למעלה מ־70 אחוז מבני הנוער לפני גיוס תומכים באורך שירות שווה בין גברים לנשים בצה"ל. הממצא עולה מסקר חדש שנערך לפני כחודשיים במרכז מדעי ההתנהגות (ממד"ה) באגף כוח האדם (אכ"א), שבחן את עמדותיהם של כאלף מועמדים ומועמדות לשירות ביטחון (מלש"בים) בגילאי 17-18, ומהווה מדגם מייצג של פוטנציאל הגיוס המעשי. הסקר חושף את דעותיהם של בני הנוער ביחס לשאלת השוויון בנטל שמסעירה את מסדרונות הכנסת בחודשים האחרונים. הנושא נוגע בעיקר לעתידם של בני הנוער, ועד כה דעתם בנושא לא נשמעה. לאור הצעת החוק המתגבשת בוועדת שקד בחודשים האחרונים והשינויים הצפויים בעקבותיה בצה"ל, הוחלט בממד"ה לבחון את תפיסות המלש"בים בסוגיה. מתשובותיהם לשאלה "באיזו מידה אתה סבור כי על כל מי שמתגייס לשרת פרק זמן זהה?" עולה כי מרביתם תומכים במשך שירות שווה בין גברים לנשים. 70 אחוז מהנשים ו־73 אחוז מהגברים שנשאלו ענו "במידה רבה", 19 אחוז מהנשים ו־16 אחוז מהגברים ענו "במידה בינונית", ורק 11 אחוז מהנשים ו־11 אחוז מהגברים לא הביעו הסכמה וענו "במידה מועטה".
חיוב נשים לשירות בקרבי
"אני מבקרת בהמון יחידות, ומתרשמת משיחות עם חיילות שהארכה של עוד ארבעה חודשים לא נראית להן כדבר פסול", אמרה יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים (היוהל"ן), תא"ל רחלי טבת־ויזל, במהלך כנס ויצ"ו לקידום נשים שהתקיים בשבוע שעבר. "אני חושבת שנשים מעוניינות להתקדם, הן רוצות לשרת יותר ולעשות תפקידים משמעותיים והפער של מספר חודשים נוספים נתפס כפחות משמעותי בעיניהן. צריך להבין שנכון שיש היום לוחמות, אבל הצבא לא יכול להסתמך עליהן כי הן באות בהתנדבות ובמספרים קטנים. במידה והשירות יוארך, נוכל לקבוע שחלק מתפקידי הנשים, כמו הלוחמה, יהיו שיבוצי חובה ולא בהתנדבות וכך נוכל לקבוע מראש יעדים של מספרים גדולים יותר של נשים בתפקידי ליבה משמעותיים בצה"ל", הוסיפה.
במסגרת הסקר נשאלה השאלה: "לאחרונה הועלתה הצעה כי שירות הגברים יקוצר לשנתיים ושמונה חודשים ואילו שירות הנשים יוארך לשנתיים וארבעה חודשים. באיזו מידה אתה תומך בהצעה זו?" התשובות שניתנו על ידי המלש"בים העלו תמונת מצב דומה. בקרב הגברים שעומדים בפני גיוס עלתה תמיכה רחבה, ורק אחד מחמישה הביע התנגדות למהלך וסימן ב"מידה מועטה", 62 אחוז ענו "במידה רבה", ו־18 אחוז "במידה בינונית". תשובות המלש"ביות מוכיחות כי גם הנשים הצעירות תומכות במהלך, כאשר 69 אחוז מהנשים תומכות בצעד ברמה גבוהה או בינונית, ואילו 31 אחוז מהנשים הצהירו כי הן תומכות בו "במידה מועטה".
"מהנתונים עולה כי לנוער הישראלי מאוד חשוב שהשירות הצבאי יהיה שוויוני", ציין ראש תחום מחקר חובה בממד"ה, סרן מידד אבידר וחידד, "ומשך השירות הוא מרכיב מרכזי בתוך סוגיה זו".
רק 22 אחוז מהגברים: השירות ארוך מדי
כאשר בני הנוער נשאלו בשאלות פתוחות "מדוע אתה תומך או אינך תומך בהצעה זו?" ענו המשל"בים תשובות מגוונות. בקרב הנשים שתומכות במהלך, הסיבה הפופולרית ביותר הייתה הרצון לאחידות בשירות, כאשר 66 אחוז מהן הצהירו כי "זה חשוב שאם לא רוצים שיהיו פערים בתפקידים, שלא יהיו פערים במשך השירות".
הסיבה המרכזית השנייה הייתה רצון להוגנות, כאשר 23 אחוז מהנשים כתבו "אם התפקיד שהבחורה עושה תורם כמו התפקיד של הבחור, אז אין סיבה שהם לא ישרתו אותו זמן". שבעה אחוזים מהנשים אמרו שבחרו בתשובה זו כי שירות הגברים ארוך מדי. גם בקרב הגברים שתומכים במהלך, הסיבה העיקרית הייתה רצון לשוויון ואחידות בשירות בין גברים לנשים, המהווים 47 אחוז מהגברים. כרבע מהגברים, 22 אחוז, הצהירו בתשובה זו כי לדעתם שירות הגברים ארוך מדי.
"אם לא יוארך שירות הנשים, הדבר יקבע אותנו למצב הקיים ויחסום אותנו מפתיחת אפשרויות חדשות ושוויוניות לנשים בצה"ל", הדגישה תא"ל טבת־ויזל. "הארכת השירות לנשים תגרום לפתיחת תפקידים נוספים, ליציאה רבה יותר של נשים לקורס קצינים ותצמצם את הפער ביניהן לבין הגברים. המתנגדים להארכת השירות מתבססים בדרך כלל על הטענה ש־42 אחוז מהנשים כלל לא מתגייסות, ולכן מכבידים עול על מי שכן משרתת. אני חושבת שאנחנו צריכים לטפל בנושא החמור של המשתמטות במסגרת השוויון בנטל וכך יהיו לנו פחות מצהירות כזב בעילת דת, אבל לא נכון בגלל זה לא להאריך את השירות לנשים שכן משרתות, ולגרום לפתיחה של הזדמנויות בשבילן בתוך הצבא", חידדה.
בקרב המתנגדים למהלך, הסיבה המרכזית לסירוב הגברים הייתה שישנם הבדלים בשירות בין נשים לגברים. 65 אחוז מהגברים ענו: "גברים צריכים לשרת יותר מבנות כי נראה שהם יותר משמעותיים בשירות". בקרב הנשים המתנגדות, הסיבה הפופולרית ביותר הייתה כי שירות של שנתיים הוא מספיק (לעמדתן לא הצטרף אף לא אחד מהגברים שענו לסקר), כך סבורות 43 אחוז מהבנות.
בממד"ה מסבירים כי למרבית המלש"בים דפוס דומה באשר לתשובותיהם: ככל שלדעתם תפקידי הנשים משמעותיים יותר, כך קיימת הצדקה רבה יותר להאריך את משך שירותן. מלש"בים הסבורים שגברים תורמים יותר בתפקידם בצה"ל מתנגדים להארכת שירות הנשים.