סדירה לפני קווים או בתרגילים שונים. כמו הרבה יחידות בצה"ל, גם פה מלחמת לבנון השנייה גרמה לדברים להשתנות - הענף שינה את פניו, גדל והתעצם. בעוד שעד שנת 2006 התאמנו ביחידה 45,000 חיילים בשנה, ומשנת 2006 ועד היום מתאמנים בכל שנה 150,000 חיילים עם מפעילות ההאמרים.
"היחידה הפכה להיות מאוד משמעותית", אומרת סגן אנה נטע. "הבינו את החשיבות של המערכת שאנחנו מפעילים. אחרי לבנון השנייה הפנימו שהאימונים במא"ט (מרכז אימון טקטי) הם מה שבסופו של דבר גורם למפקד לא לעשות את הטעויות שנעשו בעבר ובמלחמה הזו בפרט. היום אנחנו מעבירים בכל שבוע לפחות שני תרג"דים כשבמקביל מתבצעים גם תרגילי חטיבה, דו-חטיבתי וגם תרגילי אוגדה". רק כדי להבהיר, סגן אנה מדברת פה על שבוע עבודה רגיל.
מיטב הטכנולוגיה: "מתעדות כל תנועה, ירי ופגיעה"
אז מה בעצם מספקת היחידה שמורכבת מבנות בלבד? סגן אנה מספרת על מערכת טכנולוגית מתקדמת ביותר ובנות עם מוטיבציה שמגיעה עד השמים. "יש פה מערכת תחקור שקיימת כיום רק בארבע מדינות בעולם, מערכת מאוד מיוחדת שמתפתחת כל הזמן. למעשה יש תיעוד של כל תנועה, ירי ופגיעה. כל מג"ד מקבל בסיום האימון דיסק, שנשאר גם אצלנו בארכיון, עליו הוא יכול לראות את כל ההצלחות וכמובן גם את הטעויות שלו אחד לאחד, וכמובן לנתח ולהפיק לקחים. בעצם יש לנו תיעוד של כל יחידה. מלבד האימון הנתון אנחנו גם מראים להם את ההתמקדות שלהם לאורך השנים, איפה להתמקד ולשפר. הם מקבלים באימונים האלה דברים שאין באימון שבו סתם יורים".
סגן הילה רביצקי מוסיפה, "הכל פה מוקלט ומתועד ולא רק תנועה גם הקשר, רואים את הפריסה של הכוח בשטח. זה אומר שאנחנו מתעסקים רק עם עובדות - אין להגיד לנו התכוונתי או רציתי, מה שהם עשו זה מה שרואים. הכל מסומן במפה".
לא רק נהגות - "אנחנו לוחמות ומפקדות"
אין חייל בצה"ל שלא שאל את עצמו: למה "מפעילות" האמר ולא נהגות? לבנות יש תשובה מוכנה: "אז זהו, שמפעילות הן גם מפקדות", מסבירה לנו סג"מ הילה. "מדובר פה בבנות לוחמות שהן סוג של מש"ק, שמספק שרות ללוחם בעזרת ההאמר. הן לא רק נוהגות ממקום למקום; הבנות הן חלק מהתרגיל". סגן אנה ממשיכה ומסבירה: "אנחנו מקבלים פידבקים טובים, המפקדים מבינים את חשיבות היחידה שמספקת להם אימון שכולל הכל. אם מגיע גדוד צנחנים אז יביאו לו גם מסוקים ומה שצריך. חוות הדעת הן מאוד טובות".
הבנות מעידות גם על קשר שנשמר עם הכוחות שבאים להתאמן, לא נדיר בכלל שהן מקבלות חבילות ושלל תרומות ליחידה מחיילים שהתאמנו. הבנות מעידות גם על לא מעט מכתבי הערכה שמגיעים לאחר אימונים משותפים.
הלוחמים מתרשמים: "איך אתן עושות את זה כל שבוע מחדש?"
כמובן שהתרגיל לא עוצר לרגע ואנחנו מדלגים בהאמר של סגן אנה מצוות לצוות. הבנות שומרות על מצב רוח מרומם, מה שלא הרבה יכולים לעשות אחרי נהיגת שטח שנמשכה מהשעות הקטנות של הלילה. "הבנות מקבלות מהלוחמים תגובות כמו איך אתן עושות את זה כל שבוע, אנחנו לא היינו מסוגלים, הן מאוד מוערכות. הן חייבות לאהוב את זה והמתאמן מרגיש שהן אוהבות את זה. התפקיד לא פשוט בכלל אבל הן חיות שטח שמאוד אוהבות את מה שהן עושות וכל מתאמן כותב בסיום האימון חוות דעת גם על הבנות ולרוב מדובר בחוות דעת טובה".
ומה אומרות הבנות? סמל קטיה משפטי מתל אביב מספרת על אחווה שמוכרת רק מיחידות של לוחמים. "רציתי משהו אחר ואקסטרימי, מהסביבה שלי לא באים הרבה למקומות האלה ולי כן היה חושב להיות פה, אין ספק שזה יותר מפתה להיות בקריה אל מול הלילה פה והקור והחום אבל זה כיף, אני חיה פה עם בנות ברמה של אחיות. משפחה. אני גם מאוד נהניתי ממתאמנים שאפילו שולחים לנו חבילות".
סמל אלמוג אליה מהבקעה סיפרה "אנחנו ישנות ביום וערות בלילה. הכל פה מאוד דינמי. זה סוג של כיף אני מאוד ממליצה לבנות להגיע ולשרת פה". מפעילה נוספת, סמל דניאל מדר, מעידה שנלחמה כדי להגיע ליחידה. "העליתי פרופיל מ-64 רק כדי להיות פה". הבנות מעידות על כך שהחבר לא יכול להגיד להן, 'את לא יודעת מה עבר עליי'. הן יודעות טוב מאוד.
"אין הרבה חיילים שעושים כל כך הרבה תרגילים כמו הבנות האלה"
השבוע הוקם ביחידה מדור הסברה תחת פיקודה של סג"ם הילה רביצקי, "המטרה להפיץ את קיום היחידה בקרב הבנות שמיועדות לגיוס ובצה"ל בכלל". המספרים של המתאמנים מבהירים לנו את החשיבות היחידה והבנות שרואים בצה"ל, והנתון של 600 בנות שמשרתות ביחידה במילואים מבהירים לנו כמה הבנות אוהבות לשרת שם.
"אלה הבנות שלי", מסכם את העניין אל"מ רון אשורוב, מפקד בסיס צאלים. "אני מספיק זמן בצבא ואני יכול להגיד שאין הרבה חיילים שעושים כל כך הרבה תרגילים בכזאת עוצמה ואינטנסיביות כמו הבנות האלה".