צה"ל מדווח שהחלו לתחקר את התקיפה שהביאה למותם של שבעה עובדי סיוע מ- WCK, שעובדים יחד עם צה"ל בחלוקת הסיוע ההומניטרי ברצועת עזה. למרות שהרכב שלהם היה מסומן ומוכר, והנסיעה שיצאה באחת בלילה הייתה מתואמת עם מתאם פעולות הממשלה בשטחים, הרכב שהוביל סיוע הומניטרי מהנמל הימי למחסני הארגון בדיר אל-בלח הותקף בטיל ששוגר מכלי טיס.
דובר צה"ל, תת-אלוף דניאל הגרי, אמר היום (שלישי) לתקשורת הזרה בנושא אירוע הנוגע לעובדי ארגון WCK ברצועת עזה: "הלילה התרחש אירוע בעזה שהוביל למותם הטראגי של עובדי המטבח העולמי המרכזי, בעת שהם מילאו את שליחותם החיונית – להביא מזון לזקוקים לכך. כצבא מקצועי המחויב לחוק הבינלאומי, אנחנו מחוייבים לבחון את פעולותינו באופן מעמיק ושקוף".
"דיברתי זה עתה עם מייסד WCK, השף חוזה אנדרס – והבעתי את התנחומים העמוקים ביותר של צה"ל – למשפחות ולכל ארגון המטבח העולמי המרכזי", הוסיף ועדכן הגרי. "אנחנו מביעים גם צער כנה למדינות השותפות שלנו, שעשו וממשיכות לעשות הכל כדי לעזור לנזקקים לכך".
דובר צה"ל התחייב כי "אנו בוחנים את האירוע לעומק, כדי להבין את הנסיבות של מה שקרה ואיך זה קרה. אנו נקיים תחקיר לבחינת האירוע החמור הזה, להפקת לקחים במטרה להפחית את הסיכוי להישנות מקרים כאלה. האירוע יתוחקר ע"י מנגנון התחקור המטכ"לי - גוף עצמאי, מקצועי ומומחה".
עוד הוסיף דובר צה"ל כי "בחודשים האחרונים, צה"ל עובד בשיתוף פעולה צמוד עם המטבח העולמי המרכזי, כדי לסייע להם למלא את משימתם הנעלה – להביא מזון וסיוע הומניטרי לתושבי עזה. הארגון הגיע לסייע גם לישראלים אחרי אירועי הטבח בשבעה באוקטובר - הם היו אחד מהארגונים הראשונים שעשו זאת. עבודת WCK קריטית – הם בחזית האנושיות. אנו נגיע לשורש העניין ונשתף את הממצאים בשקיפות לציבור".
בישראל מבינים שמדובר באירוע חריג שיכול להשפיע על המשך המלחמה, בעיקר משום שההרוגים הם אזרחים של מספר מדינות מערביות.
עד כמה מדובר בטעות קשה ניתן להבין מכך שזמן קצר אחרי התקיפה, הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי שוחח עם אלוף פיקוד הדרום ירון פינקלמן ועם מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן, שהגוף בראשו הוא עומד היה אחראי על תיאום הנסיעה יחד עם פיקוד הדרום וכל נושא חלוקת המזון ההומניטרי בעזה.
בצבא אומרים שעוד היום או בימים הקרובים הם יסיימו את התחקיר הראשוני שיוצא למדינות שאזרחיהן נהרגו ולציבור בישראל. הרמטכ"ל הרצי הלוי שוחח הלילה עם מפקד פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, הגנרל מייקל קורילה, כדי לעדכן אותו בממצאים הראשוניים בנושא.
בתחקיר הצה"לי בודקים כעת האם הייתה תקלה בתיאום הנסיעה והמסלול שעשה הרכב של WCK. עוד בודקים האם הייתה בעיה בהעברת המידע על הנסיעה ההומניטרית לכלל הכוחות שפעלו בגזרה, והאם היה זיהוי של מחבלים סמוך לרכב או במסלול הנסיעה. עוד בודקים בצה"ל את שרשרת האישורים ותהליך קבלת ההחלטות לפני התקיפה.
בישראל מבינים שהאירוע הזה יכול לפגוע במאמץ המלחמתי בתקופה שגם ככה ישראל סובלת מבעיות קשות בנושא ההסברה, אופן הסיקור והיחס העולמי למלחמה. הפלסטינים השתמשו מיד באירוע הזה כדי להילחם נגד ישראל בזירה הבינלאומית, זמן קצר אחרי התקיפה יצא תיעוד של הגופות עם הדרכונים עליהן, תיעוד של הרכב שהותקף ועוד. בזמן שצה"ל מבצע תחקיר, עוד ועוד מדינות מפנות אצבע מאשימה כלפי ישראל.
מדובר ככל הנראה בטעות, אולם לצה"ל שאחרי 7 באוקטובר אסור לקבל טעויות כגזרת גורל. הבעיה שהמלחמה של ישראל בעזה די תקועה בלי יעדים להמשך מהדרג המדיני, הצבא מנסה ליזום פעולות התקפיות במקום שבו הוא נמצא. אולם הקיפאון הזה והדשדוש מוביל, כמו במלחמות שהיו בעבר, לטעויות מהסוג הזה, שפוגעות בישראל במישורים רבים.