ניתוחים פלסטיים הפכו בשנים האחרונות לעניין שגרתי הרבה יותר שחולש על שכבות גילאים צעירות הרבה יותר. בישראל, מדינה שבה בגיל 18 רוב בני הנוער מתגייסים לצבא, השאלות סביב הניתוח מתעוררות גם בהקשרים של הגיוס והפרופיל הצבאי. את המדור הזה אנחנו מקדישים לשאלות על ההשלכה של כל ההליכים הפלסטיים על הפרופיל הצבאי ועל המשמעויות בשירות לאחר מכן.
לפני שאתם צוללים לתוך השאלות אנחנו רק רוצים להבהיר שאנחנו לא נותנים חוות דעת רפואית בנושא הזה. חוות דעת רפואית בנושא ניתוחים פלסטיים לבני ובנות העשרה תוכלו לקבל מרופא המשפחה או מהפלסטיקאי הקרוב למקום מגוריכם. כל החלטה שתקבלו בהתבסס על מה שנכתב פה היא באחריותכם בלבד.
עכשיו כשהכל ברור, נעבור לשאלות:
אני מעוניינת לעשות הגדלת חזה, אבל לא רוצה לוותר על השיבוץ שלי בתותחנים. זה יפגע לי בפרופיל?
הפרופיל הוא דירוג שקובע מהי הכשירות התפקודית של המתגייס או המתגייסת. רוב התסמינים שמשפיעים עליו הם כאלו שמשפיעים על התפקוד של המתגייס במצבים שונים בשירות הצבאי. אסטמה לדוגמא, מורידה פרופיל כי קשיי נשימה יכולים להגביל את התפקוד של החייל ואלרגיות למיניהם יגבילו את התפקוד של החייל למיקומים מסוימים ובסביבת חומרים שונים.
באשר לניתוח פלסטי קוסמטי – העניין הוא לא על מהות הניתוח אלא התוצאות שלו - התפקוד שלך אחרי הניתוח. אם כתוצאה מהניתוח תסבלי מבעיה תפקודית כלשהי, זה ישפיע על הפרופיל הצבאי שלך בהתאם. לדוגמא, במקרה שבו כתוצאה מהניתוח תסבלי מכאבים כרוניים באזור הניתוח או מכאבי גב שיפגעו בתפקוד שלך, הפרופיל שלך ירד. באותה המידה גם מתגייסת שתעבור ניתוח פלסטי באף ותסבול לאחר מכן מקשיי נשימה, הפרופיל שלה ירד.
לכן, השאלה היא אותה השאלה שצריכה להישאל גם אם עושים ניתוח להגדלת חזה או יישור האף גם אחרי השירות מכיוון שיש לקחת בחשבון את כל הסיכונים הכרוכים ניתוח ואת המשמעויות התפקודיות שלו הרבה לפני שחושבים על הפרופיל.
אני סובלת מכאבי גב ושוקלת לעשות ניתוח שאיבת רקמת שד כדי להקל על זה. זה ישפיע לי על הפרופיל?
על פי מה שאנחנו מבינים, הסיבה שלך לעבור את הניתוח היא קודם תפקודית ולא קוסמטית ולכן במקרה שלך, יתכן שוועדות רפואיות יבחרו דווקא להעלות לך את הפרופיל במידה ותחול הקלה בכאבי הגב וביכולת התפקודית שלך בהתאם.
כמו שכבר ציינו, הפרופיל מסמל בעצם את הכשירות התפקודית. אם יוכח באמצעות מסמכים רפואיים שאת באמת סובלת מכאבי גב שבאמת מקשים על התפקוד שלך, בלי שום קשר לסיבה, הפרופיל יירד. במידה ותעשי הליך רפואי שיקל על כאבי הגב שלך ותוכיחי שאת כבר לא סובלת מאותה המגבלה, הפרופיל שלך עשוי לעלות. יחד עם זאת, אם משהו בהליך יסתבך ותסבלי ממגבלה כלשהי לאחר מכן, יתכן שיקרה המצב ההפוך.
כמובן שגם במקרה הזה, לפני שחושבים על הפרופיל, חשוב לחשוב על ההשלכות והסיכונים שכרוכים בביצוע ניתוח שכזה.
אני מרכיב משקפי ראייה וזה פוסל אותי מגיוס לקורס טיס. אם אני אעבור ניתוח לייזר להסרת משקפיים, אני אוכל לגשת למיונים לקורס?
עד לפני כמה שנים, מי שהיה מקבל את הבשורה שלפיה הוא צריך להרכיב משקפי ראייה, היה יודע באופן די אוטומטי שטייס הוא כבר לא יהיה. ההתפתחות הטכנולוגית וכניסת הניתוחים להסרת משקפים לארגז הכלים של הרפואה המודרנית הפיחה תקווה בלבם כל אלו שחלמו להיות טייסים, וגם בליבם של אלו שפשוט רצו להגדיל את הסיכויים שלהם עם בנות.
בבדיקה שעשינו עם הצבא, נמסר לנו שמי שיעבור ניתוח להסרת משקפיים בהצלחה ובסופו הראייה שלו תהיה 6:6 יעבור הערכה אצל רופא עיניים מומחה שיקבע אם הוא יוכל לגשת למיונים לקורס הטיס היוקרתי.
לכן, כדאי שתדע שהניתוח לא יבטיח לך שתהיה טייס, אבל לפחות הסרת את המשקפיים.
עשיתי הרחבה לחור באוזן. זה יוריד לי פרופיל? אני אוכל ללכת עם עגיל כשאני אהיה בשירות?
באשר לפרופיל שלך – רב הסיכויים הם שלא ירד לך פרופיל בגלל ההרחבה כי זה לא משפיע על התפקוד באף צורה. באשר לעגיל – הצבא לא אוהב את ההרחבות האלו באופן כללי, אבל מכיוון שמדובר במצב בלתי הפיך, הפקודות בצבא זורמות עם הרחבות שהיו לחייל עוד לפני השירות (לא שיש להן ברירה), אבל אוסרות ללכת עם עגיל בתוך ההרחבה.
צר לנו – במשך שלוש שנים ההרחבה שלך תראה עגיל רק ברגילות ובחופשות סוף שבוע.
אני חיילת בשירות ומעוניינת לעשות ניתוח פלסטי באף. יתנו לי גימלים אחר כך?
כדי לעבור את הניתוח הזה תידרשי לעבור דרך המפקד שלך כדי שיאשר לך דחיית שירות על מנת שתוכלי לעבור את הניתוח. דחיית השירות צריכה לכלול גם את זמן הניתוח וגם את תקופת ההחלמה ממנו, כלומר, "זמן הגימלים". תוכלי לחזור לבסיס ולהשוויץ באף החדש שלך רק אחרי שסיימת עם כל הליכי הניתוח, ההחלמה והבדיקות שלאחר מכן.
לידע כללי, דחיית שירות זו תקופה שבמהלכה החייל לא שוהה בצבא, והוא נדרש להחזיר אותה למערכת מיד לאחר מועד השחרור שלו. בתקופה הזו הוא לא נהנה מזכויות של חייל (כולל נסיעות באוטובוס), אבל הצבא כן יכול לקרוא לו לחזור חזרה אם צריך.