לוחמי סייבר בחיל האוויר (צילום: אתר חיל התקשוב)
תכניתנים: האנשים שמאחורי מערכות הלחימה של צה"ל. מעכשיו, תוכלו להתאמן לקורס היוקרתי. אילוסטרציה | צילום: אתר חיל התקשוב

אם אתם חולמים על שורות קוד בראש של טיל ועל תכנות של אפליקציות צבאיות מסווגות, או בקיצור, אם אתם רואים את עצמכם משיקים את הקריירה שלכם בתחום ההייטק כבר בגיל 18, לצה"ל יש כמה דברים להציע לכם, אבל הדרך לשם ארוכה וכוללת מיונים ארוכים והכשרה מאתגרת במיוחד. נכון, הדרך להיות הגאון הבא של צה"ל לא פשוטה, אבל בימים האחרונים השיקה יחידת בסמ"ח, האקדמיה הצבאית למקצועות המחשב וההגנה בסייבר, אתר אינטרנט אזרחי חדש שמיועד למועמדים הניצבים לפני כניסתם לקורס התכנות היוקרתי.

מטרת האתר, שפותח כמובן על ידי סגל הקורס, הוא לתת לכם כלים ואת האפשרות לתרגל מהבית את המבחנים שתעברו בכניסה לקורס, כמו גם את הרמה הנדרשת בתחילתו. אין ספק, מדובר בחידוש מעניין עבור כל אלה הרואים עצמם חלק בעולם פיתוח התוכנה הצה"לי, וגם לאלו שזהו רק תחביב עבורם. באתר החדש תמצאו בין היתר סרטונים, קישורים לאתרי תכנות ותרגילים שנבנו במיוחד עבור המועמדים. "בזכות האתר החדש, המועמדים יתחילו את הקורס מנקודת מוצא משותפת, כך שגם מועמד ללא רקע או ניסיון קודם יוכל להגיע עם הידע הנדרש והכלים הרלוונטיים", מסביר לנו רס"ן דור כהן, ראש מדור תוב"ל (תוכנה בודק וחומרה) בבסמ"ח.

תכניתן, בצבא או בכלל, הוא אדם שאמון על פיתוח של מערכות ממוחשבות ותחזוקתן. "מי שמפתח את פייסבוק זה תכניתן, מי שפיתח את ווינדוס או ווטסאפ, הם תכניתנים", מסביר רס"ן כהן ומוסיף, "בעולם הצבאי, אנחנו מדברים על מערכות שליטה ובקרה לדוגמה, בין אם זה באוויר, בים, ביבשה וגם בסייבר. מלבד זאת, יש תחומי עיסוק מוכרים יותר, כמו לדוגמה אתר 'עולים על מדים', שגם אותו תכניתנים פיתחו". למעשה, הם נמצאים בכל מקום, מרמת האתרים והאפליקציות ועד לרמת שורת הקוד שיושב על טיל, "עד לרמה הזו, בכל הרבדים".

מבצעיות, יוזמה ויצירתיות

רס"ן כהן מסביר שמדובר במיומנות שהיא חלק מהנדסת התוכנה, והצבא מכשיר את המלש"בים למקצוע הזה. בניגוד לאזרחות, מדגישים כאן שבצה"ל, שלמקצוע הזה ישנם שני אספקטים חשובים נוספים. "הראשון, זה הערך מבצעי. כלומר, הוא צריך להכיר טוב מאוד מה הפרויקט שלו עושה, לרדת לשטח ולראות תרגילים, איך משתמשים במערכות שלו. בחברה האזרחית יש אנשים אחרים שעושים את זה, אבל אנחנו רוצים שהוא ירד לשטח ויראה את זה בעצמו. דבר נוסף, זה יוזמה ויצירתיות. מכיוון שהטכנולוגיה כל הזמן משתנה, אני מלמד אותו להיות יוזם ויצירתי. ברור לי ששפת קוד שאני מלמד אותו עכשיו תשתנה בעוד שנתיים, ולכן הוא צריך להיות יוזם ויצירתי".

את זה מצליחים לבנות בעזרת מערך הדרכה משוכלל, מאתגר ומאוד יעיל. קורס תכניתנים הוא אם תרצו, קורס הטיס של הג'ובניקים, כלומר, אחד מהיעדים היותר מבוקשים שיש בצבא. מי שנבחר למסלול יעשה חצי שנה של קורס קדם צבאי, לאחר מכן שירות חובה מלא, ולבסוף עוד שירות קבע של שנתיים וחצי. "קרוב לשש שנים של שירות צבאי, במהלכו רבים עושים גם תואר ראשון ואחרי שש שנים הם יוצאים לתעשייה, 'נחטפים' למשרות יוקרתיות, ויש גם לנו הרבה בוגרים שעשו אקזיטים".

אין תמונה
אגף התקשוב משיק אתר חדש שיעזור לכם להתכונן לקורס תכניתנים

מעניין לציין שהקורס הזה מיועד גם עבור אלה שאין להם רקע טכנולוגי. "גם מי שלמד בתיכון תיאטרון, מוזיקה או ביולוגיה אבל יש לו פוטנציאל בתחום, המיונים שלנו כבר ידעו לאתר אותו. יש כאלה שמימשו את הפוטנציאל הטכנולוגי שלהם בתיכון, ויש כאלה שבחרו בכיוון אחר, וזה בסדר. אנחנו בהגדרה בוחרים לגשת לכל האוכלוסייה, גם למי שלא למד מחשבים, ובאמצעות המיונים הקשים והמורכבים שלנו, נדע למצוא את מי שיש לו פוטנציאל ונדע לקחת אותו לקצה ולממש אותו".

פה אנחנו חוזרים לאתר שעלה לאוויר לפני מספר ימים. בגלל שהקורס לא נועד רק עבור בעלי ידע מוקדם וכל דקה בקורס יקרה וחשובה, האתר למעשה נועד לצמצם פערים. לא פחות מזה, הוא גם מביא את התפיסה של לימוד עצמי, תפיסה בה כהן ואנשיו מאוד מאמינים. "כמו שאתה רואה מלש"בים רצים על חוף הים וסוחבים שקים כדי להתכונן לסיירת, אנחנו שואפים שזה יהיה אותו הדבר גם אצלנו. זו הציפייה שלי מהחניכים העתידיים שלי: שילמדו לבד, שיתאמצו, שיזיעו ויתרגלו לפני שהם מגיעים לקורס. כשיגיעו, אני כבר אדאג לכוון אותם".

מטרת האתר היא אם כן, לכוון אותם לקורס, וזה קורה באמצעות סרטוני הדרכה והרבה מאוד תרגילים שהם בעצם פיתוח של תוכנה. מיותר לציין שהאתר הזה פשוט ומאוד ידידותי למשתמש, אבל פותח בטכנולוגיות הכי מתקדמות שיש. כאמור, הצוות של בסמ"ח מאמין בלימוד עצמי, ולכן יש שם גם הפניות לחומרי למידה ותרגולים ברמת קושי עולה. "הלמידה הזו תביא את החניכים לרמה מאוד בסיסית. מי שיש לו ידע מקדים, זה יהיה לו קל. מי שאין לו, אז זה יהיה יותר מאתגר. הם צריכים לבוא כמה שיותר מוכנים, וכמובן שבקורס נבנה אותם", מוסיף רס"ן כהן.

"אם תדע רק את מה שלימדו אותך, תהיה לא רלוונטי"

אין תמונה
האתר החדש בנוי בממשק פשוט וידידותי למשתמש


האתר מיועד למי שיודע שהוא מיועד לקורס, אבל לא רק. כל מלש"ב שמעוניין להגיע לשם, יכול להיכנס לאתר ולבדוק את עצמו. אם יצליח, אז גם יוכל לבקש להתקבל לקורס היוקרתי של התכניתנים. הדבר החשוב ביותר שצריך להיות אצל תכניתן, כך מסבירים לנו, הוא תשוקה טכנולוגית. "כשאני מביא תכניתן אלי, אני רוצה שתהיה לו התשוקה ללמוד ולחקור. למה? כי האתגרים של הצבא כל הזמן משתנים, והמציאות משפיעה עלינו באופן ישיר", מסביר כהן. "לכן, אתה חייב את התשוקה הזו, אם אתה יודע רק את מה שלימדו אותך, אתה לא רלוונטי". כמובן שהקורס בנוי בצורה של מדרגות קושי, שיכשירו אתכם במקצוע, בשיטות פיתוח ועוד, לא פחות חשוב, גם בעבודת צוות.

חידוש נוסף בעבודה של היחידה הוא קיומו של האקטון, משהו שבתקופה האחרונה צובר תאוצה בארץ ובעולם בכלל. "בעצם, מדובר באירוע של תכניתנים, גיקים משוגעים שיושבים במשך יומיים עם הרבה פיצות, והם צריכים לפתח מה שהם רוצים בפרק זמן קצר". בעצם, זה מפגש מקצועי חברתי שאומר להם להתפרע, ועוד בפקודה.

לסיום, נגיד לכם שהתכניתנים אמנם יכולים להישמע כמו גיקים שהלבינו מול אורות הפלורסנט, אבל במעט שמותר להגיד, נספר לכם שבמבצע צוק איתן למשל, תכניתנים עבדו 24/7 ופיתחו דברים בזמנים מאוד קצרים. "הם ירדו לשטח, ראו מה הדרג הלוחם צריך ואז חזרו, פיתחו את זה, וירדו שוב לראות שזה עובד", מסבירים לנו. פיתוחים כאלה הצילו לא מעט חיים של חיילים מצד אחד, והביאו לחיסול של לא מעט אויבים מהצד השני.

כניסה לאתר