בקרוב מתחילים גיוסי מרץ 2013 ולמערכת מגיעות לא מעט שאלות על הליכי הגיוס. ראינו לנכון לשתף אתכם בכמה מהן. כמובן שאתם מוזמנים להמשיך להציק ולשאול במייל הירוק של פז"ם ובעמוד הפייסבוק שלנו.
חשוב לי לעשות שירות משמעותי, אבל אני רוצה להשתחרר ולדעת שאני מסודר עם עבודה לאזרחות. מה הכי כדאי לי?
הכול תלוי כמובן בכישורים שלך, במגבלות שלך ובנתונים האישיים שלך. עם זאת, אם הכיוון שלך הוא ללכת על תפקיד שיקנה לך מקצוע באזרחות, תחשוב קודם כל על התחומים המעניינים אותך. תפקידים רבים בצה"ל יכולים להוות מקפצה לתחום ההייטק באזרחות (ישנן יחידות טכנולוגיות כמעט בכל חיל בצבא, בדגש על חיל התקשוב וחיל המודיעין). אם תקשורת מדברת אליך, תנסה להתקבל לתפקידים בדובר צה"ל, גלי צה"ל, יחידת ההסרטה והבטאונות הצבאיים. אם אתה מעוניין דווקא בתקפיד בטחוני, נסה להגיע כמה שיותר רחוק ביחידות הכי קרביות בצה"ל.
לעוד פרטים >> התפקידים הצה"ליים שהכי משתלמים באזרחות
איבדתי את צו הגיוס שלי. זה יעשה לי בעיות ביום הגיוס?
בצבא כבר רגילים למתגייסים שמגיעים לבקו"ם בלי צו הגיוס כי הם איבדו אותו, נשפך עליו קפה או שהכלב אכל אותו. הפרוצדורה היא מאוד פשוטה – מדפיסים צו גיוס חדש במקום.
>> למדריך המלא ליום הגיוס
אין מצב שאני לא הולך לחי"ר. אני מוכן לעשות הכל בשביל זה. אם אני אסתיר מהצבא שיש לי אסתמה, מה יקרה אם יגלו את זה?
רשמית, הצבא מצהיר שמתגייס שמוסר מידע כוזב אודות הרקע הרפואי שלו מסכן את עצמו בעונשי מאסר וקנסות. בפועל, זה כמעט אף פעם לא קורה. עם זאת, חשוב להיות ערים להשלכות של פסילת מקצוע לוחמה תוך כדי השירות.
לפני הכול – הסתרה של מידע רפואי עשויה לגרור נזק גופני במהלך השירות, כזה שיכול להיות בלתי הפיך וללוות אדם למשך כל החיים. בנוסף, חייל שלאחר הגיוס מוצאים שהוא לא כשיר לשירות בתפקיד שאליו הוא מיועד, יכול לחכות חודשים שלמים לתפקיד חדש שבמהלכו הוא יעביר את הזמן בעבודות רס"ר, הרבה שמירות, עבודות משרדיות מתסכלות ולא מעט אי ודאות לגבי עתיד השירות. בנוסף, אחרי הגיוס זה כמעט בלתי אפשרי להתמיין לתפקידים עורפיים מיוחדים (כמו תפקידי מודיעין), כך שאם תתעקש ללכת על חי"ר ותנשור מהמסלול באמצע, אתה יכול למצוא את עצמך קרח מכאן ומכאן.
הציוד שאני מקבל בבקו"ם הוא חדש או משומש?
הציוד שתקבל בבקו"ם הוא כולו חדש דנדש, אין יותר חדש מזה בצה"ל. הציוד הזה נקרא "ציוד א'", מקבלים אותו בתוך קיטבג א' וצריכים להחזיר את כולו בשלמותו ביום השחרור. כשתגיע לבסיס הטירונות, תקבל את הקיטבג ב' שלך שיכיל מדי ב', ציוד חורף (בעונה), שק שינה, שמיכות סקביאס, אפוד, מחסניות, קסדה ועוד ציוד שמשמש את החייל בטירונות. הקיטבג ב' מלווה לוחמים בהמשך השירות שלהם, החיילים העורפיים לעומת זאת, ייפרדו מהציוד הזה עם סיום הטירונות.
>> למשחק האינטרקטיבי "הקיטבג שלי"
אם אני מחזיק בדרכון זר אני לא יכול להתגייס לתפקידי מודיעין?
דרכון זר יכול להשפיע על הסיווג הביטחוני שקובע באילו תפקידים תוכל לשרת ובאילו תפקידים לא תוכל לשרת. מידת ההשפעה של הדרכון הזר על הסיווג הביטחוני מושפעת מהרבה מאוד גורמים: המדינה המנפיקה את הדרכון, תדירות ומשך הביקורים במדינה, העסקת ההורים, או המתגייס במשרות ממשלתיות באותה המדינה וכו'. בכל אופן, במידה ואתה מחזיק בדרכון זר, רצוי שתצהיר על זה כי הגורם שהכי פוגע בסיווג הביטחוני הוא אי אמינות וחוסר כנות מול המאבחן.
יש לכם עוד שאלות? המייל שלנו פה בשבילכם: pzm@mako.co.il