מבחינה סטטיסטית, הסיכויים שלכם להתקבל לתפקיד מתוך רשימת התפקידים האלו, שואפים לאפס ובכל זאת, לאלו שממש נחושים, חשוב לדעת שהתפקידים האלו קיימים. מתגייסים בקרוב, הוציאו פנקסים וסמנו מטרות, מי יודע, אולי תפגעו בהן.
חוויה על־חושית
תפקיד: קוסם צבאי
סד"כ צה"לי: אחד בלבד
על התפקיד: אחרי שניחש את שמה של המורה שלי מכיתה א' והפך שטר של עשרה אירו ל־200 שקלים, מנסה רב"ט שחר ליבנה לשכנע שכל הקסמים שלו נעשים בדרך הטבע. "אין לי באמת כוחות על־חושיים. הכול מסתמך על פסיכולוגיה וקריאה של שפת הגוף" הוא מסביר. "חוץ מזה, אני גם מגלה תאריכי לידה, שמות של אהבות ראשונות ומכופף כפיות".
את תחילת השכלתו המקצועית רכש רב"ט ליבנה כילד, כשהשכים מדי שבת בשש בבוקר כדי לצפות בטלוויזיה בקוסם קליוסטרו. "הוא היה האליל שלי", מספר ליבנה. "כשהייתי בן שמונה, אמא עשתה לי הפתעה והביאה אותו ליום ההולדת שלי", הוא נזכר ומתרגש מחדש. "מהרגע שפגשתי אותו ידעתי שזה מה שאני רוצה לעשות כשאהיה גדול". מאז אותו יום הולדת הפך ליבנה לעוזרו של הקוסם וגם גילה בזכותו על תפקיד הקוסם הצבאי. "אני אוהב את הגיוון בשירות", מספר ליבנה. "אני לא נמצא כל יום באותו מקום, אלא מסתובב בין הבסיסים בארץ ומופיע במוצבים השונים. חיילים נמצאים בשגרה יום־יומית לא הכי כיפית, אז אני נותן להם שעה הפוגה, משמח אותם, ואז הם חוזרים לפעילות"
מארש צה"לי
תפקיד: שרביטנית בתזמורת צה"ל
סד"כ צה"לי: אחת בלבד
(כשקיבלה את התפקיד, טוראי שי פרומקין לא ידעה שהיא הייתה צריכה לדרוש גם תוספת סיכון)
על התפקיד: פעלולי השרביט של טוראי שי פרומקין יכולים בקלות להוציא למישהו עין, ובמסדרים הראשונים שלה היא בהחלט הייתה מודעת לסיכון. למזלה, עד היום זה לא קרה. "בינתיים הכול בסדר", היא מכריזה בחיוך. "את יודעת שכולם מסתכלים עלייך, ושאם אני מפשלת הם ישר יגידו 'היי! מה היא עשתה?!' תשומת לב זה כיף, אבל בהתחלה זה היה מלחיץ". כיום היא כבר צועדת בנינוחות מרשימה, מובילה את התזמורת בטקסים רשמיים, מסמנת את מסלולי ההליכה והקצב ודואגת שכל הנגנים יצעדו בדבוקה ייצוגית אחת. בין לבין היא מסחררת את השרביט באוויר, ובהופעות של התזמורת גם מנגנת בחליל צד ובפיקולו. "אני ממש גאה להיות בתזמורת צה"ל", מספרת פרומקין. "אנחנו לוקחים חלק בטקסים הכי חשובים בצבא, וזה תפקיד עם הרבה כבוד. יש בו גם אתגר ואחריות, כי תחילת הנגינה, הסיום בזמן ותרגילי הסדר נקבעים על פי הסימונים עם השרביט. זה בעיקר תפקיד כיפי, ואני בוודאות אעסוק במוזיקה בהמשך החיים"
חייל משוקולד
תפקיד: קונדיטור גדודי
סד"כ צה"לי: כ־50
על התפקיד: אחרי שלושה שבועות בבסיס, כל לוחם יתגעגע לאוכל בבית, חוץ מהחי"רניקים של גדוד צפע בחטיבת הצנחנים. "עכשיו סיימנו תרג"ד, ואפינו לחיילים עוגות שוקולד חמות", מספר הקונדיטור של הגדוד, רס"ר שלמה דיין. לפני ארבע שנים עבר דיין קורס קונדיטוריה ב"תדמור" והתמקצע באמנות המאפים והקינוחים. את שירות החובה הוא החל כטבח בצנחנים, ובעשר השנים האחרונות הוא משמש כנגד מטבח ב"צפע". דיין הוא חלק בלתי נפרד מהגדוד, וגם אם המטבחים משתנים מפעילות לפעילות, המגע האישי שלו נשאר. "אנחנו הטבחים תמיד משתדלים לתת להם את המיטב ולפנק כשאפשר", הוא מוסיף בחיוך. "לפני כמה חודשים, בסוף קו עזה, עשינו ארוחה גדודית ממש כמו באולם אירועים. הרמנו משהו רציני עם עוגות, לחמים, פרגיות, מפרום, פסטה בולונז, כל מיני דברים שחיילים אוהבים. אז, וגם היום, החלק הכי כיפי הוא לשמוע את התגובות של האנשים שסיימו לאכול", מספר רס"ר שלמה דיין.
לא סתם סופר
תפקיד: סופר סת"ם
סד"כ צה"לי: שלושה
על התפקיד: מעבדת הסת"ם שוכנת בבסיס הרבנות הצבאית במחנה צריפין, ועל עמדות העבודה במקום פזורים ספרי תורה מגולגלים, מכוסים בטליתות. לכאן מגיעים ספרי תורה מכלל יחידות צה"ל, שניזוקו עם הזמן. "רוב הספרים בצה"ל ישנים מאוד ונזקקים לטיפול יסודי", מספר מפקד המעבדה, רס"ל יעקב דרוקמן. "סופר הסת"ם הצבאי עובר עליהם מההתחלה ועד הסוף, ומתקן אותם. המקרים הקלים דורשים מאיתנו כשלושה חודשי עבודה".
כמאה ספרי תורה יוצאים מדי שנה מהמעבדה כשהם כשרים למהדרין, הודות לעבודתם של שלושת החיילים העוסקים במלאכה. חלק מהסופרים התנסו בעבודה באזרחות וכולם עברו קורס סופרי סת"ם בן שלושה שבועות. "היו זמנים שהיינו יוצאים לשטח, ובאוגדות היו מרכזים לנו את כל הספרים כדי שנעבור עליהם", נזכר דרוקמן. "אבל אז היה לנו יותר כוח אדם. כיום המתגייסים פחות מכירים את התפקיד, ואנחנו מנסים להציע אותו לחיילי שח"ר (שילוב חרדים) שהנושא יותר קרוב ללבם. יש להם רקע, והם יוכלו לקבל כאן את התנאים הדרושים להם"
נוהל אמהו"ת
תפקיד: קצינת סיוע וליווי היריון
כמה כאלה יש בצה"ל: אחת בלבד
על התפקיד: מכירים את המודעות הפזורות בבסיסי צה"ל, שמודיעות כי במקרה של "היריון בלתי מתוכנן, יש לכן למי לפנות"? סגן שי ברון, קצינת סיוע וליווי היריון במרכז ההתמודדות והתמיכה (מהו"ת) שתחת מטה יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים (היוהל"ן), היא הפנים שמאחורי המודעה. מדי חודש מגיעות למהו"ת עשרות חיילות חובה שנכנסו להיריון, וברון אחראית לתמוך בהן יחד עם מש"קיות שתחתיה. "אנחנו מכירות את כל הבנות שפונות אלינו", מספרת סגן ברון. "מלוות אותן ועושות הכול כדי לעזור להן. אלה חיילות שצריכות אותך, אני לא יודעת איך לא לעזור".
במקרה שהפונות בוחרות להמשיך בהיריון, ברון וחיילותיה מסייעות בשחרורן מצה"ל. אם חיילת מחליטה לבצע הפלה, צוות התמיכה ילווה אותה לאורך כל התהליך. "בנות מגיעות מבולבלות ולא יודעות מה קורה איתן. חלקן משתפות את המשפחה, יש אחרות שרק בן הזוג שלהן יודע. יש חיילות שאף אחד לא תומך בהן, שרק רוצות לסיים עם זה ולשכוח. הפסקת היריון זה מצב מאוד לא נעים", קובעת ברון. "העובר מתפתח בתוכן, ופתאום יש ריק. אנחנו דואגות שהן לא יהיו לבד ועוזרות להן להרגיש פחות לחוצות"
ידיים באוויר
תפקיד: תקליטן בלהקת חיל האוויר
סד"כ צה"לי: אחד בלבד
על התפקיד: לא מזמן רב"ט ליאור אילוק תקלט באירוע של יחידה מחיל האוויר. בתחילת הערב ניגש אליו מפקד היחידה והורה: "שים שירי ארץ ישראל, של פעם". רב"ט אילוק לא היסס, והשיב לו: "אתה אולי תיהנה אבל אתה לא תרקוד, אתה תשב בצד ותגיד 'יא, איזה יופי של מוזיקה'. החיילים שלך יתבאסו, לא מעניין אותם שירי ארץ ישראל". אילוק השמיע את הסט הרגיל שלו, וברגע שהתחילה המסיבה, לטענתו, אי־אפשר היה לעצור אותה. "בתפקיד הזה אני גורם הנאה לחיילים שישנים בשטח וקורעים את עצמם", משתף אילוק. "הפרופיל שלי אמנם נמוך, אבל יש לי הרבה חברים קרביים שאני מעריך. לראות אותם נהנים זה הכי כיף שיש".
לדברי אילוק, התגובה הנפוצה ביותר שהוא זוכה לה היא, "באמת יש תפקיד כזה?" ומיד אחריה השאלה, "אולי מחפשים לך עוזר?" הוא עוסק בתחום מאז גיל 11, ולא רואה הבדל רב בין מסיבות צבאיות לבין אחיותיהן האזרחיות – למעט, כמובן, היעדר האלכוהול. "רוב החיילים זורמים גם בלעדיו", הוא קובע. "המסיבות שאני עושה הן מסיבות לכל דבר. אני משמיע את השירים הכי חדשים, מעלה את המורל היחידתי וגורם לחיילים לקפוץ ולהשתולל. זכיתי לעשות בשירות שלי את מה שאני אוהב, זה לא מובן מאליו"
תדלוק צבאי
תפקיד: מתחזק תחנת דלק
סד"כ צה"לי: כ־30
על התפקיד: אחרי ארבע שנים כמתחזק תחנות דלק, סמ"ר אלרועי גואטה מכיר את כל האתגרים בתפקיד. הוא עובד לילות כימים, מטפל בבעיות השונות ומתקן גם תקלות במערכות הדלק של כלי רק"ם. למרות הקשיים שהתפקיד מציב בפניו, סמ"ר גואטה מעיד כי הדבר המשמעותי ביותר אליו היה צריך להתרגל הוא הריח. "בהתחלה, כשהייתי נכנס לרכב של החברה שלי אחרי עבודה היא ישר הייתה מבקשת ממני לבדוק אם משהו לא בסדר, בגלל הריח של דלק", הוא נזכר בחיוך. "אני לא בטוח כמה מנחם זה היה כשהסברתי לה שהריח מגיע ממני".
כמתחזק תחנות דלק (מת"ד), גואטה מוכשר לטפל בכל מערכות הדלק של צה"ל, מהמשאבות ועד ההתקנים על כלי הרכב, ובכל תחנות הדלק של צה"ל – מצריפין ועד אילת. האחריות על כתפיו כבדה מזו של מתדלק אזרחי. בכל זאת, לא בכל יום רואים טנק בתחנת הדלק ליד הבית. "מה שאני עושה מעניין מאוד ומצריך רקע טכני. נשארתי בקבע עוד שנה מתוך אהבה למקצוע", מוסיף גואטה. "בלי דלק, אף טנק, נגמ"ש או האמר לא זז מטר. בעמוד ענן, לדוגמה, עבדנו בצורה מסיבית. בשטחי הכינוס טיפלנו בעמדות תדלוק שלא היו בכשירות. ידעתי שאם העמדה לא תעבוד, אוגדה שלמה שנמצאת לפני כניסה לעזה פשוט תיתקע"
שמה לו פודרה
תפקיד: מדריכת טראומה ואחראית איפור בבה"ד 10
סד"כ צה"לי: כ־20
על התפקיד: מסדרונות מדור הטראומה בבית־הספר לרפואה צבאית רועשים וגועשים. רופאים, פרמדיקים וחובשים חולפים מחדר לחדר. אחד אוחז בובה קטועת יד, והשני מתאר לחברו אירוע רב־נפגעים שמגיע לשיאו בדרום לבנון. זהו יום רגיל בבית הספר, במהלכו עוברים החניכים שיעורים והדמיות של טיפולים רפואיים. מתוך ההמולה יוצאת רב"ט סניית בלאי, מדריכת טראומה במשרה מלאה עם תפקיד נוסף לא רגיל: מאפרת נפגעים מדומים. בידיים מגואלות במייק־אפ וחמושה במברשות איפור, בלאי יכולה לגרום לכל אחד להיראות כמו קטוע רגל או קורבן כווייה. "המבחנים שאנחנו עושים חייבים להיות אמינים ולכן צריך לדמות מציאות", מסבירה בלאי. "החלק הכי כיף בזה הוא התגובות", היא מוסיפה ונזכרת במקרה שהגיע דווקא מהבית. "בתחילת התפקיד התאמנתי הרבה, ואיפרתי את אחותי הקטנה עם כווייה ריאליסטית מאוד על הירך. אמא שלי לא חשבה שזה כל כך מצחיק כשהיא חזרה הביתה וכמעט חטפה התקף לב".
זה מטוס? זאת ציפור?
תפקיד: רמ"ד צַפָּרוּת
סד"כ צה"לי: קצין אחד בצבא שתחתיו משרתים כחמישה חיילים
על התפקיד: לרס"ן עודד עובדיה, רמ"ד צפרות בחיל האוויר, לא קל להחליט מהי הציפור האהובה עליו. "שאלה קשה", הוא מהרהר. "שרקרק מצוי", הוא בוחר לבסוף. "וצופית. ציפורים מקסימות ועדינות".
ניחשתם נכון, התפקיד בנפשו. מאז שהוא זוכר את עצמו הוא צפר חובב שמסתובב עם משקפת, ומשרדו עמוס בובות מכונפות. לפני למעלה מעשור הוא פתח "מוקד ציפורים" בבור שבקריה בתל אביב, ומאז הוא מוודא שמטוסי צה"ל לא ייתקלו בבעלי מקור. "ציפור שמתנגשת במטוס זה כמו טיל", הוא מדגים, "היא יכולה לגרום לתאונה קטלנית. חיל האוויר איבד שלושה טייסים ו־11 מטוסי קרב שפגשו ציפורים בשמים, וככל שהציפור גדולה וכבדה יותר כך היא מסוכנת יותר. בשנים האחרונות יש לנו ממוצע של כעשר תאונות קטנות בשנה, מתוך 250 מפגשים של ציפורים ומטוסים".
חיילי המדור נכנסים לכוננות בעונות הנדידה. להקות ציפורים מכסות את מרבית המרחב האווירי בסתיו ובאביב, ובאזורים מועדים לפורענות – כגון שמורת החולה וגמלא – חל איסור על טיסה בגובה נמוך. "במוקד יש משמרות יום ולילה, ואנחנו אחראים להעביר למטוסים התרעות בזמן אמת", מספר רס"ן עובדיה. "אנחנו בקשר שוטף עם צפרים, ומקבלים מידע ממכ"מים ומהחברה להגנת הטבע. לפעמים אנחנו ממש מגבילים את הטייס כדי למנוע אפשרות של תאונה", מוסיף עובדיה. "המטרה העליונה היא לשמור על הטייסים והרכוש, אבל אני פה גם מתוך סקרנות ורצון לשמור על הציפורים".