גם הלוחם המורעל ביותר ישמח להקלה בתנאי השירות שלו: לעמוד פחות בשמש, לישון קצת יותר, לקבל מדים נוחים או לקבל אישור לא להגיע למסדר. אומנם לא כולם זכאים לפטורים האלה – אבל אם כן, חווית השירות כולה יכולה להשתנות.
באישור רופא צבאי או בהסכמת מפקד – תוכלו לקבל פטורים שילוו אתכם החל מיום הגיוס ואולי גם עד ליום האחרון כחיילים. הנה רשימת הפטורים הפוטנציאלים שתוכלו לקבל (או לפחות לנסות לקבל) בשירות הצבאי:
חייל, שפר הופעתך: פטורים הקשורים להופעה
פטור זקן: במעבר אקראי בתחנה מרכזית בעיר גדולה, קל לחשוב שלכל החיילים יש פטור זקן. אל תתנו לעובדה הזאת לבלבל אתכם – הם עבדו קשה כדי להשיג אותו. כל החיילים צריכים להתגלח מדי בוקר ולהגיע לבסיס ללא זקן או שפם כלל – אלא אם הצליחו להשיג את הפטור המתאים.
שלוש הדרכים המקובלות להוציא פטור זקן הן פטור רפואי (חתום בידי רופא המאשר קיום של בעיה רפואית כמו עור רגיש או אלרגיה), פטור על רקע דתי (חתום בידי רב המאשר שגידול הזקן נובע מצורך דתי שהחייל מעלה) ופטור אישי (הניתן בידי מפקד בכיר או קצין בריאות הנפש בעקבות סיבה אישית). ביום הגיוס תוכלו לקבל במיטב (בעבר: הבקו"ם) פטור זמני, שבהמשך, אם עומד באחת הסיבות שצוינו, יוכל להפוך לקבוע.
פטור שיער: טקס קיצור שיער הראש לפני הגיוס הפך למסורת לא רשמית ומרגשת במיוחד – אבל תאמינו או לא – לא כולם יצטרכו לעבור אותו. אומנם פטור שיער נחשב נדיר, אבל בעיות רפואית כמו התקרחות נקודתית, צלקת או רגישות שמונעת מלהסתפר לעיתים תכופות, יעניקו לסובל מהן את הפטור.
אפשרות נוספת אך נדירה לא פחות, היא פטור על רקע נפשי שניתן מידי קצין בריאות הנפש או מידי מפקד בכיר בצירוף מכתב אישי.
פטור למדי ב': בעבר היה קיים פטור קבוע ללבישת מדי ב' לתפקידים מרובי נסיעות. היום, הפטור הקבוע כבר לא קיים – ובמקום זאת, ליחידות מסוימות בצבא יש אפשרות להנפיק פטור ב' זמני שתוקפו לא עולה על 48 שעות.
בנוסף, חייל המתמודד עם אלרגיה או רגישות לבד הדקרון ממנו עשויים מדי הא' של צה"ל – זכאי לקבל מדי א' העשויים מכותנה.
פטור ממדים: חיילים ביחידות מסווגות מסוימות מקבלים פטור מלבישת מדים בעת מילוי תפקידם, על מנת שלא יזוהו כחיילי צה"ל.
פטור מנעליים: פטור נפוץ במיוחד עם לא מעט דרכים להשיג אותו. ניתן להשיג פטור רפואי ללבישת נעליים לא צבאיות במידה והמגפיים הצבאיות גורמות לבעיות שעלולות להשפיע על הגב או הרגליים שלכם ובאישור רופא בלבד.
בנוסף, ישנה אפשרות לקבל פטור לנעליים פתוחות במידה ונעליים סגורות גורמות לכם לסבל. בעיות הנכללות תחת הפטור הרפואי כוללות פריחה, גירוד, אלרגיה, בעיות ברכיים, פלטפוס או כאבים. פטור נעליים מתקבל בעיקר כפטור זמני בעקבות פציעה.
פטור מלבישת נעלי עור וכומתת צמר: עם השנים, פטורים הנוגעים לצמחונים וטבעוניים נהיים שכיחים יותר ויותר. במידה ואתם מנהלים אורח חיים צמחוני או טבעוני, תוכלו להצהיר על כך ולקבל נעליים שלא עשויות מעור וכומתה שלא עשויה מצמר בעלי חיים.
אומנם הפריטים הטבעוניים לא יפים יותר מפריטי הלבוש הרגילים, אבל יש שיגידו שהנעליים הטבעוניות נוחות יותר מהנעליים הרגילות.
"אין מצב שאני עושה את זה": פטורים מפעילות
פטור מעבודה משרדית: סובלים מדלקות בגידים? בעיות במוטוריקה העדינה? שבר ביד או באחת האצבעות? סביר להניח שתהיו זכאים לפטור מעבודה משרדית. במידה והפטור הוא פטור זמני, תוכלו לקבל אותו גם אם התפקיד שלכם הוא תפקיד שכולו עבודה משרדית. הפטור קבוע? כנראה שלא ישבצו אתכם בתפקידי משרד.
פטור לעבודה משרדית: אם בעקבות בעיה רפואית תזדקקו לשעות מנוחה מרובות או שלא תוכלו לבצע פעילות גופנית מינימלית, תהיו זכאים לפטור עבודה משרדית שייתן לכם את הפריבילגיה לשבת במשרד עד לתום תוקף הפטור. כן, גם לוחמים יכולים להיות בעלי זכאות לפטור הזה.
פטור מנשיאת נשק: פטור שניתן לחיילים הסובלים מבעיה רפואית המונעת מהם לשאת נשק, או כאשר קיים חשד לפגיעה עצמית.
פטור שינה: החל משנת 2020, כל חייל זכאי לשבע שעות שינה רצופות (לעומת 6 שעות כפי שהיה נהוג). ובכל זאת, אם אתם זקוקים ליותר שעות שינה בעקבות בעיה רפואית (בדרך כלל מיגרנות וכאבי ראש) תוכלו לקבל פטור המעניק שעות שינה נוספות בהתאם להמלצת הרופא.
פטור מעמידה בשמש: ניתן לחיילים הסובלים ממיגרנות או נשרפים בקלות באישור מרופא היחידה.
פטור לשינה בחדר נקי: כן, מדובר בפטור אמיתי. חיילים שעברו לאחרונה הליך כירורגי וזקוקים לסביבה סטרילית או לחלופין חיילים שאלרגיים לאבק או סובלים מהתקפי אסתמה חריפים זכאים ללינה בחדר נקי המוגדר גם כ"חדר היפו-אלרגני". מיותר לציין שחיילים אלו יהיו זכאים לפטור מלינה באוהלים או מלינת שטח.
פטור משׂדאות: חיילים שלא יכולים לצאת לשטח מסיבות רפואיות כמו אלרגיה לאבק, רגישות לחיות, אי-יכולת לסחוב משקל או ללכת מרחקים ארוכים יהיו זכאים לפטור משדאות בהמלצת רופא היחידה. חשוב להוסיף כי פטור מפעילות שדאות כולה יינתן רק במקרים מיוחדים, וברוב המקרים יינתנו "הקלות" שיאפשרו לחיילים להשתתף בפעילות עם הגבלות.
פטור מפעילות גופנית: ניתן בעיקר לריצות, קפיצות ומסעות ארוכים בעקבות בעיה זמנית כמו שברי מאמץ. ניתן לעיתים קרובות כפטור זמני גם ביחידות קרביות.
פטור משמירות: ניתן בעיקר לחיילים עם בעיות נירולוגיות או סעיפי בריאות חמורים. במקרים חריגים, ניתן לקבל פטור זה כפטור אישי מקצין בריאות הנפש או ממפקד מסיבות אישיות.
תחת הפטור משמירות נמצאים גם הפטור לשמירה בישיבה (הניתן בעקבות בעיות ברגליים או בברכיים) ופטור שמירה ללא אפוד (הניתן בעקבות תת-משקל).
פטור מתורנויות: ניתן לקבל פטור מתורנויות מטבח בעיקר בעקבות בעיות במערכת העיכול (כמו קלקול קיבה או מחלות מעיים). לרוב, פטור מתורנות מטבח יינתן באופן זמני עד לחלוף הבעיה ולא כפטור קבוע.
פטור מנשיאת משקל כבד: ניתן לחיילים הסובלים מבעיות בברכיים או בגב, או לחיילים המתמודדים עם תת משקל. לרוב מדובר על בין 5-7 קילוגרם של משא.
פטור ממקלחת לבד: ניתן מטעמים נפשיים ובמקרים חריגים במיוחד באישור מפקד.
פטור ממטווחים: ניתן עקב בעיות ראייה.
פטורים: דברים נוספים שחשוב שתדעו
פטורים לחיילים מתנדבים: חיילים מתנדבים המטופלים אצל רופא אזרחי יוכלו להנפיק אצל הרופא האישי שלהם פטור זמני בלבד, שייחשב כהמלצה עד למתן אישור מרופא צבאי המוסמך לכך.
פטור ימי ב', ג', וד': על פי פקודות המטכ"ל, יום ג' הוא יום בו רופא מאשר שחייל אינו כשיר לבצע כל פעילות וזקוק ליום מנוחה מלאה בביתו. יום ב', הוא יום בו רופא מאשר שחייל זקוק ליום מנוחה אך יכול להעביר אותו בחדרו בבסיס. יום ד' הוא יום מנוחה באישור מפקד הניתן בעקבות סיבה רפואית או אישית ויכול להתקבל פעם בשבוע בלבד ועד עשרה פעמים בשנה – זאת על מנת להבטיח שחייל הזקוק למענה רפואי יעשה כל מאמץ לפגוש רופא. איך מקבלים גימלים? המדריך השלם.
פטור משירות הביטחון: פטור מישרות צבאי יכול להינתן עקב אחת מהסיבות הבאות: פטור מסיבה משפחתית (נישואים או היריון), פטור דתי לבנות, פטור דתי לבנים (חוק תורתו אמונתו לאברכים ובני ישיבות), פטור מטעמי מצפון פציפיסטי, פטור מחמת אי התאמה (בשל נתונים נמוכים במיוחד), פטור לבני מיעוטים, פטור על רקע בריאותי ופטור על רקע נפשי.
צעירים המקבלים פטור על רקע בריאותי או נפשי יקבלו פרופיל מיוחד "21", שהזכאים לו יוכלו לערער עליו, להעלות פרופיל, ולהתנדב לשורות צה"ל.
את כל סוגי הפטורים הנ"ל יש לאשר מול יחידת מיטב באופן מידי מרגע קבלת צו הגיוס.
פטור משירות מילואים: פטור הניתן מחמת גיל (40 למשוחררי שירות סדיר, 45 לקצינים ו-49 לתפקידם מיוחדים), מטעמי דת (חזרה בתשובה, אידיאלים שונים מערכי הצבא), בעקבות בעיה רפואית (הכוללת בתוכה את הצורך ב"שינוי פרופיל" בידי ועדה רפואית), בעקבות אי התאמה משפחתית (משפחה שכולה או משפחה מרובת ילדים הזקוקה להורים בבית) או מחמת התנהגות רעה (משרתי מילואים ש"סומנו" בידי הצבא שלא מתאימים לשירות מילואים).
חשוב לציין שלא מעט חיילים מקבלים פטור ממילואים כבר ביום שחרורם וגם ללא הגשת בקשה לפטור.
פורסם במקור ב-1.7.2011