הגיוס לצה"ל כרוך בהרבה מאוד אי ודאות. בשבועות האחרונים קיבלנו הרבה שאלות ממתגייסים ומחיילים, והתגייסנו לענות עליהן. יש לכם עוד שאלות לפז"ם? אפשר לשאול אותנו באמצעות המייל הירוק או באמצעות עמוד הפייסבוק שלנו.
אני ממש מתבייש להתקלח ליד כולם, לא שיש לי במה להתבייש, אבל אני לא רוצה לראות לכולם. מה לעשות? אפשר לקבל פטור ממקלחות משותפות?
מדובר בתחושה ששותפים לה הרבה מתגייסים צעירים, אבל, זה אולי נשמע כמו קלישאה – כולם עוברים את זה ואין לך הרבה ברירה. פטור ממקלחת משותפת לרב מקבלים חיילים סלבריטאים פן יצולמו על ידי חבריהם והדבר ידלוף למדורי פפראצי ולרשתות חברתיות. שאר החיילים שעדיין נהנים מאנונימיות מתקלחים במקלחות משותפות.
מה אפשר לעשות בכל זאת? הרבה חיילים מתקלחים כשהפנים לקיר והגב לחבריהם, ככה מקטינים חשיפה ו"נהנים" מפחות מהנוף. במידה ואתה עדיין מאוד מתבייש, אתה יכול לבקש אישור להתקלח בשעות נפרדות כשהנוכחות במקלחות מועטה יותר, אבל אז זה יבוא על חשבון הזמן הפנוי שלך.
כאמור, כולם עוברים את זה ומהר מאוד מבינים שמקלחת זו רק מקלחת. כמו כל דבר בצבא, גם לזה מתרגלים מהר מאוד.
אם אני בן יחיד ואני רוצה לשרת בקרבי, אני צריך חתימה משני ההורים? מה אם הם גרושים? מה לגבי משפחות שכולות?
בן יחיד, בכל מקרה ובכל משפחה מחויב בחתימה של שני ההורים בנוכחות עורך דין (אפשר לעשות את זה בנוכחות עורך דין בקצין העיר. מספרי טלפון לקציני העיר אפשר למצוא כאן), בין אם הם חיים ביחד, בין אם לאו. במידה וההורים גרושים והמועמד אינו בקשר עם אחד ההורים הוא יידרש לחתום גם על הצהרת ניתוק הקשר ומשכו.
בעניין סוגיית המשפחות השכולות החליטה ועדת החוץ והביטחון של הכנסת לפני כשנתיים לבטל את מעמד חתימת ההורים בקצין העיר ובכך להעביר את ההחלטה למועמד לשירות ביטחון. עם זאת, להורים שכולים שמורה זכות הווטו בנושא הזה ובכוחם למנוע מבנם לשרת בקרבי, גם אחרי שהתגייס.
האם לוחם ב-669, בשייטת 13 או בסיירת מטכ"ל צריך לחתום קבע?
ראשית, התחייבות מראש לשירות קבע נדרשת לרב במקרים הבאים:
א. הכשרה ארוכה ויקרה שלא תשתלם לצבא אם כוח האדם המוכשר ישרת רק שירות חובה
ב. מסלולי שירות ייעודיים לקצונה
ג. מסלולי עתודה
ד. תפקידים שחושפים את המשרתים בהם למידע רגיש
מסלול ההכשרה לשלושת היחידות האלו הוא ארוך מאוד ויקר מאוד כיוון שמדובר ביחידות שלא יכולות להתפשר על מקצועיות, בנוסף הלוחמים ביחידות אלו נחשפים למידע מסווג במהלך תקופת השירות, לכן, נדרשים להתחייבות לשירות קבע ולאחר מכן עושים ימי מילואים רבים.
>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם
שובצתי בתפקיד שאני לא מרוצה ממנו. מה לעשות?
הסיכוי לעבור תפקיד תלוי באיזה שלב של ההכשרה אתה – לפני קורס או אחרי קורס.
לפני קורס יש סיכוי יותר טוב לשינוי שיבוץ כי הצבא עדיין לא השקיע בך את המשאבים הדרושים בהכשרה (או במילים אחרות עדיין לא עלית לצבא כסף) ולכן לא בהכרח יפסיד אם ישנה את השיבוץ שלך.
במידה וכבר מדובר בשלב שאחרי קורס, המצב יותר בעייתי כי אחרי שהצבא הוציא את הכסף על ההכשרה של החייל, לא ישתלם לו לשנות לך את השיבוץ. מה אפשר לעשות בכל זאת?
אפשרות אחת היא להגיש טופס 55 - טופס לשינוי שיבוץ שבו מפרטים את כל הסיבות לבקשה לשינוי שיבוץ והיעד אליו רוצים לעבור, אפשרות נוספת היא הגשת קבילה, אפשרות זו רלוונטית במידה וחייל עם נתונים אישיים גבוהים (קב"א 50 ומעלה) שובץ בתפקיד שאינו הולם את הכישורים שלו, בשאר המקרים, הקבילה לא רלוונטית, אפשרות אחרונה היא יציאה לקצונה בחיל אחר כמו חיל השלישות, חיל הלוגיסטיקה או החיל הכללי שמאפשרים קצונה למועמדים מכל הצבא.
בשלושת המקרים, מומלץ לשמור על קשר טוב עם המפקדים ולגרום להם לרצות לעזור בסוגיה הזו ולעמוד מאחוריך כי יש להם השפעה מכרעת בסוגיה הזו.
מה עושות בנות דתיות בתפקידים שמצריכים לבישת סרבל כמו בסדנאות לתיקון מטוסים?
בנות דתיות בתפקידים שבהם צריכים ללבוש סרבל מקבלות חצאית של מדי ב' שאותה הן לובשות כשהן עובדות.
האם חייבים לשאת נשק בבסיס במהלך שבת?
מבחינה הלכתית ובטח שמבחינת הצבא, פיקוח נפש דוחה שבת. עם זאת, גם לנושא הזה יש סייגים.
במידה וחייל לא טווח מעולם בנשק ואינו מיומן להפעילו הרבנות הצבאית הראשית פסקה שאסור לו לשאת נשק בשבת, כי מדובר בחילול שבת שלא למטרת פיקוח נפש (הרי החייל לא יודע להשתמש בנשק).
במידה והחייל מוכשר להפעלת הנשק, אין שום מניעה לנשיאתו במהלך השבת.