שאלון ההעדפות מגיע, כל החבר'ה רוצים לראות מה קיבלת ואז לכל אחד מהחברים והמשפחה יש מה להגיד על כל אחת מהאפשרויות שהוצעו לך. אומרים לך לא ללכת ליחידה מסוימת כי כולם שם טמבלים, כן (או לא) ללכת ליחידה מסוימת כי החיילים שם מופרעים אבל סחבקים עם המפקדים, שיש לך בשאלון ההעדפות תפקיד בבסיס שכל החיילות בו יפות ושהכי טוב שתלך לחיל האוויר כי שם תנאי השירות הכי טובים.
קודם כל, חשוב שתבינו שחבל להיתפס לשמועות כי דרכן של שמועות היא להגשים את עצמן, או פשוט לאכזב. דבר שני, נסו לנטרל שיקולים כמו "בבסיס יש בריכה", כי אם כל מה שתעשו אחרי שתצאו מהבריכה זה לנקב חורים בדיסקיות של חיילים, אז כנראה שטעיתם בשיקול. מעבר לזה, באנו לנפץ לכם את המיתוסים והסטיגמות שבנו לכם בלי סוף על כל יחידה ויחידה וגורמים להרבה לקוות, לצפות ולהתאכזב.
האם זה נכון שבחיל האוויר תנאי השירות הם הכי טובים והאוכל שם הכי טעים?
חיל האוויר הוא חיל ענק. יש לו את הבסיסים הגדולים המוכרים – רמת דוד, הטכני, חצור, חצרים, תל נוף, עובדה, נבטים ורמון שכולם יודעים שהם מאובזרים בבריכות שחיה גדולות, חדרי כושר משוכללים, אולמות קולנוע גדולים, חדרי אוכל שנידף מהם ריח של אפיית לחמים וכמובן טייסים וטייסות בכל מקום. בנוסף לבסיסים האלו, יש בסיסים נוספים קטנים יותר שלא סיפרו לכם עליהם, עם תנאי שירות טובים פחות ומשופרים פחות – היחידות לבקרה אווירית (יב"א), בסיס שדה דב, בסיס חיל האוויר בצריפין ועוד. השירות בבסיסים האלו יכול להיות שירות טוב עם תפקידים משמעותיים ומעניינים, אבל תנאי שירות, זה לא בדיוק העניין שם.
באשר לאוכל – חוק מספר אחד בצבא בעניין האוכל הוא שככל שהבסיס קטן ואינטימי יותר, האוכל בו יהיה טוב יותר. למה? כי כשמבשלים לכמות קטנה יותר של אנשים יותר קל להשקיע וכי כשהטבח מכיר אישית את מי שהוא מבשל לו, יש לו גם יותר סנטימנטים לאוכל שהוא מבשל. כך שמי שמחפש אוכל טוב, כנראה שעדיף לו לשרת בבסיס נידח בגבול עם לבנון.
חוק מספר שתיים בעניין אוכל בצבא – אחרי שלוש שנים, לא משנה כמה טעים הוא יהיה, הוא בוודאות יימאס עליכם ומהר מאוד תאמצו את הפיצריה הקרובה לבסיס.
אומרים שבחיל השריון כמעט ולא יוצאים הביתה, זה נכון?
אחד המיתוסים הכי גדולים בצבא גורסים כי ראשי התיבות של המילה שריון, זה שבת ראשונה יוצאים וכל השאר, נשארים. זה נכון שיש יחידות שבהן היציאה הביתה מגיעה בתדירות נמוכה, שייטת הצוללות לדוגמא, אבל כשמדברים על חיל השריון, מדובר באגדה. לוחמים בשריון יוצאים הביתה על פי סבבים קבועים כמו בכל יחידות השדה.
יש לי קב"א 56, למה בסוף גייסו אותי לגולני? זה לא אמור להיות לכל המופרעים?
על צנחנים אומרים שהם צהובים, על גולני אומרים שהם ערסים, על גבעתי אומרים שהם דפ"רים, על כפיר אומרים שהם מקופחים ועל הנח"ל אומרים שכולם שם תחת השפעת סמים.
אף אחד מהדברים לא נכון באופן מוחלט. הצבא צריך אנשים טובים בכל מקום – בנח"ל, בצנחנים, בגבעתי, בגולני ובכפיר.
מופרעים, יש בכל מקום.
צהובים, לא חסר.
וקיפוח – בכל מקום בצבא, תמיד יהיה את הבכיין התורן שירגיש תמיד שהוא תחת קיפוח.
אז אל תרגיש מקופח, הבסיס של גולני טוב בדיוק כמו הבסיס של צנחנים ובסוף כולם טוחנים אותו הדבר.
אם אני רוצה להיות כתבת ב"במחנה" אני צריכה פרוטקציות?
כמה עובדות יבשות:
גלי צה"ל, במחנה ודובר צה"ל הן יחידות מאוד קטנות עם תפקידים מאוד מצומצמים, הביקוש אליהן לעומת זאת, הוא מאוד גבוה, כך שסטטיסטית, אחוזי הקבלה לכל אחת מהיחידות הללו עומד על אחוזים בודדים.
כל מי שמשרת בתפקיד ליבה ביחידות המיוחדות האלה עבר מיונים.
משרתים ביחידות האלו חיילים להורים מפורסמים, אמנם יותר מבכל יחידה אחרת, אבל הם לא הרב.
מה שבטוח הוא שמי שמשרת ביחידות האלו, יוצא מהן עם יותר קשרים משהיו לו כשהוא התגייס אליהן.
אמרו לי שאם אני רוצה לשרת עם בנות יפות, כדאי שאני אלך לחיל האוויר. זה אמיתי?
יש מקומות שבוחרים אליהן חיילות יפות יותר (להקות צבאיות, תיאטרון צה"ל, לשכות בכירות), אבל בחיל האוויר שהוא גדול כל כך, אי אפשר להגיד על כל החיילות שהן הכי יפות. יכול להיות שהחיילות בחיל האוויר נראות יותר טוב בגלל המדים שמחמיאים יותר, אבל הצבא כולו מלא בחיילות יפות.
שובצתי בחיל המשטרה הצבאית. אני הולך לתת דוחות דיגום כל השירות שלי?
העובדה שחיילי המשטרה הצבאית רק נותנים דוחות היא מיתוס. בחיל המשטרה הצבאית יש הרבה מאוד תפקידים שקשורים בבילוש, חקירות מיוחדות, פלילים ועוד.
שיבצו אותי בקרקל וחברים שלי אמרו לי שזה גדוד של בנות ששומרים רק בגבולות שלום כי הוא לא באמת מבצעי. להתעקש לעבור לצנחנים?
חברים שלך טועים. מדובר בגדוד מעורב שמורכב מבנים ומבנות. בעקבות ההתחממות של הגבול עם מצרים קרקל הפך להיות אחד מגדודי החי"ר העסוקים ביותר. רוצה להתעקש לעבור לצנחנים, אין בעיה, רק קח בחשבון שהבחורה היחידה שתראה בבסיס בשנים הקרובות תהיה רק הפקידה הפלוגתית.
מכירים מיתוסים נוספים על יחידות צבאיות? לא בטוחים לגבי מה שהחבר הכי טוב אמר לכם? שלחו לנו את השאלות למייל הירוק של פז"ם: pzm@mako.co.il