כשחושבים על צה"ל, יש לא מעט אסוציאציות בלתי נמנעות: תורנויות מטבח, שמיכות סקביאס חשודות ושבועות שדאות, למשל. אסוציאציה נוספת שקשה להימנע ממנה היא, כמובן, המינוס. זה לא שאין פלוסים בשירות בצה"ל, ואנחנו נהיה הראשונים שיבואו עם ציטוט של בן גוריון והצהרה מלאת פאתוס על שליחות, אבל אי אפשר להכחיש שמעל רוב החיילים מרחף לו המינוס ההוא, אתם יודעים, זה מהבנק.
כשברקע דיונים בכנסת אודות הגדלת השכר למשכורת מינימום, החייל הממוצע יתקשה כנראה להאמין שהשינוי המיוחל אכן יקרה במהרה בימיו. ובינתיים? בינתיים משרתים את המדינה, מרוויחים הרבה פחות ממה שהרווחתם בעבודה הזמנית שבין התיכון לצבא, חולמים על תאילנד, מוציאים את כל המשכורת הצבאית בבת אחת כשיוצאים הביתה לסופ"ש, וחיים על חשבון ההורים.
אבל התלוש הירקרק עדיין מחכה לכם בסוף כל חודש, וזה המקום לברר כמה צה"ל בכל זאת מוציא עליכם. אילו תוספות מקבלים כשעולים בדרגה (לרוב שקל, אבל אל תבזבזו הכול במקום אחד), למה בחורות מקבלות תוספת וכמה מקבלים על רמות הפעילות השונות? כל התשובות, כל המספרים.
שכר הבסיס לחיילים בשירות חובה: היכונו לשנורר
שכרו של חייל בשירות חובה בצה"ל מושפע ממשתנים רבים: תוספות לפי רמות פעילות וסיכון, סוג שירות, השכלה גבוהה (עתודאים) ועוד. משכורות הבסיס קבועות, לפי הדרגה:
טוראי - 423 שקלים
רב"ט - 427 שקלים
סמל - 429.48 שקלים
סמ"ר בחובה - 431.76 שקלים,
סג"ם בחובה - 433 שקלים,
סגן או קמ"א בחובה - 436.08 שקלים.
תוספות חודשיות: משתלם להיות לוחם?
התוספות החודשיות תלויות ברמת הפעילות ובמקצוע. לוחמים מקבלים תוספת של 420 שקלים, שמכפילה למעשה את שכרם. תומכי לחימה המשרתים ברמה א+ יקבלו תוספת של 190.68 שקלים. רמת הסיכון נקבעת על פי האזורים והמתארים בהם משרתים, וחייל המשרת ברמה ג' יקבל תוספת של 37.08 שקלים, ברמה ב' יקבל 64.8 שקלים נוספים, וברמה א' – 92.76.
קצינים מקבלים תוספת למשכורתם על סך של 180 שקלים. מעבר לכך ישנן תוספות ספציפיות, כך למשל חיילים שאין מטבח בבסיס בו הם משרתים, או שהם לא משרתים בבסיס, יקבלו תוספת כלכלה לקניית אוכל. כך מקבלים גם תוספות כלכלה ספציפיות בשל בעיות פרט, מרחק בין היחידה לבסיס (במקרים בהם אין תחבורה ציבורית מספקת למשל), תפקיד או מטעמים רפואיים.
ומה עוד צריך לדעת?
חשוב לדעת שצה"ל יודע לא רק לתת כסף, אלא גם לקחת: במידה ואתם עומדים למשפט, למשל על ציוד שאבד לכם, ייתכן שתקבלו קנס. שימו לב כי ניתן לעקל עד 20 אחוז בלבד מגובה המשכורת הצבאית – מה שאומר שאם אתם חיילים בחובה, הקנס אמנם יכאב בכיס מבחינה יחסית, אבל לא יהווה סכום גדול מדי.
חיילים שנקלעים למצוקה כלכלית יכולים לפנות לסגל הת"ש ביחידתם ולהגיש בקשה לסיוע כלכלי. בין ההטבות השונות: סיוע לחייל בודד, סיוע לחייל הזקוק לעזרה בתשלום שכר דירה (המותנה, למשל, במרחק מינימלי מסוים בין הבסיס הפתוח בו משרת החייל ובין ביתו), סיוע לחייל שנולד לו ילד, סיוע לחייל שמשפחתו נמצאת בקשיים כלכליים ועוד שלל מקרים פרטניים יוצאי דופן. לעתים צה"ל מעניק גם מענקים או הלוואות.
בחודש ספטמבר חשפנו כי נרשם זינוק של קרוב ל-50 אחוז בסכומי הסיוע הכלכלי המוענק לחיילים במצוקה. יוקר המחייה משפיע כנראה גם על לובשי המדים, כשיותר מ-50,000 חיילים בשירות חובה לא עמדו בשנת 2010 בנטל הכלכלי וקיבלו תוספת למשכורתם.
כמה אתם מרוויחים לעומת הקולגות בשאר צבאות העולם?
כבר ערכנו כאן סקירה מקיפה בנושא, כזו שהפכה את רוב החיילים לירוקים – בגלל הקנאה, לא המדים. לעתים קרובות נראה חשבון הבנק של חיילי צבאות העולם, המקצועיים בעיקרם (בשונה משיטת גיוס החובה המונהגת בישראל), טוב בהרבה.
אז בואו נדבר במספרים. רק הטוראי הסיני מזכיר את הישראלי כשזה מגיע לשכר: הוא מרוויח בערך 1,600 דולר בשנה, בדומה לטוראי הישראלי, שמשכורתו השנתית עומדת על כ-1,300 דולר (ובערך 2,200 דולר אם הוא לוחם). רק כדי לסבר את האוזן, טוראי קנדי מרוויח כ-30,659 דולר אמריקאי בשנה. טוראי בצבא ארה"ב מרוויח כ-17,600 דולר, טוראי בריטי יעקוף אותו וישלשל לכיסו בין 26,500 לכ-45 אלף דולר בשנה ובאוסטרליה יקבל החייל הזוטר משכורת שנתית של כ-31 אלף דולר. איך להגיד? אאוץ'.