כנס המשתחררים הוא שלב מיוחל ומרגש בשירות של כל חייל או חיילת המגיעים לשלבים האחרונים בשירות הסדיר. ביום המיוחד זוכים לשמוע הרצאות ולפגוש נציגי ארגונים חיצוניים רבים, כשהמטרה היא להכיר למשתחררים את הזכויות וההטבות שמגיעות להם, את התוכניות בהן אפשר להשתלב - ובעיקר לתת ארגז כלים לשנים הקרובות בחייהם.
עד עכשיו, כנסי המשתחררים היו משותפים לכלל משרתי הצבא, לוחמים ותומכי לחימה כאחד, פרט ליחידות שארגנו כנס משתחררים ייעודי. אבל בחמישי שעבר, כך מספר סא"ל נמרוד זיגלמן, ראש עתכ"ם (ענף תכנון כוח אדם מילואים), התקיים כנס משתחררים ראשון הייעודי ללוחמים, וכך יהיה מעתה - כנס לתומכי לחימה, וכנס ללוחמים ולוחמות.
אז למה בעצם עושים את ההפרדה? "כחלק ממהלך גדול יותר שקורה בצבא, החלטנו לייחד את אוכלוסיית הלוחמים גם בשלב כנס המשתחררים, כדי שיכירו את ההטבות והתוכניות הקיימות במיוחד עבורם", מספר סא"ל זיגלמן.
"יש עבודה נרחבת שתכליתה לשפר את תהליך השחרור של חייל מהצבא", מסביר ראש עתכ"ם. "לא רק בראי הצבאי של המילואים שיגיעו בהמשך, אלא גם על העיקרון שלצבא יש אחריות על כל שלבי השירות של החייל - גם על הרגעים האחרונים, ועל הזכות לדעת מה הוא מקבל בהמשך".
במבט על התוכניה של הכנס, אפשר לראות את המגוון הרחב של ההרצאות שהביאו, בשיתוף "יחד למען החייל" וארגונים נוספים. באחת מהרצאות החובה, הציגה זרוע היבשה את המיזמים המיוחדים שהיא מובילה עבור לוחמיה.
בין היתר הגיע ודיבר בכנס סגן מפקד אוגדת עזה, אל״ם מאיר אלמלם ואמר: ״אנחנו כצבא כמדינה חייבים להצדיע ולהגיד לכם תודה על השירות ועל מה שעשיתם - ואין אף אחד אחר שיעשה את זה במקומכם".
בדוכנים השונים שנפרסו ברחבי סינמה סיטי ראשון לציון בלטו תוכניות כמו "לוחמים ללא גבולות", ואוניברסיטאות שונות שהסבירו על הזכויות והזכאויות של הלוחמים. צה"ל, בשיתוף משרד הביטחון, מציעים בתחום זה את מסלול "מקצוע לחיים" ותוכנית "ממדים ללימודים", המעניקה סיוע במימון הלימודים ללוחמים.
לצד אלו היו עמדות הסברה על קורסים לפאראמדיקים, הצעות עבודה של השגרירות האמריקאית בארצות הברית, מסלולי סייבר, תכנות ועוד.
אבל מול דוכני המידע, עמדו דוכנים מרגשים לא פחות שהפכו את כל היום למיוחד, מהנה יותר ואפילו טעים - בהם הציעו ללוחמים ולוחמות מגוון של אוכל מפנק.
"לא ידעתי שחצי מהפרויקטים והזכאויות האלו קיימות", מספר בחיוך סמ"ר יותם הראל, לוחם בגדוד 931 של חטיבת הנח"ל, שהגיע לכנס. "מרגיש שממש השקיעו בנו שנדע הכול ולא נפספס כלום, לא מפסיקים להגיד לנו תודה גם על השירות שלנו כלוחמים, ומכירים לנו כל זכות וזכות שאנחנו מקבלים בזכותו".
"זה דבר שאנחנו חושבים שהוא מבורך", מסכם ראש עתכ"ם, "ככה נדע בהמשך להתמקד בעוד ועוד אוכלוסיות לקראת השלב הזה של השירות. אנחנו רואים את הדבר הזה כחלק מהאחריות שלנו לחיילים המשוחררים".