חיילים רבים משרתים בצה“ל - ושאלותיהם רבות עוד יותר: משרד קצינת פניות הציבור (קפ"צ), שהוקם ב-1976 הוא הכתובת לכל שאלה הקשורה לשירות הצבאי ולמערכת הצבאית.
"משרד פניות הציבור קיים כדי לתת מענה מהיר ומיידי לצורך של משפחות החיילים, והחיילים במקרים של מצבי דחק, מצבים טעונים רגשית, או במקרים בהם קיים חשש לפגיעה בזכויות החיילים", טענה קצינת פניות ציבור, סא"ל לני מילוא. מסיבה זו, המוקד הטלפוני של משרד קצינת פניות הציבור פתוח בפני הציבור הרחב 24 שעות, 7 ימים בשבוע ונותן מענה מהיר ומספק גם לנושאים הדחופים ביותר.
"משרד פניות הציבור משמש מבחינתנו נקודת מפגש חיובית ומשמעותית בין צה''ל לחברה הישראלית", הדגישה סא"ל מילוא. המשרד פתוח בפני כל משרתי צה"ל, ומטרתו לספק מענה ותשובות בכל נושא. "אנו פועלים, ונותנים מענה לחיילי צה''ל בשירות החובה, המילואים והקבע, למפקדים, לחיילים ולאזרחים כאחד, כל זאת מתוך התחייבות למענה מקצועי, תוך רגישות, הקשבה ויחס אישי לכל פונה", הוסיפה קצינת פניות הציבור.
עם זאת, יש לזכור - המשרד אינו מהווה תחליף לדמות המפקד, לא נועד בכדי לעוקפו ומטרתו אינה לפגוע בסמכויותיו. "מבחינתנו חשוב לזכור שהמפקד הוא הכתובת לחייל בכל דבר ועניין. גם קפ"ץ, וגם מוקדים נוספים הקיימים בצבא, אינם ערוץ עוקף למפקדים", היא אומרת.
במשרד קפ"צ מבינים כי ישנן שאלות חיוניות וחשובות, שחוזרות שוב ושוב בפניות למוקד, ומעסיקות במיוחד את חיילי החובה ומשפחותיהם. "לעיתים ניכר כי חוסר הידיעה של חיילים אודות אותם נושאים, משפיעה רבות על המוטיבציה שלהם, ועל התנהלותם באותם מקרים", טענה סא"ל מילוא. אספנו כאן את 10 השאלות הנפוצות ביותר בשנה החולפת, ואת התשובות אליהן הניתנות מפי גורמים מקצועיים, המוסמכים והאמונים על נושאים אלו בצה''ל. גזרו ושמרו.
1 - האם מפקד יכול למנוע או לעכב את החופשה שלי?
רמ"ד הנוהג והמשמעת באכ"א סיפקה את התשובה הבאה:
למפקד בדרגת סרן או קא"ב (קצין אקדמאי בכיר) לפחות, או קצין שדרגתו סגן אך הוא בעל מינוי מ"פ (או מקביל לכך בזרועות האוויר והים) יש סמכות לעקב חופשה, על פי המדד הבא: סרן יכול לעקב חופשה עד שלושה ימים, רס"ן יוכל לעשות זאת עד כחמישה ימים, ואילו סא"ל ומעלה יוכל לעקב חופשה עד כשבוע. למפקד אסור לעכב חופשה ולהעמיד חייל לדין משמעתי בגין אותה העבירה. בנוסף הוא מוסמך לעשות זאת רק במידה והוא זימן את החייל לשיחה בה הסביר על המעשה בו החייל מואשם והכוונה למנוע את חופשתו. על המפקד לבצע את השיחה סמוך ככל הניתן למועד ביצוע העבירה ועליו לאפשר לחייל לטעון את טיעוניו בעל פה או בכתב. כמו כן על המפקד להודיע על מניעת החופשה בהקדם ולא יאוחר מארבע שעות לפני המועד שבו אמור החייל לצאת לחופשה.
2 - אני לא מרוצה משיבוץ שנקבע לי! כיצד אוכל לשנות את שיבוצי?
הרמ"ד המוסמכת על הנושא במיטב השיבה כך:
כל חייל זכאי להגיש בקשה לשינוי שיבוץ. כדי להגיש בקשה זו, עליו לפנות לגורמי הת"ש או השלישות ביחידה בצירוף מכתב אישי מנומק ובו הסבר מדוע הוגשה הבקשה ולאן מבקש החייל לעבור. לאחר הגשת הטופס הבקשה תעבור למפקד הישיר ולמפקד היחידה אשר ידונו בנושא ויגבשו את המלצתם. בשלב הבא הבקשה תעבור אל הגורמים האחראים בזרוע או במיטב אשר יקבלו את ההחלטה הסופית. זמן הטיפול בבקשה לא יעלה על 30 יום מרגע הגשתה. אם התשובה שהתקבלה אינה מקובלת על החייל, זכותו לערער על כך. ערעור יעלה לבחינת הגורם המוסמך במיטב (למעט זרוע היבשה שם בקשתו תיבחן על ידי ראש מחלקת סדיר).
3 - האם אני זכאי לתעודת הלוחם? מהם התנאים לקבלת התעודה ומה היא מקנה?
רמ"ד חובה במופ"ת באכ"א, השיבה כך:
לתעודת לוחם זכאים חיילים לאחר 24 חודשי שירות, במידה ומתוכם שירתו לפחות 20 חודשי לחימה. תעודת הלוחם מהווה בעיקר סמל סטאטוס, אך היא גם מקנה הטבות שונות בזמן השירות הצבאי ולאחריו. במהלך השירות התעודה מאפשרת אישור נסיעה על אזרחי, ומספקת מענה לטיפול שיניים פרוטטי (כל לוחם זכאי להשתתפות בשני כתרים).
4 - אני בעל הת"ש (הקלות ת"ש) ומעוניין לדעת מהן זכויותיי?
על בסיס תשובותיהן של רמ"ד הייעוץ והפניות במחלקת בריאות הנפש ועוזרת רמ"ד ת"ש ולחימה באכ"א:
בצה"ל קיימים שני סוגי הת"ש (הקלות בתנאי שירות): הת"ש רפואי והת"ש משפחתי. מטרת הת"ש משפחתי היא לתת מענה לצורכי קרובי משפחה מדרגה ראשונה של החייל, המחייבים את נוכחותו בבית. מטרת הת"ש רפואי היא לספק מענה למגבלותיו הרפואיות של החייל ובמקביל לאפשר לו שירות תקין בצה"ל בהתאם ליכולותיו. ההקלות באות לידי ביטוי במספר ימי לינה בבית ושיבוץ החייל, בהתאם להת"ש אותו קיבל: הת"ש 2 מאפשר לצאת פעמיים הביתה.הת"ש 3 מאפשר 3 ימים בבית. הת"ש 4 מאפשר בנוסף ל4 ימים בבית שיבוץ ביחידה פתוחה. הת"ש 7 אומר כי על החייל ללון בכל ימות השבוע בבית. הקלות בתנאי השירות אינן תקפות בעת ריתוק או כליאה, למעט מקרים של הת"ש 7 רפואי בזמן ריתוק בלבד. כמו כן ההקלות אינן תקפות בעת משימות מבצעיות שונות כגון אבטחות יישובים, גם כאן בעל הת"ש 7 הם היוצא מן הכלל. בתקופת טירונות, קורסים והכשרות שונות ההקלות אינן תקפות.
5 - ביקשתי ממפקדיי לראות גורם רפואי! מתי אוכל לקבל מענה?
חייל המעוניין בטיפול רפואי צריך לפנות למפקדו הישיר או למי שהוסמך לכך על ידיו. המפקד צריך להפנותו לקבלת טיפול רפואי תוך 24 שעות לכל היותר מרגע הבקשה. גורם רפואי לצורך העניין יכול להיות גם חובש צבאי. בקשה לקבלת מענה מגורמי בריאות הנפש אינה תחומה במגבלת זמן, אך ניתן לפנות לרופא היחידה בכדי לזרז הפנייה כזו.
6 - הרגשתי ברע ופניתי לביקור רופא וקיבלתי ימי מחלה. האם למפקדיי הזכות להחזיר אותי לבסיס עבור בדיקה רפואית?
סגן מפקד מוקד הפניות של חיל הרפואה ענה כך:
בזמן חופשת מחלה אין למפקד סמכות לזמן חייל להתייצב במתקן צבאי או במרפאה אלא אם כן קיבל הוראה מפורשת על כך מרופא. עם זאת לרופה היחידה ישנה הסמכות לזמן חייל לאחר שקיבל חופשת מחלה מידי רופא במרפאה אזורית או במיון קדמי, לרבות לשם בדיקה, לאחר ששקל את מצבו הרפואי וכושר ניידותו. על בסיס תשובתו של סגן מפקד מוקד הפניות של חיל הרפואה.
7 - קבעתי הפנייה רפואית. האם עלי לעדכן את מפקדיי? האם הם מחויבים לאפשר לי להגיע להפניה?
סגן מפקד מוקד הפניות של חיל הרפואה השיב:
חובה על המפקד לבצע וליישם את ההוראות הרפואיות שנתן הגורם הרפואי המטפל בחייל. לכן במידה ונקבעה הפנייה רפואית על המפקד לאפשר לחייל להגיע אליה ואין בסמכותו לשנות או לבטל את מועד הבדיקה, אלא אם קיבל את אישורו של הגורם הרפואי המטפל. אם סבור המפקד שיש סיבה כלשהי המצדיקה עיון מחדש בהוראות הרפואיות , הוא רשאי לפנות לרופא היחידה. חשוב לשים לב כי אין בפניה זו כדי לעכב את ביצוע ההוראות שניתנו על ידי הגורמים הרפואיים.
8 - נשפטתי בדין משמעתי וברצוני להלין על ההליך. כיצד אוכל לעשות זאת?
רמ"ד הדין המשמעתי בפרקליטות הצבאית השיב כך:
אם חייל הורשע והוא מעוניין להלין על הרשעתו במשפט או על העונש אותו קיבל– באפשרותו להגיש ערעור מנומק על גבי טופס ערר, למפקדו של הקצין אשר שפט אותו, באמצעות שליש יחידתו של הקצין. את הערר יש להגיש בתוך שלושה ימים ממועד הפסק. בנוסף, באפשרות הנשפט להגיש בקשת המתקה בכתב לאלוף הפיקוד הרלוונטי, ולהעבירה ללשכת האלוף באמצעות מפקדיו. אין הגבלת זמן בנוגע למועד הגשת בקשת המתקה. קצין השיפוט הדן בערר מוסמך לשנות כל החלטה שקיבל קצין השיפוט בהליך המקורי ובכלל זה, הוא רשאי לבטל הרשעה או לאשרה, להחמיר בעונש או להקל בו. לעומת זאת, האלוף הדן בבקשת המתקה מוסמך אך ורק להקל בעונש.
9 - מהם כללי הלבוש בצה"ל? כיצד עלי לדעת כי אני עומד בכלל הנהלים?
רע"ן המשטר והמשמעת באכ"א השיב:
את כללי הלבוש הצה"ליים ביתן למצוא למצוא באתר הפקודות הצה"לי תחת הוראות הקבע האגפיות של אגף כוח האדם. הענף המשטר והמשמעת מדגישים כי המשמעת בעלת חשיבות מרבית להבטחת פעילותו התקינה של צה"ל והיא תנאי הכרחי לביצוע מלא ויעיל של המשימות המוטלות עליו. מפקדים וחיילים כאחד, מצווים להקפיד על הופעה תקנית ומסודרת שהינה מרכיב חשוב בכללי המשמעת בצבא. ניתן להיוועץ במפקד/ברס"ר/במש"ק המשמעת ביחידה בנוגע לעמידה בנהלי הצבא.
10 - אני עריק אך נקבע כי איני כשיר להמשך שירות. האם עדיין עלי להסדיר את מעמדי?
על בסיס תשובתו של פרקליט עריקים בפרקליטות הצבאית:
עצם התאמת פרופיל של אי כשירות לשירות אינה גוררת פטור משירות או סיום ההיעדרות. חייל שנעדר מן השירות ללא רשות מחויב להסדיר מעמדו ולהתייצב גם אם נקבע כי אינו כשיר עוד לשירות. עד שלא יעשה זאת ימשיך להיחשב כנעדר מן השירות ועלול להיעצר על ידי רשויות האכיפה. קביעה רפואית של אי כשירות לשירות תהיה אחד ממכלול הנתונים שיילקחו בחשבון במסגרת הבחינה של ההליכים שיינקטו נגד החייל בקביעת העונש אותו יקבל.