האמפיתיאטרון בשטח האש אחמדיה ברמת הגולן שובץ כולו ביום חמישי באחרון בראשים משתהים חבושי כיפות של אלפי תלמידי הישיבות ותלמידי מוסדות החינוך הדתיים. קשה לפספס את ההתרגשות של בני הנוער, במיוחד כאשר מגיע שלב התכנית האומנותית של היום. הצעירים שעומדים לפני גיוס צפו בשקיקה ובדממה במלוא העוצמה הצה"לית לנגד עיניהם, כאשר את האדמה החרוכה של רמת הגולן שוטפים טנקים, את השקט המתוח מפלחים קולות הירי של כדורי הנשק הקל ואחריהם פגזי הטנק ופצצות הארטילריה שחושפות בפניהם הצעירות של התלמידים הצעירים פטריית עשן אימתנית שכמוה, הם כנראה ראו עד היום רק בתמונות או סרטים, או שלא ראו בכלל.
לאלבום התמונות המלא של "יום בעקבות לוחמים" היכנסו לעמוד הפייסבוק של פז"ם
כבר שבועיים שאת מצג הלוחמה הזה רואים עשרות אלפי בני נוער מרחבי הארץ וממוסדות חינוך מכל סוג – פורמאליים, א-פורמאליים, יהודיים, דרוזיים, מוסלמים, צ'רקסים, נוצרים ועוד- במסגרת פרויקט "יום בעקבות לוחמים" של משרד הביטחון. במהלך היום ברמת הגולן הם עוברים בין אתרי מורשת קרב ברמת הגולן, שומעים מפי לוחמים סיפורי קרבות, מגיעים למיצג חילות ענק ובסוף, כאמור, מתקיימת תכנית אומנותית סטייל צה"ל – תצוגת אש מרהיבה שאי אפשר להישאר אדישים אליה.
ביום האחרון בפרויקט של השנה הנוכחית קהל היעד הורכב מ-3,000 תלמידים מבתי ספר ומוסדות חינוך דתיים - אשר חלקם מתפארים במאה אחוזי גיוס בשנה - וכן ממוסדות חינוך חרדים, בהם סוגיית גיוס בוגרים לצה"ל מצוי בימים אלו בעין הסערה.
80 אלף תלמידים בשנה
"מידי שנה אנחנו משנעים למעלה מ-80 אלף תלמידים לרמת הגולן ליום בעקבות לוחמים", אומר לנו חיים בן-עמי, ראש האגף הביטחוני-חברתי במשרד הביטחון ומי שמתוקף תפקידו עומד בראש מיזם "יום בעקבות לוחמים" שהחל לפני כ-8 שנים בהובלת משרד הביטחון, משרד החינוך וצה"ל. "בכל יום כזה, יש חייל שמתלווה לתלמידים לנסיעה מבתי הספר עד רמת הגולן ובחזרה ובחלק מבתי הספר גם מדריכים מקצועיים שנותנים הסברים באוטובוסים. במהלך היום, צופים על עמק החולה מתל גדות ומתל-פאחר, עוברים לפחות עוד תחנה אחת מתוך שש תחנות ומקבלים הסברים על מורשות קרב משנת 67 ומשנת 73 ועל החשיבות האסטרטגית של רמת הגולן".
בן עמי ממשיך לספר בהתרגשות על האירוע שמסיים את היום, "מכנסים את כל ארבעת אלפי התלמידים שמגיעים מידי יום באחמדיה ברמת הגולן, שם יש מיצג חילות ענקי של יחידות חי"ר, יחידות נ"מ, שריון, חיל הים, חיל האוויר, מג"ב, בעצם כל המקומות שבעוד כמה חודשים הם יאיישו אותם". לאחר הביקור במיצג החילות, מתכנסים כל התלמידים במעין אמפיתיאטרון שם קצין בכיר מצה"ל מברך את המועמדים לשירות ביטחון, מסביר על החשיבות של השירות בצה"ל ובסוף יש תכנית אומנותית שמשלבת תצוגת אש מרהיבה בשטח האש והופעה של להקה צבאית.
בן עמי מדגיש שהמסר הוא "זכרו שהשירות הוא משימה לאומית", ומשתדלים לשים דגש איפה שאחוזי הגיוס דורשים זאת. "אני יכול לתת לך דוגמא לחמישה שישה בתי ספר שביקרו ביום בעקבות לוחמים ביום חמישי האחרון ושאחוזי הגיוס שם עומד על מאה אחוזי גיוס בנים. לעומת זאת הגיעו כמה בתי ספר שביקרו ושאחוזי הגיוס בהם לא טובים, אז אנחנו עושים את מה שצריך לעשות כדי להעצים ולחזק את בתי הספר האלו כדי שהיקפי הגיוס מהם יגדלו".
"המטרה: למזער את כמות המשתמטים"
ההתלבות וההתעניינות בדבר כלי הנשק, התפקידים המוצעים והיחידות השונות היו בשיאן והורגשה באוויר רוח אוהדת ומעודדת גיוס, כך על פי בן עמי, שאמון בין השאר על עידוד הגיוס בשאר הערוצים העומדים בפני משרד הביטחון.
"זה לא אירוע 'פגע וברח'. זה אירוע שיא של תהליך שמתחיל בסוכות של כיתה י"א ומסתיים בפסח של כיתה י"ב, כאשר המטרה היא למזער את כמות המשתמטים ואת כמות הפטורים גם מצד בנים וגם מצד בנות", אומר בן-עמי. "אנחנו לא עושים את זה לבד, מדובר במאמץ משותף של משרד הביטחון, צה"ל ומערכת החינוך – כל אחד מביא את היוזמות שלו ועושים תיאום".
מיזם "יום בעקבות לוחמים", הוא כאמור חלק מתוך פעילות מקיפה של האגף הביטחוני חברתי חברתי להגדלת מאגרי הגיוס, עידוד הגיוס, הקטנת היקפי ההשתמטות וקבלת הפטורים למשרתים. הפעילות הזו כוללת נוכחות של חיילים מחיל החינוך בבתי הספר, הוצאת ערכות הכנה לצה"ל לבתי הספר, העברת סדנאות הכנה לצה"ל מטעם צה"ל ומשרד הביטחון ועוד פעילויות רבות. בהיבטים של גיוס בנות דתיות, פועל משרד הביטחון באמצעות תיווך של עמותת "אלומה" אשר ניגשת לבנות, מציעה להם את השירות המשמעותי באופן שיאפשר להן להמשיך באורח חייהן.
לאלבום התמונות המלא של "יום בעקבות לוחמים" היכנסו לעמוד הפייסבוק של פז"ם