הצבא הוא מערך גדול, ופעמים רבות גם מבלבל. יש לכם שאלה מציקה לקראת הגיוס, או שאתם כבר משרתים ולא מוצאים את מי לשאול? אנחנו כאן בשבילכם. שלחו אלינו שאלות מכל סוג הקשורות לתהליכי המיון והגיוס שלכם לצה"ל כמו גם לשירות הסדיר, ואנחנו נשתדל לתת לכם תשובות מעודכנות ומקיפות. איך שולחים? כותבים לנו ל-pzm@mako.co.il, ומחכים לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.
מפחד להתגייס לקרבי
מעוז, ערד: יש לי פרופיל 97, אבל אני פשוט לא יכול ללכת לקרבי. אני יודע שאני לא אעמוד בזה, אני מפחד להלחם ולהיפצע או משהו כזה, ובקיצור זה בכלל לא מתאים לי. אני טיפוס ביישן, אז אמרתי למאבחנת בלשכה שאני לא רוצה קרבי אבל לא נראה לי שזה עזר... מה לעשות? אני מת מפחד והגיוס מתקרב.
שלום למעוז,
עניין החשש מפני השירות הקרבי מוכר לרבים. במדינה שבה השירות בצבא הוא חובה, ובעלי הפרופיל הקרבי מחויבים לשרת בתפקידים קרביים במידה וישובצו אליהם, הבעיה נפוצה. מה עושים? אחד מהשניים: או שפשוט מנסים – מתגייסים, נותנים לזה צ'אנס, עוברים כמה חודשים וכמה חוויות, מתחברים עם שאר חברי המחלקה, לומדים את תכני מקצועות החיילות הקרביים ופשוט משתדלים להתרגל, או שמלכתחילה, במידה ואתה באמת מרגיש שאין ביכולתך לשרת בתפקיד קרבי, פונים לקב"ן (קצין בריאות הנפש).
במעמד זה תוכל להסביר לו את קשייך, ובמידה והוא יראה לנכון ייתכן והפרופיל שלך ירד. כדאי להביא חוות דעת שתומכת בעמדתך גם מפסיכולוג אזרחי. לצורך העניין תצטרך לפנות ללשכת הגיוס. את פרטי הקשר ניתן למצוא בספר הטלפונים שלנו.
האם הגירושין של הורי מורידים לי את הקב"א?
לילי, נס ציונה: אילו נתונים משפיעים על הקב"א שלי? אמרו לי שהורים גרושים מוריד קב"א, האם זה נכון?
לילי חביבה,
הקב"א (ראשי תיבות של "קבוצת איכות"), ציון שנע בין 41 ל-56, מורכב ממספר נתונים: ציון הדפ"ר (דירוג פסיכוטכני ראשוני), שנע בין 10 ל-90 בכפולות של 10, והוא אומדן ליכולת השכלית של המלש"ב, הנקבע עקב תוצאות המבחנים הפסיכוטכניים הנערכים בצו הראשון; הצה"ר (ציון השכלה ראשוני), שנע בין 0 ל-12, ומייצג את מספר שנות הלימוד ואת איכות ההשכלה שרכש המלש"ב; סימול העברית, שנע בטווח שבין 2 ל-10, ומשקף את רמת השליטה והידע של המלש"ב בשפה העברית; הצד"כ (ציון דירוג ראשוני כללי), שנקבע על סמך ראיון אישי שנערך בלשכת הגיוס לכלל המלש"בים ולחלק מהמלש"ביות (בעיקר המתנדבות לתפקידי לחימה).
הצד"כ, שמהווה את אומדן ההתאמה לשירות, נע בין 8 ל-40, כאשר כל קריטריון שנבחן מקבל נקודה עד חמש נקודות, בנוסף להתרשמותה הכללית של המראיינת. לפי הנחיות המדור הפסיכוטכני במנהל הגיוס, אין קשר בין הציון שקובעת מראיינת פסיכוטכנית לפי התרשמותה הכללית, ובין מוצאו, דתו, השכלתו או רקע סוציו-אקונומי כלשהו של המלש"ב. מלש"ביות שאינן עוברות ראיון אישי לא מקבלות כמובן צד"כ ועל כן אין הוא משוקלל בציון הקב"א שלהן. מי שבכל זאת מעוניינת בראיון מוזמנת לבקש אותו; עולים חדשים עוברים ראיון נוסף שנועד לאמוד היבטים שונים של הסתגלות עתידית לצבא.
כפי ששמת לב, לא מעט נתונים משפיעים על ציון הקב"א – אבל הורים גרושים אינו אחד מהם.
איך להשתבץ לאותה יחידה עם חבר טוב?
נמרוד, חיפה: אני וחבר שלי מתגייסים באותו היום, וזה יום גיוס גולני. אנחנו מאוד רוצים לשרת יחד באותה המחלקה, כי אנחנו יודעים שאחר כך נהיה ביחד בצוות כל השירות כמעט וזה יהיה אדיר. יש דרך שנוכל לסדר את זה? למי לפנות?
היי נמרוד,
האמת היא שלא, אין ממש דרך לסדר את זה. איך המפקדים אוהבים להגיד? הצבא הוא לא תכנית כבקשתך. החלוקה למחלקות ולצוותים נעשית באופן די שרירותי, ובין הריצות, התיזוזים והדיסטנס, לא הכי סביר שייענו לבקשה שכזאת. הרצון לשרת יחד ברור לגמרי, ומי יודע, אם ירצה הגורל אולי זה עוד יקרה; בינתיים היערכו גם לאפשרות שתשרתו במחלקות נפרדות, אולי אפילו בגדודים נפרדים, והיו מוכנים במקום זאת להכיר המון חברים חדשים. כמו שכבר שמעתם, חברי הצוות הולכים להיות צמודים אליכם כמעט את כל השירות, ואין ספק שתוכלו למצוא אנשים שיעבירו איתכם את הזמן בכיף ועם הרבה חוויות.
איך מגיעים לחיל הים?
מעין, פתח תקווה: האם יש בנות בתפקידים מבצעיים בחיל הים? אני מאוד רוצה לשרת שם וגם לשרת כלוחמת. איך אני מגיעה אליהם?
שלום למעיין,
בנות אכן משרתות בתפקידים מבצעיים בחיל הים. בין התפקידים הללו: לוחמת סנפיר בחיל הים, המבצעת משימות צלילה מגוונות, משימות בידוק על אוניות סוחר זרות ומשימות אבטחת הגבול הימי והנמלים. ההכשרה כוללת טירונות 02 וקורס בן שלושה חודשים בו מוכשרים לצלילה ולהפעלת כלי שיט, ועוברים השתלמות לוחמה בטרור. בנות נדרשות להתחייב ל-36 חודשי שירות חובה. תנאי קבלה: פרופיל 82-97 ללא סעיפים פוסלים. יש לעבור בדיקות רפואיות במכון לרפואה ימית. בנות כשירות רפואית נדרשות לתעדף בשאלון ההעדפות תפקידי לחימה, ועוברות גיבוש בן יומיים. יש לעבור תחקור ביטחוני.
דוגמה לתפקיד נוסף: חובלת, קצינה בעלת הכשרה והסמכה לפיקוד בים, המפקדת על צוות לוחמים בכלי השיט של החיל. תפקידה משלב קרביות וידע נרחב בפיקוד על צוות לוחמים ובתפעול טכנולוגית מתקדמות, ואת הכשרתה היא רוכשת בקורס החובלים, הכולל קורס קצונה וקבלת תואר ראשון. משך הקורס 20 חודשים. יש לחתום לשירות קבע של 61 חודשים. בנות נדרשות להתחייב ל-36 חודשי שירות חובה. תנאי קבלה: פרופיל 72-97 ללא סעיפים פוסלים, וקב"א גבוה. יש לעבור מבחנים פסיכוטכניים ופסיכולוגיים וכן גיבוש בן ארבעה ימים.
אפשר לשקר בקשר לאסטמה שלי?
מיכאל, קדומים: יש לי אסטמה, אבל קלה וגם לא היה לי התקף כבר כמה שנים. יש סיבה שאומר זאת לרופא בצו הראשון? אני ממש רוצה להגיע לאחת היחידות המובחרות...
מיכאל יקר,
על אף שהרצון להגיע ליחידה מובחרת ברור לחלוטין, אתה אכן נדרש להציג את כל הפרטים אודות עברך הרפואי בפני הרופא בצו הראשון (וגם לחתום על טופס המפרט את העבר הרפואי שלך, וכן להחתים את רופא המשפחה שלך על טופס דומה). הסיבה היא שגם אם בעיניך אין מדובר בבעיה, הצבא כבר הכשיר לא מעט מתגייסים חדשים, ומאחורי הקריטריונים שהוא קבע לצורך קביעת פרופיל רפואי או קבלה לתפקיד מסוים יש לא מעט ניסיון. ככה שגם אם המוטיבציה שלך לשירות ביחידה מובחרת גדול מאוד, הבריאות שלך חשובה יותר, לא? שים לב שבמידה ומדובר באסטמת ילדות, שעברה בגילאים מוקדמים, ישנן יחידות מובחרות שלא רואות זאת כסעיף פוסל.
חייבת ללכת ליום המא"ה?
רינה, בת ים: אני מאוד רוצה להיות חיילת משטרה, אבל בכלל לא מתאים לי לנסוע ליום המא"ה ולשחק שם בכל הסימולציות וההפעלות המציקות. האם אני חייבת להגיע ליום המא"ה בשביל להשתבץ כחיילת משטרה?
היי רינה,
אכן, על מנת להיות חיילת במשטרת ישראל את צריכה להגיע ולהשתתף ביום המא"ה. למען האמת, השיבוץ לתפקיד נעשה תוך שימוש בנתונים הנאספים במסגרת יום המא"ה. השיבוץ הסופי ייעשה תוך שקלול הנתונים האישיים שלך (מהצו הראשון ומיום המא"ה), רצונותייך (אותם תבטאי באמצעות שאלון ההעדפות שיישלח אלייך לאחר ההשתתפות ביום המא"ה) וכמובן, צרכי הצבא.
האם הפרופיל לסכרת נעורים השתנה?
שלומית, שלומי: האם זה נכון שהפרופיל הנקבע למתנדבים עם סוכרת נעורים עלה ל-35 במקום 21? אם כן, באיזה תפקידים הם יכולים לעסוק?
שלומית יקרה,
בדקנו את הנושא ומסתבר שאין זה נכון.
אין פרופיל ספציפי לסכרת - הפרופיל נקבע על פי רמת חומרתה, החל מפרופיל 21 וכלה בפרופיל 72.
על כן עניין התפקידים תלוי בפרופיל שנקבע. במידה ומקבלים פרופיל 21 אפשר כמובן להתנדב. לכל פרופיל שנקבע תפקידים מתאימים אחרים.
אני מתביישת להתקלח עם הבנות בטירונות. מה לעשות?
יש לכם שאלה? כתבו אלינו ל-pzm@mako.co.il, ונשמח לענות לכם באחד מהמדורים הבאים.