לחיילים אין זמן לכלום חוץ מלצבא? לא תמיד. תופעה שתופסת תאוצה בשורות הצבא, היא חיילים שמחליטים לנצל את הזמן הפנוי שעומד ברשותם בכדי להשלים תואר אקדמאי עוד במהלך השירות הצבאי. "השירות שלי ארוך, מדובר בשש שנים", מספר דניאל אלקיים, חייל ביחידת ממר"ם של חיל התקשוב, שלומד בימים אלו לתואר ראשון במדעי המחשב וניהול באוניברסיטה הפתוחה. "לא רציתי להשתחרר אחרי שש שנים ורק אז להתחיל ללמוד. החלטתי להתחיל ללמוד תוך כדי השירות כמו הרבה אנשים במסלול השירות", הוא מסביר.
כדי להבין את התופעה הזו של לימודים אקדמאים תוך כדי השירות הצבאי, אנחנו משוחחים עם ד"ר חיים סעדון, דיקן הסטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה. "האוניברסיטה הפתוחה היא היחידה שהוכרה על ידי הצבא כמוסד שחיילים יכולים ללמוד בו תוך כדי שירותם הצבאי", הוא מסביר. "מדובר בהסכם ותיק של מעל ל-15 שנה כאשר היתרון המרכזי בו הוא שכל אחד מהתלמידים לומד בקצב שלו ובתחום שהוא בוחר". ד"ר סעדון מדגיש כי לימודים אקדמאים במהלך תקופת השירות היא לא פריבילגיה ששמורה רק לחיילים עורפיים שמשרתים בבסיסים פתוחים בתנאים של יומיות, אלא פתוחה גם ללוחמים המשרתים בבסיס סגור.
איך מתחילים?
"אנחנו ממליצים לכל סטודנט לעבור יעוץ אקדמאי בסיסי. אין אצלנו תנאי קבלה", אומר ד"ר סעדון. "בכדי להיות בטוח וכדי לא לחוות חוויה של כישלון אנחנו ממליצים לעשות יעוץ אקדמאי". בנוסף ליעוץ האקדמאי, יש צורך בקבלת אישור מהיחידה על מנת ללמוד במהלך השירות, במיוחד כשהלימודים מצריכים היעדרות מהשירות לטובת שיעורים ובחינות. לפי דניאל, האישור מקנה לחייל מכסת שעות שבועיות שהוא יכול להקדיש אותן ללימודים.
איך זה עובד בפועל?
"הלימודים באוניברסיטה הפתוחה מתקיימים בשני אפיקים – מרכזי לימוד, שזה אומר שאם נרשמתי ללימודי סטטיסטיקה, אני יכול להירשם למרכז לימוד בחיפה ולהגיע על חשבון האפטר ללמוד בחיפה בכל יום שלישי אחר הצהרים", מסביר ד"ר סעדון. "מי שלא רוצה להגיע למפגשים, הוא יכול ללמוד בצורה מקוונת דרך הספרים של הקורס ודרך אתר הקורס עם פעילויות לימודיות ועם צ'ט אונליין", הוא אומר ומספר על מערכת "אופק". "אופק היא מערכת לימודים של שידורי וידיאו שמתנהלים גם און-ליין. זה אומר שמרצה יושב באולפן שידור, מלמד את הקורס בשידור חי וסטודנטים יכולים לדבר איתו בצ'ט במקביל להנחיה. נגיד שסטודנט יכול להתחבר לאינטרנט רגיל מהבסיס. הוא יכול להתחבר לשיעור בשעות הערב כמו כל סטודנט אחר".
מה קורה עם חייל שבדיוק היה בתורנות?
"סטודנט שהיה בתורנות והוא לא יכול להשתתף במפגש, יכול לצפות בהרצאה בזמנו החופשי".
כדי להכין את הקשיים הכרובים בלימודי תואר תוך כדי השירות, אנחנו חוזרים לדניאל. "הבעיה העיקרית היא שיש צבא ברקע ושאין כל כך זמן ללמוד", הוא מספר. "זה לוקח זמן בסוף השבוע ובא על חשבון חברים. אתה מרגיש שיכולת לתת יותר בתואר אם היית עושה את זה רק כתואר. בנוסף, צבא זה גוף לא צפוי. יכולים לא לשחרר אותך לקורס כלשהו או לשיעור כי יש משהו דחוף שלא יכול לחכות".
לסטודנט חייל יש יתרונות על סטודנטים אחרים?
"היתרון שלנו הוא שתוך כדי הלימודים לתואר אתה מגיע עם ניסיון והיכרות עם התחום וזה הרבה יותר קל". הוא מציין גם את ההקלות שהאוניברסיטה נותנת לסטודנט שהוא חייל "האוניברסיטה באה לקראתך מעצם העובדה שאתה חייל. זה בא לידי ביטוי בדחיה בהגשה של עבודות, הנחות ועוד".
איך חיילים משלמים על התואר?
כמו שמסביר ד"ר סעדון, האוניברסיטה הפתוחה נוקטת מדיניות לקראת חיילים. "הנושא הכלכלי הוא לא נושא שאמור להפריע. חייל כמו כל סטודנט, יכול להגיש בקשה למימון סיוע כלכלי ובמידה ויעמוד בקריטריונים, הוא ייהנה מהמלגה. יש לנו תורמים שמעודדים מלגות לחיילים".
מתי אפשר להירשם?
בשונה מאוניברסיטאות רגילות, באוניברסיטה הפתוחה הסמסטרים נפתחים באוקטובר, מרץ ואפריל וניתן להירשם רק לסמסטר אחד או לקורס אחד ואין הכרח להתחייב לשנת לימודים שלמה או למסלול מסוים.
אפשרי גם אפשרי
אם אתם סקפטיים, כדאי שתחשבו על זה שוב. תואר אקדמאי, הוא אמנם מעמסה וכרוך בהרבה מטלות, משימות ותחומי אחריות שמצריכים זמן רב מאוד. עם זאת, הרבה מהסטודנטים בישראל עובדים במהלך הלימודים למחייתם, מסיימים את התואר ובמקרים רבים, בהצטיינות. אם זה אפשרי באזרחות, אין סיבה שבצבא זה לא יתאפשר. דניאל לדוגמא קיבל מנשיא המדינה אות הצטיינות על הישגיו בשנה האחרונה. יחד איתו היו עוד 13 סטודנטים חיילים שהצטיינו בלימודים מתוך 124 סטודנטים מצטיינים באופן כללי – יותר מעשרה אחוזים מכלל המצטיינים.