צביקה הדר על מדים (וידאו WMV: כוכב נולד)
משתמש בכישורי הבימוי שלו גם במילואים. צביקה הדר | וידאו WMV: כוכב נולד

המעטפה הירוקה, זו שנוחתת אצלנו לפחות פעם בשנה ומבשרת על עוד שירות מילואים, גוררת בדרך כלל תגובות בסגנון "למה עכשיו", שמשולבות לעיתים בתחושת הקלה של ניתוק מצרות היום יום. מבין המעטים שעדיין עושים מילואים, יש מי שמקשר את אותה מעטפה לגבעות החול של צאלים, הבולדרים של רמת הגולן או עמדות שמירה אי שם בערבה הרחוקה. אבל יש גם מילואימניקים אחרים, אנשים שעושים את 25 שנות השירות שלהם בתפקידים מדליקים או לפחות כאלה שאינם שגרתיים. מצאנו כמה תפקידי מילואים שיגרמו לכם לקפוץ לקצין העיר ולבקש טופס העברה בין יחידות.

במאים צבאיים ושחקנים

תאמינו או לא אבל יש תפקיד כזה בצבא, ואחד מהאנשים שממלאים אותו הוא לא אחר מאשר רס"ן במיל' צביקה הדר. הדר החל את שרותו כלוחם נ"מ ושם גם התקדם בתפקידי קצונה. אולם בצה"ל לא יכלו להתעלם מהיכולות המקצועיות שלו והעבירו את הדר לשרת כבמאי של תיאטרון צה"ל. במסגרת שרות המילואים שלו מביים הדר גם הופעות של להקות צה"ל ששרדו. היתרון הגדול של הדר ושל התפקיד זה העיסוק במקצוע האהוב עליך גם בשירות המילואים, יתרון בולט לכל הדעות. אם נישאר בתחום הבידור נגלה שגם שאר הסלבים של ארצנו עושים את שירות המילואים שלהם בצורה די דומה למקצוע האזרחי בו הם עוסקים. מי מאתנו שנוהג לצפות בפרסומות לא יפספס את הופעותיו של עידו רוזנבלום שעושה זאת במסגרת שירות המילואים שלו – שזה ללא ספק עדיף על תפקידו הסדיר, ש"ג בגלי צה"ל.

מדריכי צילום

תיעוד מבצעי (צילום: שי לוי)
מישהו צריך ללמד את החבר'ה האלה איך מצלמים. קורס תיעוד מבצעי | צילום: שי לוי

כל חייל פשוט יודע שאת המלחמה נכריע בזירה התקשורתית כמעט כמו בזירת הלחימה. לכן יש לא מעט אנשי מקצוע שאת שירות המילואים שלהם מעבירים ביחידת ההסרטה של צה"ל וכמעבירי סדנאות צילום לחיילים צעירים. אחד מאותן דמויות הוא הצלם זיו קורן, מהמובילים שיש בתחום. קורן החל את השרות הסדיר שלו בשנת 1989 כצלם צבאי. לאחר מכן למד צילום בתלמה ילין וכל השאר זה היסטוריה. קורן, כמו גם אנשי מקצוע אחרים שאולי פחות מוכרים, מעביר כחלק משירות המילואים שלו סדנאות צילום לחיילי צה"ל הסדירים.

אלפיניסטים

אלפיניסטים (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
לומדים לגלוש באתרי סקי בשווייץ. אלפיניסט בפעולה | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

אם אתם חובבי סקי, או אפילו אם גלשתם פעם באתר החרמון אתם ודאי יודעים: לא מדובר בספורט זול. לכן ניתן להבין את הקנאה באנשי המילואים שכל תפקידם הוא לגלוש בשלג (וגם להילחם שם). יחידת האלפיניסטים נחשבת כפלס"ר בגדס"ר החרמון ומרבית לוחמיה מגיעים מפלס"ר גולני ומיחידת אגוז. אומנם השרות ביחידה לא פשוט, וזאת בלשון המעטה, אבל אנחנו לא מכירים עוד הרבה יחידות מילואים שנשלחו על ידי הצבא להתאמן בסקי בהרים של שווייץ. לוחמי היחידה שומרים על כשירות גבוהה, לומדים לחיות בתנאי שלג קיצוניים וברגע האמת יהיו המגן שלנו מפני ניסיון מחטף נוסף של "העיניים של המדינה".

מחלצים ביחידת החילוץ וההצלה של פיקוד העורף

צוות חילוץ בין ההריסות (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
לומדים להציל חיים במקום לקחת אותם. יחידת החילוץ וההצלה של פיקוד העורף | צילום: David Silverman, GettyImages IL

בעוד שבצבא בדרך כלל מלמדים אתכם להרוג, ביחצ"א אתם לומדים להציל חיים. היחידה שמבוססת על אנשי מילואים הוקמה לאחר "אסונות צור" במלחמת לבנון הראשונה, והיא נועדה לתת מענה חילוץ איכותי במיוחד למצבי של הרס אחרי מגה פיגוע או רעידת אדמה.

המחלצים של יחצ"א טסים הרבה לחו"ל, למרות שאי אפשר להגיד שמדובר בנסיבות נעימות. המחלצים היו כבר בהאיטי, טורקיה, יוון, יפן ואיפה לא. לדברי תא"ל במיל' שלום בן אריה, שהיה עד לפני חודש וחצי מפקד היחצ"א, "המשלחת הכי פשוטה, משלחת חילוץ, מסוגלת בתוך שש שעות להיות על מטוס באוויר אחרי שכל החיילים הגיעו והכינו את כל הציוד שלהם". מילואימניק של יחצ"א נדרש להיות בכל מקום עם תיק מוכן כולל וסט חילוץ, קסדה ודרכון. למסגרים ולמנופאים שבינינו יש יתרון משום שלדברי בן אריה "אנחנו משתדלים לקבל אלינו רק אנשים שיש קשר בין המקצוע האזרחי שלהם למקצוע חילוץ. למשל אנחנו מפעילים המון ציוד של מסגרות, מנופים או דיסקים".

טייסים

טייסי סקייהוק (צילום: אלדד אלמוזנינו, מדור צבא וביטחון)
הרבה ימי מילואים, אבל אחלה תנאים. טייסי חיל האוויר | צילום: אלדד אלמוזנינו, מדור צבא וביטחון

הנה שרות מילואים נוסף שמשלב אהבה למקצוע ומי מאתנו לא רוצה להיות מדי פעם באוויר. הבעיה עם טייסים, מלבד שרות קבע ארוך, היא כמות ימי מילואים גדולה. טייס מילואים עושה בין 30 ל-40 גיחות בשנה. מצד שני אם נוריד את הסיכון, הקושי והפחד מתאונות באוויר מדובר במילואים בתנאים טובים של חיל האוויר. גם פה תזכו מדי כמה שנים לטוס לחו"ל בכדי להתאמן עם חילות אוויר זרים.

יחידת מתנדבי קו התפר

הנה לכם יחידה לכל מי שרוצה לשרת את המדינה ולא יכול לעשות זאת מסיבות שונות, כמו למשל אם עברתם את הגיל. היחידה מבוססת על מתנדבים מגיל 21 עד 75 והיא פועלת לצד כוחות צה"ל ומג"ב לאורך קו התפר, בעיקר בנקודות חיכוך עם אוכלוסייה אזרחית. בריאיון שנתן בעבר אמר מפקד היחידה אלוף משנה ימיני כנען, "זו יחידה מעורבת שיש בה נשים וגברים שהמשותף בינהם הוא שכולם כבר פטורים משירות צבאי. הם עושים עבודות מבצעיות לכל דבר, כולל סיורים ומחסומים". מלבד אנשים שעברו את הגיל ניתן למצוא ביחידה אנשים שבאים מחו"ל על חשבונם, רק בכדי להתנדב למילואים. מי שיצא לו להיתקל במחסום של היחידה יכול היה לראות כוח שמורכב מחיילים מבוגרים במיוחד בדרגת סא"ל, שעליהם מפקד קצין מבוגר אף יותר בדרגת אל"מ. היחידה סובלת מקשיים תקציביים ובעבר כמעט נסגרה.

לוחמי קומנדו בלוט"ר אילת

לוטר אילת (צילום: אתר צה"ל)
להיות לוחם קומנדו גם בגיל 40. לוט"ר אילת | צילום: אתר צה"ל

יחידת לוט"ר אילת נועדה להתמודד עם אירועי טרור ופיגועי מיקוח בגזרתה של העיר הדרומית ביותר שלנו. לוט"ר אילת מוגדרת כ"יחידת השתלטות", כמו שייטת 13 וסיירת מטכ"ל. מלבד ימי האימונים לוחמי היחידה מחויבים להסתובב 24 שעות ביממה עם ביפר ולהתייצב להקפצה בכל רגע נתון – דבר לא פשוט בכלל אם אתה בפגישת עבודה או באמצע פרויקט חשוב. למרות שמרבית לוחמי היחידה מגיעים מיחידות מובחרות, ניתן להגיע לשם גם מגדודי החי"ר הרגילים של הצבא. ביחידה מדגישים שמלבד ריאיון אישי עם מפקד היחידה יש צורך במוטיבציה גבוהה במיוחד בכדי לשרת שם. בפיגוע שהיה בגבול הדרום באוגוסט 2011 לוחמי לוט"ר אילת נלחמו לצד הימ"מ וחיסלו חלק מהמחבלים.

ילת"ם

צוללני הילת"ם (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
צוללני הילת"ם מתרגלים העברת ציוד. מומחים למשימות תת מימיות | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

תפקיד היחידה למשימות תת ימיות כולל ביצוע של פרויקטים מורכבים מתחת לפני הים, עד לעומק של 90 מטר. יש מעט מאוד אנשי מילואים ביחידה ולמי שאוהב את הים זה ללא ספק תפקיד מעניין. צוללני היחידה עוסקים בין השאר בתיקון של כלי שיט מתחת לפני המים, ביצוע עבודות כמו ריתוך וחיתוך תת-מימי ובנוסף ניסויים תת-מימיים שנחשבים למסווגים במיוחד. היחידה עוסקת גם בחבלה וסילוק פצצות תת-ימיות, אולם לא ידוע אם יש במחלקה זו אנשי מילואים. לוחמי הילת"ם השתתפו בפעולות חילוץ מורכבות של אנשים שטבעו ושל כלי טיס שהתרסקו בים. שאר פעולות היחידה נעשות בשיתוף עם שייטות צה"ל השונות וציים זרים.

>> היחידות הכי מגניבות בצבא