סרטון שפורסם לאחרונה בערוץ הטלגרם "Fighterbomber", אותו מפעיל טייס קרב לשעבר בחיל האוויר הרוסי, מספק - כנראה בפעם הראשונה - תיעוד לשיגור של פצצות גלישה ממטוס קרב רוסי במלחמה באוקראינה.
בסרטון הקצר, שאורכו כחמש שניות בלבד, ניתן לראות את זוג פצצות גלישה עם ערכת כנפיים פתוחה, זמן קצר אחרי השיגור. הכנפיים, שנפתחות מיד אחרי הטלת הפצצות, נועדו להרחבת הטווח שלהן. נראה שהסרטון צולם מתא הטייס של מטוס הקרב הרוסי ממנו הן שוגרו, ככל הנראה מדגם סוחוי SU-34.
פצצות מסוג זה מאפשרות למטוסי הקרב הרוסיים לשגר חימוש מחוץ לטווח האיום של האויב ולחזור לאחור במהירות, בטרם יפגעו בהם, בזמן שהפצצה עושה את דרכה אל המטרה. פצצות הגלישה התגלו לראשונה מוקדם יותר השנה על מטוסים שהיו על הקרקע, לאחר שנמצאו שברים מפוזרים אחרי תקיפה. בכירים אוקראינים שהתייחסו בעבר לחימוש הזה, תיארו אותו כ"כאב ראש משמעותי" עבור מערכות ההגנה האווירית.
מומחים שבחנו את הסרטון מעריכים שמדובר בפצצות מסוג "FAB-500M-62" להן חיברו את ערכת הגלישה עם ערכות כנפיים נשלפות ומערכת הנחיה, שסוגה אינו ידוע גם לא רמת הדיוק שלה. גורמים רוסים וגם דיווחים אוקראינים טענו שמדובר בהנחיית GPS כלשהי, טענות שבשלב זה לא ניתן לאמת.
Russian Su-34 bombers dropping FAB-500M62 UMPK glide bombs. https://t.co/mab0mCjlIw pic.twitter.com/GtSyat1VlA
רמת הדיוק, והחידוש הרוסי
ה-"FAB-500" היא פצצת ש"כ (שימוש כללי) במשקל של חצי טון, מה שמכונה "פצצה טיפשה" שפוגעת במטרה שלה על ידי הטלה מכוונת מהמטוס. הפגיעה פחות מדויקת, אולם מבחינת הרוסים די שהן יפגעו בערים באוקראינה. הרוסים מייצרים את הפצצות הפשוטות האלה מאז שנות ה-60 וביצעו בהן שימוש נרחב במלחמת אפגניסטן וגם במלחמת האזרחים בסוריה, שם הן הוטלו על ידי חיל האוויר הרוסי והסורי.
בעוד שבכירים אוקראינים הזהירו מפני האיום של פצצות גלישה כבר כמה חודשים, דיווחים לא מאומתים לאחרונה מרוסיה מצביעים על כך שנשק מסוג זה יכול לשחק כעת תפקיד חשוב יותר בטקטיקת המלחמה האווירית של הקרמלין.
בחודשים האחרונים, נראה שכחלק מהלקחים מהלחימה באוקראינה, הם חיברו לפצצות האלה "קיט" גלישה שמאריך את הטווח שלהן ונראה שגם את הדיוק. דיווחים שיצאו מאוקראינה טוענים שהתוספת של קיט הגלישה מעניקה להן טווח של כ-70 ק"מ, תלוי בגובה ממנו הן מוטלות מהמטוס. באוקראינה טוענים שמדובר בפצצות שהן רק "נשק מנגד", כלומר האריכו את הטווח, אבל מעבר לזה אין להן שום מערכת הנחיה.